Adevarul: Fratele lui Traian Basescu a intervenit pe langa Sorin Blejnar pentru a ajuta un prieten

Adevarul: Fratele lui Traian Basescu a intervenit pe langa Sorin Blejnar pentru a ajuta un prieten

by September 6, 2012 0 comments

Procurorii DIICOT au interceptat o convorbire telefonică dintre Mircea Băsescu, fratele președintelui, și Sorin Blejnar, fostul președinte ANAF, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere. Convorbirea, publicată ieri seară, în presă, a fost inițiată de Mircea Băsescu. El îi telefonase lui Sorin Blejnar pentru discuta despre cum putea fi ajutat un prieten de-ai săi.“Ce facem cu prietenul meu?”, l-a întrebat Mircea Băsescu pe Blejnar. “Stăm pe loc tot aşa. Tot cum a fost, aşa rămâne”, i-a răspuns fostul șef ANAF, adăugând că “E mai bine pentru el şi pentru noi! S-au complicat lucrurile!”. “Aoleu! Nasol!”, i-a replicat fratele președintelui.

“Convorbirea a avut loc, probabil, acum doi-trei ani”, a declarat Mircea Băsescu, la România TV. Referitor la prietenul despre care a discutat cu Blejnar, fratele președintelui a menționat că “e un caz particular, o cunoștință”.

“Ce rost are bucata asta de convorbire în dosarul în care e acuzat domnul Blejnar?”, a adăugat Mircea Băsescu.

Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF, este acuzat de o evaziune fiscală de 22 de milioane de lei, reprezentând TVA şi accize, conform procurorilor.

El este cercetat pentru că, împreună cu fostul său șef de cabinet, Codruț Marta, ar fi acordat sprijin membrilor unei grupări infracționale în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către aceştia.

Membrii grupării sunt acuzaţi că au obţinut sume uriaşe prin sustragerea de la plata accizelor pentru nu mai puţin de 5.000 de tone de motorină.

Practic, suspecţii au cumpărat motorina în regim suspensiv de la plata accizelor spunând că urmează să fie livrată intracomunitar în Polonia. În realitate însă, combustibilul era revândut pe teritoriul României, fără să se mai plătească niciun fel de taxe.

Pe lângă Blejnar şi Marta, membrii grupării au mai primit sprijin şi de la doi angajaţi de la Vama Braşov. „Activitatea infracţională a grupării fost sprijinită de către Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu ţi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov”, se mai arată într-un comunicat al procurorilor.

Fostului sef al ANAF i s-a prezentat materialul de urmărire penală în urmă cu două săptămâni, la DIICOT Brașov.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.