Basescu se va intalni cu Barroso, Reding si Van Rompuy

Basescu se va intalni cu Barroso, Reding si Van Rompuy

by September 13, 2012 0 comments

Președintele Traian Băsescu se întâlnește vineri, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cu comisarul pentru justiție, Viviane Reding, informează Newsin. Șeful statului va efectua vineri prima vizită externă, după revenirea la Cotroceni, în urma invalidării referendumului de demitere.Traian Băsescu va avea întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cu comisarul pentru justiție, Viviane Reding.

Pe agendă figurează și o declarație comună de presă cu Herman Van Rompuy.

Și premierul Victor Ponta se va întâlni pe 17 septembrie cu Jose Manuel Barroso.

Purtătorul de cuvânt al președintelui CE, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat, la 7 septembrie, pentru NewsIn că președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta se vor întâlni cu Jose Manuel Barroso, la 14, respectiv, 17 septembrie, la cererea celor doi oficiali români.

Cele două întâlniri au loc în contextul evoluțiilor politice din România, în care președintele CE ”s-a implicat”, și după publicarea raportului MCV din luna iulie, a declarat Hansen.

”Președintele Barroso a intervenit în mod repetat în ultimele luni în contextul îngrijorărilor privind statul de dreptul și disputele constituționale din România. Întâlnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilanț al situației, ținând cont de faptul că CE pregătește un raport la sfârșitul acestui an după raportul MCV” din iulie, a precizat Hansen.

Întrevederile se înscriu totodată “în buna tradiție a președintelui CE de a avea consultări cu toți șefii de stat și de guvern”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CE.

În perioada suspendării președintelui Traian Băsescu, Jose Manuel Barroso și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile din România. Președintele CE s-a întâlnit cu Victor Ponta la Bruxelles și i-a înmânat 11 solicitări, pe care premierul s-a angajat să le respecte. Cele 11 solicitări referitoare la respectarea statului de drept s-au regăsit și în raportul MCV din iulie.

De altfel, premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat Wiener Zeitung, că Guvernul român a îndeplinit 10 și jumătate din cele 11 cerințe ale președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

”L-am informat pe președintele Comisiei la începutul săptămânii: sunt îndeplinite 10 puncte și jumătate”, a afirmat Victor Ponta, precizând că una dintre cerințele lui Jose Barroso se referă incompatibilitatea a doi parlamentari, iar în cazul unuia (n.r. – Sergiu Andon) Comisia Juridică a Camerei Deputaților a constatat starea de incompatibilitate și urmează votul în plen.

Ponta a mai precizat că se va întâlni cu Jose Manuel Barroso pentru a-l informa despre măsurile luate, care ”pot contribui la reinstaurarea încrederii”.

Președintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, la 7 septembrie, că este ”foarte bucuros și mândru” de faptul că UE și Comisia Europeană au contribuit la restabilirea statului de drept în România și la evitarea unor ”schimbări nedemocratice”.

 
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.