Washington Times: Dupa 22 de ani de democratie, romanii ar prefera sa traiasca in regimul Ceausescu

Washington Times: Dupa 22 de ani de democratie, romanii ar prefera sa traiasca in regimul Ceausescu

by August 31, 2012 0 comments

Lupta in desfasurare intre premier si presedinte in timp ce economia sufera a determinat multi romani sa tanjeasca dupa o revenire la comunism deoarece ei cred ca reformele democratice si de liberalizare a pietei din ultimele doua decenii au esuat, scrie Washington Times, citat de Mediafax. Peste 53% dintre romani au declarat luna trecuta pentru Institutul Roman de Studii Sociale ca ar prefera sa traiasca in regimul lui Nicolae Ceausescu, fata de 44%, cati se declarau in favoarea reinstaurarii regimului comunist in urma cu doi ani, scriu jurnalistii americani. Cresterea nemultumirii fata de democratia si piata capitalista a intervenit dupa ani intregi de probleme economice si politice, considera Washington Times.

Ioan Ivascu, in varsta de 59 de ani, specialist in IT din Bucuresti, este unul dintre cei care isi amintesc de trecut si sustin ca situatia este de departe mai rea in prezent. “Acum, tinerii nu au nicio idee despre ce se va intampla cu ei dupa terminarea scolii”, declarat el. “Noi nu am avut niciodata astfel de probleme. Am avut o perspectiva de viitor. Am stiut din primul an ce vom face”, a adaugat el.

Odata cu indepartarea de la putere a comunismului, economia de piata a oferit oportunitati pentru imbogatire, dar a si incetatenit o cultura a coruptiei capitaliste.

Analistii sustin ca in fostul bloc sovietic s-a impus coruptia unei noi ordini. Nu mai este micul schimb de cadouri sau spagi pentru a avea acces la bunuri si servicii care nu erau accesibile la liber in regimul comunist. Noua mita a inceput cu nou-formatele partide politice care ofereau contracte publice in schimbul fondurilor de campanie.

“Oamenii simt ca de cresterea economica si transformare beneficiaza doar cativa – cei care sunt apropiati de cercul celor care iau decizii”, a declarat Miklos Marschall, director adjunct al Transparency International.

“Elitele – cu cateva exceptii – sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere si unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizari (ale intreprinderilor de stat) au fost efectuate in maniera corupta si nu deschis si pe baza competitiei.

Coruptia a contribuit la o diviziune acuta intre bogati si saraci, vizibila peste tot, in special pe drumurile tarii unde masini luxoase se intalnesc cu carute trase de cai. Noile cladiri de sticla se inalta langa case pe jumatate daramate. Capitala, Bucuresti, se lauda cu zeci de magazine de designeri de lux, desi produsul intern brut este de 12.600 de dolari pe an cap de locuitor.

Multi au fost entuziasmati cand Romania a aderat la UE in 2007, dar recentele critici pe care Uniunea le-a adresat Romaniei au creat nemultumire. Astfel, protestatarii de la Bucuresti au afisat mesaje care avertizau UE: “Amintiti-va, aceasta nu este tara voastra”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.