Ministrul Culturii, Puiu Hasotti: ICR nu va face politica cu banii pentru cultura

Ministrul Culturii, Puiu Hasotti: ICR nu va face politica cu banii pentru cultura

by July 31, 2012 0 comments

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a declarat, marţi, pentru NewsIn, că, odată cu trecerea Institutul Cultural Român (ICR) în subordinea Senatului, “ICR nu va face politică cu banii pentru cultură”. “Este benefic pentru ICR să fie în subordinea Parlamentului, pentru că acolo sunt toate forţele politice. De asemenea, este benefic pentru Institut pentru că el va avea o politică culturală echilibrată şi va cheltui cu mai mult discernământ banii care îi vor veni de la bugetul naţional. (…) Decizia Curţii Constituţionale este o decizie cât se poate de firească, absolut normală. ICR era singura instituţie care se afla în subordinea Preşedinţiei şi nu în subordinea Parlamentului”, a spus Haşotti.Ministrul Culturii a precizat că “fondurile vor rămâne la fel, iar oamenii vor rămâne pe locurile lor”, în momentul în care ICR va trece în subordinea Senatului.

Horia-Roman Patapievici a declarat, pentru NewsIn, că joi își va depune demisia din funcția de președinte al ICR, pentru că “Institutul s-a transformat într-unul de propagandă odată cu trecerea în subordinea Senatului”.

Alături de președintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, vor demisiona și cei doi vicepreședinți ai instituției, potrivit reprezentanților ICR.

Demisia conducerii ICR vine după ce Curtea Constituțională din România (CCR) a respins, marţi, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului privind trecerea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului.

Guvernul a decis ca Institutul Cultural Român să fie transferat de la Preşedinţie la Parlament, a anunţat în 13 iunie purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, argumentând că astfel se va asigura o transparentizare a modului în care sunt cheltuite fondurile alocate ICR.

“Trecerea ICR în subordinea Parlamentului  este o măsură de democratizare a  instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă”, a explicat Andrei Zaharescu. Potrivit acestuia, “folosirea fondurillor publice pentru activitatea  ICR trebuie să fie dincolo de orice suspiciune, iar acest lucru se poate îndeplini printr-un mod transparent şi democratic de control parlamentar”.

Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că Ordonanța de urgență care prevede trecerea ICR în subordinea efectivă a Senatului ”conduce la politizarea institutului”. Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a atacat la CCR OUG care stipula această modificare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.