Premierul Ponta ii cere presedintelui Comisiei Europene sa-i indemne pe romani sa se prezinte la vot

Premierul Ponta ii cere presedintelui Comisiei Europene sa-i indemne pe romani sa se prezinte la vot

by July 25, 2012 0 comments

Premierul Victor Ponta a anuntat ca i-a transmis presedintelui Comisiei Europene o scrisoare in care prezinta ultimele evenimente legate de referendum, precum si faptul ca deciziile Curtii Constitutionale nu sunt respectate de membrii PDL, anume tocmai de catre cei care reclamau incalcarea legii, relateaza Mediafax. Premierul Ponta reclama presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, ca PDL si presedintele suspendat Traian Basescu “instiga” cetatenii la boicotarea referendumului, iar membri ai PDL retin buletinele acestora si ii cere oficialului european sa ii indemne chiar el pe romani sa vina la vot.In scrisoarea trimisa de primul-ministru si obtinuta de agentia de presa, presedintele Comisiei Europene este informat ca referendumul de demitere a presedintelui, din 29 iulie, va fi organizat cu respectarea tuturor prevederilor constitutionale, precum si a recomandarilor Comisiei de la Venetia. De asemenea, premierul mentioneaza ca, pe 24 iulie, Curtea Constitutionala a respins contestatia depusa de PDL referitoare la prelungirea duratei de vot in ziua referendumului. Desi, in opinia sa, toate conditiile sunt indeplinite, primul-ministru il anunta pe presedintele Executivului european ca PDL si presedintele suspendat, Traian Basescu, cer populatiei sa nu participe la referendum.

“In ciuda celor aratate, doresc sa va informez asupra ultimei decizii luate de PDL si de presedintele Basescu privind boicotarea referendumului. Desi acesta este organizat in stricta conformitate cu Constitutia si toate deciziile Curtii Constitutionale, PDL si domnul Basescu au anuntat in mod public decizia de a indemna electoratul propriu sa nu voteze in ziua referendumului. Consider ca decizia PDL si a domnului Basescu constituie o violare evidenta a principiilor democratice, un abuz clar adus Constitutiei si statului de drept si sper ca aceste atitudini si decizii sa fie in mod adecvat observate de institutiile UE”, scrie premierul.

Totodata, Victor Ponta apreciaza ca presedintele suspendat si partidul care-l sustine nu respecta jocul democratic si provoaca tensiuni la nivelul societatii.

“Asa cum in mod just ati afirmat, jocul democratic se bazeaza pe respectarea unor reguli. Dupa cum putem vedea, domnul Basescu si PDL incalca in aceste zile regulile democratice incercand sa provoace o fractura a societatii romanesti. Aceste acte reprezinta o subminare clara a drepturilor constitutionale ale cetatenilor, un indemn la nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale, in masura in care aceasta specifica in mod clar ca procedura de suspendare trebuie sa se finalizeze printr-un referendum”, spune primul-ministru in scrisoarea catre Barroso.

Premierul il mai informeaza pe presedintele Comisiei Europene despre faptul ca PDL a retinut cartile de identitate ale cetatenilor, impiedicandu-i astfel sa participe la vot.

“Mai mult decat atat, opinia publica a observat ca reprezentanti ai PDL, partidul domnului Basescu, nu doar ca instiga populatia sa boicoteze referendumul, dar retin si cartile de identitate ale cetatenilor sub diverse pretexte, impiedicandu-i astfel de facto sa-si exercite votul duminica”, afirma premierul.

De asemenea, Victor Ponta isi exprima suspiciunea ca toate demersurile intreprinse recent de  parlamentarii si europarlamentarii PDL sunt premeditate si au un singur scop, respectiv acela ca referendumul sa fie invalidat prin orice mijloace.

Victor Ponta ii cere oficialului european ca, asa cum saptamana trecuta si-a exprimat temerile privind unele posibile derapaje de la democratie, sa ia in considerare si faptul ca, in prezent, Traian Basescu incalca aceleasi valori democratice.

In finalul scrisorii, premierul roman ii spune presedintelui Barroso ca un apel catre romani ar fi “foarte apreciat”.

“Cred, domnule presedinte, ca in aceste circumstante, un mesaj prin care sa incurajati poporul roman sa-si exercite dreptul democratic de a vota la referendum ar fi foarte apreciat”, a spus Ponta.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.