Raspunsul lui Victor Ponta: Premierul nu poate convoca CSM si nu poate cere explicatii procurorilor

Raspunsul lui Victor Ponta: Premierul nu poate convoca CSM si nu poate cere explicatii procurorilor

by August 15, 2012 0 comments

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca in calitate de ministru interimar al Justitiei nu poate convoca sedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii, acesta atributie revenind presedintelui sau vicepresedintelui CSM, si nici nu poate cere explicatii procurorilor cu privire la temeiul cercetarilor desfasurate de ei. Ponta a precizat ca va participa la sedinta CSM de luni si va pune pe ordinea de zi “discutia despre abuzurile, pentru ca nu ma feresc sa spun, e vorba categoric de un abuz aici, macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competeta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului, si CSM-ul, daca va considera, sa declanseze o ancheta in acest sens”.“In baza Art 27 din Legea 317 de organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul interimar al Justitiei nu are cum sa convoace Consiliul, doar presedintele sau vicepresedintele consiliului (au aceasta putere – n.r.). Daca as fi avut acest drept legal, as fi convocat CSM de mult, in primul rand pentru a a obtine detasarea dnei Pivniceriu in functia de ministru al Justitiei”, a declarat premierul.

“Realmente cred ca este intolerabil si ca este un atac la democratie sa incerci sa ii anchetezi pe cei 8,5 mil de romani care si-au exercitat un drept constitutional, acela de a vota. […] Cred ca presedintele suspendat dl Traian Basescu a exercitat in mod clar si exercita in mod clar presiuni asupra oamenilor pe care domnia sa i-a numit, fie ca e dna Kovesi, fie ca e dl Morar, si ca in acest moment este un razboi intre dreptul democratic al poporului de a decide si un presedinte care mai are cateva institutii care il apara”, a mai declarat Victor Ponta

Potrivit premierului, “in mod sigur, un proces electoral cum a fost cel al referendumului, un proces de altfel democratic, de la momentul in care a dat un rezultat zdrobitor impotriva presedintelui suspendat s-a transfortmat practic intr-un proces politic, pentru ca niciodata pana acum nu s-au ridicat liste electorale. […] Desi Parchetul in mod corect a spus Curtii «dom’le, daca vreti listele cereti-le de la noi» si CCR zice «nu le cerem de la voi, le cerem de la Guvern», desi guvernul nu le are. Sigur, nu inteleg si probabil ca in adresa catre Parlament se va explica cum au fost interceptate telefoanele unor ministri membri ai CSAT, pentru ca domnul Rus era membru al CSAT la momentul in care ii era interceptata convorirea telefonica. Sigur ca nu inteleg cum este legal -mai degraba e ilegal-, sa dai in presa, e adevarat presa dlui Basescu, convorbirile private ale unor ministri. Toate aceste lucruri le vom discuta la CSM, de aceea voi participa pe 20 la sedinta.”

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.