Ministerul Agriculturii descopera mari nereguli la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala. Contractele cu bani europeni, in pericol

Ministerul Agriculturii descopera mari nereguli la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala. Contractele cu bani europeni, in pericol

by August 24, 2012 1 comment

Surse din Ministerul Agriculturii sustin ca o ancheta  interna a descoperit numeroase nereguli in modul in care au fost administrati banii europeni la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala  si Pescuit. Acest fapt pune sub semnul intrebarii derularea contractelor cu fonduri comunitare,  incheiate, in special pe masura 322.  Ilegalitatile descoperite ( care ar trebui sa faca obiectul unei cercetari penale) s-au petrecut pe perioada directoratului asigurat de Mihai Vadan  (2008-2012), care a fost demis de abia la sfarsitul lunii iulie. Vadan, important lider PDL Dambovita, a incercat sa supravietuiasca in fruntea APDRP, dandu-si  demisia din Partidul Democrat imediat dupa alegerile locale, si negociind intrarea in PC.

Ziarul nostru prezenta pe larg, in aceasta primavara,  un raport intocmit de servicii secrete in colaborare cu corpul de control al Ministerului Agriculturii, pentru modul in care sunt cheltuiti banii europeni la APDRP, in special in zona de vest a tarii.   “Exista indicii potrivit carora sume cuprinse intre 5 si 10 milioane euro se colecteaza lunar din teritoriu de la toate centrele regionale (n.r.ale APDRP) si pe toate masurile finantate pentru a fi directionate catre Mihai Vadan, director general”,se dezvaluie in acest raport. Potrivit surselor noastre,  faptele prezentate in aceasta investigatie au reprezentat un punct de plecare in continuarea  anchetei intreprinse la Agentia de Plati  de catre noua conducere a ministerului.

Potrivit anchetatorilor se preciza ca “in toate proiectele executate de firmele SC Tehnocer SRL si SC Confort Izometal SA ( n.r. in judetul Timis, Arad si Caras-Severin), costul real al executiei se situeaza in jurul a 40% din valoarea totala a proiectului, restul de 50% fiind sume care s-ar imparti intre actorii care i-au parte la actiune, in timp ce un procent de 5-10% ar fi directionat catre Bucuresti, in speta catre Iuliana Vasiliu, director Directia Selectare Contractare care inmaneaza procentul direct lui Mihail Vadan”.

In aceasta afacere erau implicate Florin Nedelcu, seful pe zona de vest a APDRP, dar si presedintele CJ Caras-Severin, Sorin Frunverde si fostul presedinte al CJ Timis.

In acelasi raport, se mai spunea ca, “potrivit unor date in curs de verificare, a rezultat ca odata cu controlul efectuat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Florin Nedelcu pentru a-si proteja postul, dar si reteaua creata,  a cerut sprijin societatilor comerciale SC Tehnocer SRL Nadrag si SC Confort Izometal SA in valoare de 50 000 de euro”, bani pe care i-ar fi dus personal ( cu avionul) lui Mihai Vadan, “pentru ca acesta sa nu puna in aplicare rezultatele controlului si sa impiedice, pe cat posibil, ca acesta sa aiba loc”.

Patronul de la SC Tehnocer SRL este Florin Marar, un client abonat  la contracte cu statul in judetul Timis si sponsor al senatorului PDL, Gheorghe David, condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificarea diplomei de licenta. Actionarul majoritar de la SC Confort Izometal SA este Georgica Cornu, supranumit “regale asfaltului” din Banat, un apropiat al cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos.

Mihai Vadan a fost propulsat politic in functia de director general al APDRP, in 2008, de catre Florin Popescu, fost sef al CJ Dambovita si lider al organizatiei PDL Dambovita. Pe atunci Vadan era trezorierul filialei pedeliste. Acesta avea in administrare o firma care se ocupa de consultant financiara pe proiectele cu bani europeni derulare de APDRP, pe masura 322. Inainte a de a junge director general la Agentia de Plati, firma sa incheiase deja 6 contracte cu primariile dambovitene. Apoi, dupa ce a juns in functie, s-a asigurat ca firma sa, SC Mob-Vad ( pe care a vandut-o, de ochii lumii, cu 500 de lei) sa primeasca intreaga finantare din fondurile europene. De asemenea, Vadan a directionat sume importante din bugetul european al Agentiei catre judetul sau vizand lucrari de infrastrucutura rurala, contracte executate de firme al lui Florin Popescu, iar consultanta asigurata de firma sa.

