Andrei Marga: ICR renunta la experimente si finanteaza doar autori consacrati

Andrei Marga: ICR renunta la experimente si finanteaza doar autori consacrati

by September 14, 2012 0 comments

Andrei Marga a prezentat într-o scrisoare deschisă strategia pe care o propune în postura de director al Institutului Cultural Român. Noul şef al instituţiei anunţă ferm că ICR “renunță la experimente și finanțează doar autori consacrați”, dar şi că instituţia “va fi defeudizată și debirocratizată”. Fostul ministru de Externe critică virulent ultimii ani de activitate, remarcând că “eşecurile nu sunt mai puţine decât reuşitele”.

Andrei Marga a prezentat, într-o scrisoare deschisă, strategia pe care o propune Institutului Cultural Român.

Marga renunţă la experimente

“Experimentele împrospătează cunoaşterea, iar experiementele culturale sunt indiciu de tinereţe. Multe dintre iniţiativele culturale pornite din România s-au realizat, însă, in alta parte. ICR s-a preocupat, in ultimii ani, sa etaleze noi experimente, dar eşecurile nu sunt mai putine decât reuşitele. Atunci cand este vorba despre reprezentarea culturii nationale, ICR trebuie sa puna in prim plan initiativele culturale reusite, operele validate, autorii care au creat efectiv momente istorice, iar toate acestea exista în Romania. O schimbare de accent, in favoarea operelor validate, este indispensabila daca vrem sa asiguram prestigiu cultural tarii noastre”, a scris Andrei Marga. De asemenea, Andrei Marga punctează faptul că Institutul Cultural va acorda atenţie științelor economiei, dreptului sau tehnologiei.

Universităţile, revitalizate

“Organzatiile profesionale, universitatile si asociatiile de creatori sunt de revitalizat in Romania de astazi. ICR trebuie sa se preocupe de aceasta tema si sa ofere sprijin, inclusiv material, in acest sens. Dar, oricat de importanta este organizatia sau institutia – iar importanta acestora este adesea cruciala – personalitatea este subiectul ultim al creatiei. ICR trebuie sa mute accentul actiunilor sale de incurajare, stimulare, sprijinire a creatiei pe personalitati – pe acei oameni care au oferit deja o garantie a succesului intreprinderii lor culturale. Trebuie pus capat risipei resurselor pe improvizatii si aranjamente subiective”, mai scrie Andrei Marga.

“Nici Iisus din Nazaret nu a fost apolitic”

Andrei Marga nu ratează nici subiectul afilierii politice, extrem de fierbinte, menţionând că, inevitabil, cultura este plasată în mediul intereselor economice si politice. “Fiecare om de cultură imbratiseaza un ideal de umanitate, cu toate implicatiile civice, morale, politice de neocolit. Poti sa nu apartii niciunui partid (să fii, deci, apartinic), dar nu poti fi apolitic. Ramane valabil ceea ce o contemporana spunea: “nici Iisus din Nazaret nu a fost apolitic”, caci, in sublimele sale spuse era un proiect de umanitate. Conform legislatiei, ICR trebuie sa mute accentul pe cultivarea unui sanatos pluralism ferindu-se de parti pris-uri pentru politici respinse de cetatenii tarii. Menirea sa primordiala este sa contribuie la dezvoltarea culturii dezbaterii argumentative a punctelor de vedere diferite si la incurajarea reflexivitatii in societate”, notează fostul ministru de Externe.

Angajaţii ICR, cu minima experienţa a creaţiei

Cât despre angajaţii ICR, despre care Andrei Marga susţine că au fost loviţi” – sub toate aspectele – prin reglementarile din 2009-2010″, aceştia ar trebui să aibă minima experienta a creatiei, pregatire in management si diplomatie culturala si sa-si asume promovarea abordarilor multiple deschise in cultura romana, intr-un dialog largit al culturilor.

Diaspora, un ajutor de nădejde

În planurile sale, Andrei Marga include şi Diaspora, al cărui aport cultural va fi folosit de instituţie. “Vom sprijini formarea si afirmarea unor noi generatii de personalitati cultuale. Vom debirocratiza si defeudaliza ICR, incat orice cetatean roman sa se poata adresa cu incredere institutiei spre a-si realiza proiecte culturale competitive. O noua organigrama, un nou regulament se afla in pregatire, iar Parlamentului Romaniei si comisiilor de specialitate ale acestuia le vor fi prezentate programe si proiecte de importanta majora, spre aprobare”, conchide Marga.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.