O comisie tehnica din cadrul Consiliului de Etica: Teza de doctorat a lui Ponta nu e un plagiat, potrivit legislatiei din 2003

O comisie tehnica din cadrul Consiliului de Etica: Teza de doctorat a lui Ponta nu e un plagiat, potrivit legislatiei din 2003

by July 17, 2012 0 comments

O comisie tehnica din cadrul Consiliului National de Etica a concluzionat ca “teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada”, transmite Mediafax. Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE). Documentul cu aceste concluzii nu a fost anuntat insa oficial de CNE, nu este semnat, o parte dintre membrii CNE nu stiau de existenta unei astfel de Comisii Tehnice, iar anuntul vine in contextul in care Consiliul nu are presedinte si alti doi membri si-au depus demisia.

  • Universitatea Bucuresti a anuntat in urma cu o zi ca nu renunta la analiza tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta

“Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocuparilor academice ale doctorandului si conducatorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent”, a anuntat aceasta Comisie Tehnica, potrivit unui document intrat in posesia Mediafax.

“Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii”, se mai arata in analiza.

Comisia Tehnica a concluzionat, de asemenea, ca “sunt unele deficiente in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor, insa nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale originale”.

“In anul 1999, la data admiterii erau in vigoare prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995, HG nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului si Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, acte normative care au ramas in vigoare pana la acordarea titlului de doctor”, se precizeaza in document.

Structura Ministerului Educatiei abilitata cu evaluarea tezelor de doctorat in vederea propunerii acordarii titlurilor de doctor era Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care functiona in baza regulamentului aprobat prin ordinul ministrului Educatiei nr. 3218/25.02.2002, mai arata Comisia Tehnica.

Totodata, comisia precizeaza ca a evaluat incadrarea termenului plagiat la nivelul anului 2003, atat din punct de vedere conceptual, cat si din punct de vedere juridic.

Comisia Tehnica a fost investita de Consiliul National de Etica (CNE) la 11 iulie, in vederea elaborarii unei opinii in acest caz, scrie Mediafax. In documentul cu concluziile – care nu este semnat, fiind unul de lucru – se precizeaza ca aceasta Comisie este una independenta, de specialitate.

Constatarile Comisiei Tehnice sunt doar primele din analiza CNE cu privire la teza de doctorat a lui Ponta. “Comisia tehnica a fost alcatuita de CNE din specialisti in drept penal international, in urma unor solicitari de recomandare formulate de Consiliu catre facultatile de drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara. Practic, conducatorii acestor facultati au fost solicitati sa recomande cate doi-trei specialisti, din randul carora a fost constituita aceasta comisie. Concluziile acesteia sunt doar primul filtru, prima evaluare spre decizia finala a Consiliului, pentru ca urmeaza analiza expertilor straini, iar apoi cea a Consiliului propriu-zis, care va formula, in final, o hotarare”, au spus pentru Mediafax sursele din cadrul ANCS.

  • Razboi pe analizarea tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta – acuzat de plagiat

Anuntul ca o astfel de Comisie Tehnica a fost intrunita in cadrul Consiliului National de Etica, precum si concluziile ei vin dupa un schimb de replici intre Universitatea din Bucuresti si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Miercuri, pe 11 iulie, Universitatea Bucuresti a anuntat ca analizeaza in cadrul Comisiei sale de Etica teza de doctorat a prim-ministrului Ponta si ca “urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare“.

La numai o zi dupa anuntul Universitatii din Bucuresti, joi pe 12 iulie, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a venit cu un comunicat de presa in care anunta ca, “potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (din subordinea sa – n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc”.

Vineri, 13 iulie, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu anunta ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat. Insa potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Acest for a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor. “Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei”, a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Dupa tot acest sir de anunturi, luni 16 iulie Universitatea din Bucuresti a anuntat printr-un comunicat de presa ca nu renunta la analiza tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta si a explicat care sunt prevederile pe care se bazeaza aceasta analiza.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.