DNA a extins cercetarile fata de Adrian Severin, acuzat de luare de mita si trafic de influenta

DNA a extins cercetarile fata de Adrian Severin, acuzat de luare de mita si trafic de influenta

by July 16, 2012 0 comments

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins cercetarile fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume “folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata”, se arata intr-un comunicat al institutiei

  • DNA sustine ca, prin documentele si declaratiile false, Severin “a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”.

Potrivit DNA, “din Ordonanta de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 2007 – 2010, invinuitul Severin Adrian a folosit si a prezentat in Parlamentul European, documente, declaratii false ori inexacte, contrar reglementarilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputatilor in Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 si 09 iulie 2008)”.

Procurorii sustin ca, in perioada 2007-2010, Severin a incheiat o serie de contracte de consultanta fictive cu sase firme romanesti. Astfel, Severin ar fi prejudicat bugetul PE cu peste 430.000 de euro.

“Documentele prezentate se refera la o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, infiintate anume cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta. In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, potrivit sursei citate.

DNA mai anunta ca noile acuzatii i-au fost aduse la cunostinta lui Severin la data de 16 iulie si ca “inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Europarlamentarul Adrian Severin s-a prezentat luni la DNA, el refuzand sa faca declaratii la iesirea din sediul parchetului, informeaza Agerpres.

In 27 iulie 2011, DNA informa ca a solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii dosarului in care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Pe 18 iulie 2011, Adrian Severin a fost pus sub invinuire de catre procurorii DNA in legatura cu publicarea, in luna martie, a unor materiale audio-video prezentate de publicatia britanica The Sunday Times.

In luna aprilie a anului trecut, DNA a trimis ministrului de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare in cauza referitoare la Adrian Severin, in vederea transmiterii acestei solicitari presedintelui PE.

La sfarsitul lunii iunie, Parlamentul European a votat ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin, implicat in cazul ”bani in schimbul amendamentelor” relatat de publicatia The Sunday Times, mai noteaza Agerpres.

Eurodeputatul Adrian Severin si-a reafirmat in mai multe randuri nevinovatia cu privire la acuzatiile formulate de publicatia britanica The Sunday Times.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.