Presa internationala: Romania este marele perdant al razboiului politic

Presa internationala: Romania este marele perdant al razboiului politic

by August 7, 2012 0 comments

Scandalurile politice de la Bucureşti nu rămân fără ecou în presa internaţională. Dacă este cineva care pierde din tot acest război politic, atunci marele perdant este România la capitolul imagine. Blogul cotidianului francez, parte a grupului Le Monde, citează din publicaţii româneşti precum Dilema Veche şi Qmagazine. Ideea enunţată de francezi este următoarea: Circul politic este menit să susţină toate eforturile de distrugere a imaginii României. Duse sunt vremurile în care românii susţineau că romii pătează imaginea ţării. Acum toată ţara se străduieşte să arate de ce este capabilă.

Românii sunt în derivă, în căutarea unor repere şi a lor înşişi. Situaţia din ţară este caracterizată de lipsa totală a valorilor, de clivajul incompetenţelor şi de domnia intoleranţei, scrie RFI Romania.Tagesschau: Ungaria, România şi Serbia – Ce se întâmplă în sud-estul Europei?

Se pare că Victor Ponta preia discursul lui Viktor Orban, deşi oficial se distanţează de personajul politic maghiar. Se vede acelaşi ton mai ales în reacţia la criticile germane în chestiunea democraţiei şi a statului de drept din România. „Şi în Germania oamenii au voie să voteze în chestiuni politice. E oare permis numai în Germania şi în România nu? Suntem oare o colonie?” – cu această declaraţie este citat Ponta de jurnaliştii germani. Cuvintele premierului român maschează un atac frontal la democraţie. Curtea Constituţională e luată ostatic. Acum judecătorii trebuie să ajusteze rezultatul referendumului prin adaptarea listelor electorale „la realitate”. Citat este li preşedintele suspendat Traian Băsescu: „În ce ţară a lumii s-a mai văzut ca regulile unui referendum să fie modificate după vot?”.

Financial Times: Ponta îşi înăspreşte controlul asupra puterii

De trei luni în funcţie şi Victor Ponta schimbă dintr-un foc cinci miniştri ai Guvernului său. Alegeri vor fi în toamnă, deci numirile vor avea efecte minore asupra politicilor executive. Şi mai e ceva ce aceste schimbări nu vor reuşi: să calmeze spiritele în chestiunea respectării statului de drept în România. Se pare că Guvernul nu va renunţa până când preşedintele suspendat nu va fi demis din funcţie. Ponta susţine sus şi tare că administraţia sa nu face altceva decât să înlăture monopolul lui Băsescu asupra puterii în stat. Între timp, România este în vizorul lumii întregi cu probleme de derapaje democratice, iar economia, care abia înregistra un modest reviriment, a fost aruncată în zona instabilităţii de toată criza politică.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.