Un caz fara precedent: 256 de descinderi ale DIICOT in mai multe judete privind evaziunea fiscala. Sunt implicati un senator, directori din ANAF, comisari ai Garzii Financiare

Un caz fara precedent: 256 de descinderi ale DIICOT in mai multe judete privind evaziunea fiscala. Sunt implicati un senator, directori din ANAF, comisari ai Garzii Financiare

by July 24, 2012 0 comments

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a declansat, marti dimineata, o ampla actiune intr-un caz de rambursari ilegale de TVA, ca urmare a unor tranzactii intracomunitare, fiind efectuate 256 de perchezitii. Perchezitiile au loc in Bucuresti si la domicilii din judetele Ilfov, Giurgiu, Constanta, Arges, Buzau, Valcea, Gorj, Dolj, Timis, Bihor. DIICOT anunta, intr-uncomunicat, ca “la activitatea infractionala a contribuit si numitul Magureanu Cezar Mircea, dar, data fiind calitatea acestuia de senator in Parlamentul Romaniei, contributia acestuia va fi analizata intr-o cauza penala separata.” De asemenea, in dosar sunt implicati directori din cadrul ANAF si comisari ai Garzii Financiare, acuzati de DIICOT ca ar fi “sprijinit in diverse forme activitatea infractionala.”Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat: Umarirea penala impotriva senatorului Cezar Magureanu a fost demarata, acesta avand calitatea de invinuit in dosarul in care este cercetat de procurorii DIICOT si nu este necesar avizul Senatului in aceasta faza. Avizul plenului Senatului este necesar numai in situatia retinerii, arestarii sau perchezitiei la domiciliul senatorului, a explicat Toni Grebla, potrivit Agerpres. Presedintele Comisiei juridice din Senat a tinut sa precizeze ca un senator poate fi trimis in judecata fara avizul prealabil al unei alte institutii.

Intre 2010 si 2012, reteaua investigata de DIICOT-Structura Centrala dezvoltase un circuit evazionist complex, generand statutul prejudicii in valoare de 40 de miliarde de lei anual.

In acest caz complex vor fi aduse la audieri 125 de persoane.

DIICOT anunta, intr-un comunicat, ca “La activitatea infractionala a contribuit si numitul Magureanu Cezar Mircea, dar, data fiind calitatea acestuia de senator in Parlamentul Romaniei, contributia acestuia va fi analizata   intr-o cauza penala separata.”

Cezar Magureanu este senator PSD de Giurgiu. Magureanu a fost ales senator in Colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Ulterior, el a activat in grupul UNPR si apoi ca independent, iar la inceputul lui mai 2012 si-a anuntat trecerea în grupul parlamentar al PSD.

  • Redam integral comunicatul DIICOT:

La data de 24.07.2012, procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala,  impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. si I.G.P.F., au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derularii unor operatiuni de import sau achizitii / livrari intracomunitare de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a operatiunilor realizate si / sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii rambursarii ilegale de TVA.

In acest scop, sunt in curs de efectuare un numar de 256 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea.

In mod concret, activitatea infractionala a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul urmatoarelor firme sau grupuri de firme:
– S.C. LEMARCO S.A. Bucuresti – reprezentata de invinuitul CONSTANTIN TUDOR;
– S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucuresti – reprezentata de invinuitul STUPARU SORIN;
– S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentata de invinuitul SAIKALY NICOLE;
– S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentata de invinuitii GAZDAC SORIN ADRIAN si GAZDAC RALUCA LIVIA IOANA.

Activitatea infractionala a acestor invinuiti, a fost sprijinita in diferite forme, de catre numitii:
–  DRAGAN NICUSOR, director general adjunct in cadrul A.N.A.F.;
–  STROE DAN – director achizitii in cadrul A.N.A.F.;
–  NAIPEANU ELENA-MADALINA – angajat D.G.F.P. Giurgiu;
–  PACALA NADIA – comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale;
–  POPA GEORGE, IONESCU BOGDAN, ZABAVA MARIN, SEBE STELIAN, PENCIU MIHAITA – comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata de catre invinuiti pe raza judetului Giurgiu, a fost sprijinita de catre invinuitul GRECU OCTAVIAN zis “BUTOANE”.

La activitatea infractionala a invinuitilor GAZDAC SORIN ADRIAN si GAZDAC RALUCA LIVIA IOANA, a contribuit si numitul MAGUREANU CEZAR MIRCEA, dar, data fiind calitatea acestuia de senator in Parlamentul Romaniei, contributia acestuia va fi analizata   intr-o cauza penala separata.

Cercetarile efectuate pana la aceasta data au concluzionat faptul ca, in perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depaseste suma de 40 milioane de euro anual.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala urmeaza a fi conduse, in vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, prev. si ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscala, prev. si ped. de art. 4, 8, 9 din Legea nr. 241/2005 si spalarea banilor, prev. si ped. de art. 23 din Legea nr. 656/2002.

Suportul informativ al operatiunii a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si D.G.I.P.I.
Activitatea investigativa a procurorilor D.I.I.C.O.T. a beneficiat si de aportul calificat al conducerii A.N.A.F. precum si al Garzii Financiare – Comisariatul General.
La realizarea actiunii au participat efective de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Romane – Gruparea Mobila “Vlad Tepes”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.