Este vorba despre 35 de contracte pentru infrastructura rurala incheiate de firma SC Mob-Vad SRL, o societate cu doar trei angajati, pe o perioada de 2 ani,( 2008-2009) cu 21 de primarii din Dambovita, ( in majoritatea PDL), in valoare de 35 de miliarde de lei vechi. Banii au provenit din fonduri europene pe masura 322, administrati de APDRP si bani guvernamentali, potrivit OG 7/2007. De asemenea, pe masura 322, APDRP a distribuit in 2009,  bani pentru infrastructura rurala in mai mult localitati PDL, unde lucrarile de consultanta au fost asigurate de firma SC Ian Lux Consulting SRL, unde asociat era prefectul judetului Dambovita, din acea perioada,  Iancu Caracota. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca multe din aceste contracte ( peste 20) au fost castigate, fie prin incredintare directa, fie prin aranjamente, de SC Procor SA, unde reprezentant legal, cu procura de imputernicit, este tatal presedintelui consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu.

Dealtel, chiar colegi de partid ai lui Vadan au atras atentia asupra ilegalitatilor intreprinse la APDRP. Deputatul PDL Cezar Preda a făcut în 29.03.2010 o interpelare parlamentară adresată ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale „referitor la gestionarea incorectă a proiectelor depuse pe Măsura 3.2.2.”.

Deputatul Cezar Preda îl avertizează pe ministrul Mihail Dumitru, cităm: „Dacă nu veţi lua urgent o poziţie privind modul de gestionare a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene pe Măsura 3.2.2. veţi crea o problemă la nivel naţional”, acuzându-l făţiş pe directorul general al APDRP, Mihai Vădan, de favorizare a unor judeţe în funcţie de interesele sale personale, ale altor directori aflaţi pe filiera evaluării proiectelor şi a firmelor care acordă consultanţă.

Deputatul PDL Cezar Preda avertiza de la tribuna Parlamentului: „Neregulile grave şi modul neprofesionist în care sunt gestionate proiectele pentru accesarea fondurilor europene trebuie să înceteze urgent” şi a solicitat reanalizarea tuturor proiectelor depuse pe Măsura 3.2.2. şi „schimbarea lui Mihai Vădan din funcţia de director general al APDRP pentru netransparenţă, favorizare vădită a unor solicitanţi, satisfacerea intereselor proprii” etc.

Mihai Vadan a incercat sa ramana in functie, dandu-si demisia din PDL, dupa ce sustinatorul sau politic, Florin Popescu a pierdut presedintia CJ Dambovita, in urma alegerilor locale din 10 iunie. Acesta a dus negocieri cu PC, in conditiile in care ministerul Agriculturii a ajuns presedintele PC, Daniel Constantin. El a incercat sa treaca si in tabara PSD, dar presedintele organizatiei, social-democrate din Dambovita, Adrian Tutuianu ( noul sef al CJ), a respins traseismul politic, tinand cont de numeroasele acuze care i-au fost aduse. In acest moment, potrivit surselor noastre, Vadan se afla  in negocieri cu organizatia damboviteana a PC, dar liderul PSD, Adrian Tutuianu si liderul PNL, Gabriel Grovazu resping categoric inscrierea acestuia in USL.

Cititi mai mult aici:

http://ancheteonline.ro/2012/04/seful-agentiei-de-plati-pentru-dezvoltare-rurala-suspect-de-luare-de-mita-cum-se-risipesc-banii-europeni-pe-ulitele-satului-romanesc/

http://ancheteonline.ro/2012/03/cum-se-faulteaza-contractele-cu-fonduri-europene-in-zona-banatului-asociatia-de-binefacere-a-cj-caras-severin-timis-seful-apdrp-stie-de-ce/

 

 

 

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.