Gandul: Ultimele incercari ale PNL de a bloca intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni

Gandul: Ultimele incercari ale PNL de a bloca intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni

by August 26, 2012 0 comments

Liberalii vor încerca mâine, în Parlament, o ultimă cale de atac pentru a bloca reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a propus două variante de atac: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis. Potrivit acestuia, iniţiativele sale sunt susţinute de conducerea PNL, liberalii aşteptând ca social-democraţii să le sprijine demersul. Mai mult, senatorul Ghişe a pregătit plângeri penale împotriva celor şase judecători ai Curţii Constituţionale care au votat pentru validarea referendumului din 29 iulie. O altă strategie pentru ca Traian Băsescu să nu se întoarcă la Palatul Cotroceni, ar fi lipsa cvorumului la şedinţa din Parlament  în care se citeşte hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul.

Şedinţa de mâine a Parlamentului ar trebui să fie una formală, în care se va citi hotărârea judecătorilor Curţii Constituţionale, potrivit căreia referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu este invalid. După aceea, hotărârea CCR ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial, iar preşedintele suspendat îşi va relua funcţia.

Liberalii nu s-au împăcat însă cu gândul că Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni, iar Crin Antonescu va pierde poziţia de preşedinte interimar. Senatorul liberal Ioan Ghişe, susţinut de conducerea PNL, va propune mâine Parlamentului suplimentarea ordinei de zi cu două proiecte de hotărâri care să împiedice revenirea preşedintelui suspendat Traian Băsescu la Cotroceni.

„PNL va susţine propunerile mele şi asta se va definitiva ca decizie mâine dimineaţă într-o şedinţă a conducerii partidului. Sper ca şi colegii de la PSD să conştientizeze că trebuie susţinute aceste propuneri. Nu vă pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar vă spun că PNL va susţine iniţativele mele. Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotărâre, astăzi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va întruni mâine dimineaţă, el este competent să spună dacă mă susţine şi eu v-am spus că ştiu de la oamenii din conducerea partidului că PNL va susţine propunerile mele. Sper ca până mâine după amiază acelaşi lucru să îl facă şi PSD. Dacă îl face bine, dacă nu iarăşi bine”, a declarat  senatorul Ioan Ghişe.

Liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea, a precizat că nu s-a luat o decizie şi că senatorul Ghişe îşi va prezenta iniţiativele în cadrul grupurilor parlamentare ale PNL şi apoi ale USL pentru a se lua o decizie finală.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a spus că iniţiativele lui Ghişe „nu vor avea sorţi de izbândă”. De altfel, social-democraţii sunt reticienţi în a da un vot în Parlament care să intre în contradicţie cu decizia judecătorilor CCR.

Care sunt cele două căi de atac pregătite de PNL

În prima variantă propusă de Ghişe conducerii PNL şi ulterior Parlamentului se prevede că „Hotărârea nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisă la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa doar cu privire la modul în care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Cea de-a doua variantă analizată de conducerea PNL este ca Parlamentul să decidă mâine că preşedintele suspendat Traian Băsescu a fost demis.

“Parlamentul României constată că preşedintele României, Traian Băsescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constituţia României. Parlamentul României constată că functia de preşedinte al României este vacantă, potrivit art.97, alin 1 din Constituţia României. În termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constituţia României”, se arată în cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi depus mâine de Ioan Ghişe la Parlament.

Propunerile urmează să fie discutate mâine dimineaţă în şedinţa conducerii PNL, iar după aceea vor fi depuse la Parlament pentru a fi votate.

Plângeri penale împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale

„Demiterea preşedintelui Băsescu de către Parlament este soluţia constituţională şi legală pentru împlinirea suveranităţii poporului exprimată prin votul la referendum”, a declarat pentru gândul senatorul PNL, Ioan Ghişe.

El a precizat că va depune mâine şase plângeri penale împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale care au votat pentru validarea referendumului cu următoarele capete de acuzare: uzurpare de calităţi oficiale, subminarea suveranităţii poporului, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. „Toate aceste infracţiuni sunt prevăzute de Codul Penal cu închisoare”, a precizat senatorul PNL.

„Niciunde în Constituţie nu scrie că judecătorii Curţii Constituţionale au atribuţii după desfăşurarea referendumului, cu atât mai mult să modifice hotărârea BEC cu rezultatele finale. În Constituţie scrie Curtea confirmă rezultatele, la articolui 82, alin 1. Pentru alegerea preşedintelui validează, dar în cazul referendumului CCR confirmă rezultatele nu validează. Aşadar validarea pe care a făcut-o Curtea, invocând criteriul de legalitate este un abuz de drept în sensul că ea s-a pronunţat ca o instanţă de drept comun în locul puterii judecătoreşti, mai precis ÎCCJ. CCR este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, dar în materie de legalite se poate pronunţa doar ÎCCJ. CCR nu este parte a puterii judecătoreşti, ci garantează constituţionalitatea”, a mai spus Ghişe .

Judecătorii Curţii Constituţionale sunt acuzaţi de senatorul PNL, în proiectul de hotărâre care va fi supus dezbaterii Parlamentului, că au încălcat, cu premeditare sau din neglijenţă, prevederile constituţionale.

„Prevederile constituţionale nu le permit judecătorilor Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la: valabilitatea sau nevalabilitatea Referendumului, când îi încetează mandatul de preşedinte interimar dlui Crin Antonescu,  când preşedintele suspendat revine în funcţia de preşedinte al României”, a scris Ghişe în expunerea de motive pentru cele două hotărâri.

Senatorul PNL susţine că Curtea Constituţională trebuia să ia act de rezultatele referendumului prezentate de Biroul Electoral Central şi să valideze referendumul.

„BEC este unica autoritate care urmăreşte pentru ca procesul de referendum să se desfăşoare legal. Când s-a transmis de BEC procesul verbal al rezultatelor finale ale referendumului, acela este rezultatul referendumului. CCR trebuia să îl confirme, nu îi era permis să îl infirme şi să facă judecătăţi privind legalitatea. Suveranitatea aparţine poporului român şi ea se exprimă prin referendum şi Parlament. Declaraţia universală a drepturilor omului articolul 21 precizează că voinţa poporului stă la baza puterii de stat şi voinţa poporului se exprimă prin vot valabil. Tot în declaraţie există un articol care se referă la demnitatea umană a persoanei, ori în clipa când aţi votat valabil şi BEC v-a recunoscut votul, acel vot nu mai poate fi anulat de nicio instanţă din lume. Este vot valabil exercitat la referendum, fiind exercitarea suveranităţii poporului. Poporul este suveranul suveranităţii şi nu şase oameni, chiar şi dintr-o Curte Constituţională. Ei nu pot printr-o hotărâre, pe care nu aveau dreptul să o dea din perspectiva legalităţii, ci doar din perspectiva constituţionalităţii, deci judecătorii nu pot anula voturile valabil exprimate”, a afirmat Ioan Ghişe.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.