Motivarea CCR: Datele prezentate de Guvern nu au legatura cu solicitarea formulata de Curte

Motivarea CCR: Datele prezentate de Guvern nu au legatura cu solicitarea formulata de Curte

by August 22, 2012 0 comments

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei de invalidare a referendumului din 29 iulie, ca “datele comunicate de Guvern, in cea mai mare parte, nu au legatura cu solicitarea formulata de Curte”, potrivit motivarii hotararii CCR, prezentata miercuri de Antena 3. Curtea constata, mai intai, ca scrisoarea primita de la Guvern nu raspunde solicitarii de a se comunica “numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012)”, ci prezinta o serie de date, privitoare la diverse categorii de persoane.Fragmente din motivarea CCR:

  • Datele comunicate, in cea mai mare parte, nu au legatura cu solicitarea formulata de Curte.
  • Astfel, numarul de persoane ale caror acte de identitate au expirat nu priveste aceasta solicitare, intrucat expirarea actelor de identitate, in sine, nu determina eliminarea persoanelor in cauza de pe listele electorale permanente. Potrivit art.2 alin.(l) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, listele electorale permanente cuprind “cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv”, legislatia electorala nefacand nici o distinctie care sa permita interpretarea potrivit careia expirarea actului de identitate atrage eliminarea persoanelor care indeplinesc conditiile mentionate de pe aceste liste.
  • Curtea retine ca doar exercitarea dreptului de vot este conditionata de prezentarea unui act de identitate valabil, nu insa si existenta acestui drept. Sanctiunea prevazuta de lege pentru nesolicitarea eliberarii unei noi carti de identitate, obligatie prevazuta de art.19 alin.(2) din OUG 97/2005 (…) este amenda contraventionala (…), iar nu decaderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale permanente.
  • Tot astfel, nu priveste solicitarea formulata de Curte numarul persoanelor “cu drept legal de sedere in afara Romaniei” al caror domiciliu se afla in Romania, intrucat aceste persoane sunt cuprinse in listele electorale permanente, in conditiile prevazute de dispozitiile art.2 alin. 1 lit.c) din Legea nr.370/2004, mai sus citate, coroborate cu dispozitiile art.7 alin.(l) din acelasi act normativ, potrivit caruia “Listele electorale permanente se intocmesc pe comune, orase si municipii, dupa caz, si cuprind toti alegatorii care domiciliaza in comuna, orasul sau municipiul pentru care ele au fost intocmite”. Acest temei juridic este invocat si de Guvern in raspunsul sau, in care se face distinctie intre cetatenii romani cu domiciliul in Romania si cei cu domiciliul in strainatate.
  • Potrivit datele comunicate de Guvern, din numarul total de 3.052.397 cu drept de sedere in afara Romaniei, au domiciliul in strainatate numai 469.810 cetateni romani, restul pana la 3.052.397 fiind cetateni romani cu domiciliul in Romania.
  • Potrivit acelorasi date comunicate de Guvern, din numarul de 469.810 cetateni romani cu domiciliul in strainatate, numai 4.475 cetateni se regaseau pe listele electorale permanente la data de 10 iulie 2012 si, prin urmare, numai cu acest numar (din numarul total de 3.052.397 comunicat) ar fi trebuit actualizate aceste liste. Guvernul mai precizeaza ca acest numar – 4.475 cetateni – este deja luat in calcul la punctul I. b. din scrisoarea sa, fiind cuprins in comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Datelor, adica in numarul total de de 34.654 persoane care trebuie radiate de catre primari si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din listele electorale permanente utilizate la referendumul national din data de 29 iulie 2012.
  • In concluzie, singurul numar care, potrivit datelor comunitate de Guvern, poate fi luat in considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urma, respectiv 34.654 persoane, reprezentand: persoane decedate, persoane avand statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, persoane care au pierdut cetatenia romana, persoane fara drept de vot, persoane bolnave psihic care si-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corectii CNP. De altfel, numai cu privire la aceste persoane se arata de catre Guvern ca “trebuie radiate de catre primari si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din subordinea consiliilor locale, din listele electorale permanente utilizate la referendumul national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei”
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.