Parlamentarii USL blocheaza intoacerea lui Traian Basescu la Cotroceni

Parlamentarii USL blocheaza intoacerea lui Traian Basescu la Cotroceni

by August 27, 2012 0 comments

Deputatii si senatorii trebuia  sa se reuneasca, la ora 15:00, in sesiunea extraordinara a Parlamentului in care este programata citirea deciziei Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Insa, nu este cvorum in conditiile in care parlamentarii USL nu vor sa participe la sedinta. In plen nu sunt decat 190 de parlamentari de la PDL, UDMR si minoritati.  Potrivit procedurii, pentru ca hotararea Curtii sa poata fi citita, iar Legislativul sa ia act de acest document, este nevoie de cvorum in Parlament.Ora 15.50 Ioan Ghise: “Ne aflam in acest balamuc ca urmare a actiunilor CCR, care si-a indeplinit obligatiile pe jumatate

Ioan Ghise (PNL) sustine ca CCR nu si-a indepinit decat pe jumatate obligatiile legale, intrucat nu a prezentat Parlamentului un raport prevazut de legea 3/2000 privind referendumului.

Potrivit art. 45 din aceasta lege, “Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia”.

CCR “este obligata sa aduca in parlament raportul”, a spus el, adaugand ca plenul nu se poate reuni pana la depunerea acestui raportul si pana cand comisiile parlamentare nu isi vor prezenta rapoartele privind cele doua hotarari depuse chiar de el in cursul diminetii.

Eventual peste doua sau trei sau cinci zile plenul se poate reuni, a adaugat Ioan Ghise, inainte de a concluziona: “Ne aflam in acest balamuc ca urmare a actiunilor CCR”.

Ora 15.40:Victor Socaciu: USL nu participa la sedinta, se vor cere clarificari de la CCR

Deputatul PSD Victor Socaciu a precizat ca se vor cere clarificari din partea judecatorilor CCR pentru hotararea privind invalidarea referendumului.

“Decizia lor nu respecta legile Romaniei, chiar cererile pe care le-a facut Curtea initial privind aducerea la zi a listelor electorale permanente”, a spus Socaciu.

“Acest lucru putem spune ca este deasupra legii. Ei sunt inamovibili dar nu sunt deasupra legii”, a adaugat acesta.

Ora 15:35: Sedinta de plen a fost amanata pentru ora 16:00. In sala sunt prezenti 190 de parlamentari din partea PDL, UNPR si UDMR. Cvorumul necesar pentru sedinta este de 217 parlamentari, in conditiile in care o serie de mandate sunt vacante, potrivit Mediafax.

Ora 15.33:
Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca nu va participa la sedinta Parlamentului in care va fi citita decizia CCR, invocand faptul ca unii judecatori ai Curtii ar trebui sa-si rezolve problemele de care sunt acuzati, relateaza Agerpres.

“Eu personal nu particip la sedinta pentru asigurarea cvorumului pentru a asculta citirea deciziei CCR, atata timp cat unii judecatori ai CCR sunt acuzati de grave probleme si nu-si clarifica acest lucru. Ma refer in primul rand la doamna Aspazia Cojocaru si la dl. presedinte al CCR. Ar trebui ca dansii intai sa-si rezolve aceste probleme si nu sa ne ceara noua sa asiguram cvorumul de sedinta. Este pozitia mea personala care poate va fi impartasita si de grupul PNL sau poate nu. Deci nu este pozitia conducerii este pozitia mea personala”, a afirmat Rusanu.

Ora 15.20: Surse parlamentare afirma ca deputatii si senatorii PSD ar putea sa boicoteze si ei sedinta in plen de luni.

Ora 15:14:
Kelemen Hunor, presedinte UDMR: “O prelungire, o tergiversare a acestei situatii nu ajuta pe nimeni. De aceea, noi vom fi prezenti in sala.”

Ora 15.07:
Augustin Zegrean (CCR): 46 nu e 50

In sala de plen au ajuns judecatorii CCR Stefan Minea, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a declarat, inainte de a intra in sala, ca CCR nu putea lua alta decizie privind referendumul, avand in vedere datele din acest dosar.

“Avem la dosar scrisoarea Institutului National de Statistica in care spun ca nu pot comunica cifra exacta a recensamantului decat in semestrul II 2013”, a spus el, adaugand ca “mai mult, cei de la Statistica ne-au transmis ca in Romania nu exista mijloace tehnice pentru a se stabili numarul cetatenilor cu drept de vot. Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, s-a stabilit la BEC”.

“Guvernul ne-a spus aceasta este cifra. Puteam sa dam alta decizie? 46 nu e 50”, a continuat acesta, subliniind: “Noi am judecat pe probe”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<