Cearta la Senat pe banii pentru deplasari externe. Nu mai sunt fonduri pentru calatoriile exotice

Cearta la Senat pe banii pentru deplasari externe. Nu mai sunt fonduri pentru calatoriile exotice

by September 8, 2012 1 comment

Senatorii au ajuns la fundul sacului. Instituţia a cheltuit deja 98% din banii alocaţi pentru deplasări, iar suma rămasă ar mai ajunge doar pentru o săptămână. Şi asta în condiţiile în care cel puţin 8 senatori pleacă spre destinaţii exotice în septembrie. Au ales Republica Kârgâză, Maroc şi Cipru, iar Mircea Geoană e deja plecat în America. Situaţia i-a învrăjbit pe cei din conducerea Senatului.Nici nu s-au întors bine din vacanţă, că senatorii vor să se urce din nou în avion să călătorească în ţări străine. Şi-au cheltuit deja banii disponibili, dar tot nu se lasă.

“La cazarea senatorilor şi la deplasarea senatorilor sunt 98% din bani cheltuiţi. Deci, mai avem la un colţ aşa, pentru vreo săptămână mai avem bani”, a avertizat vicepreşedintele Senatului Radu Berceanu, potrivit stenogramei BP al Senatului, din 4.09.2012.

Secretarul general, Ion Vărgău, a găsit şi o soluţie, evident în aşa fel încât aleşii să nu simtă constrângerile financiare:

“Personalul tehnic şi alte persoane care însoţeau … nu mai participă în număr atât de mare”, a spus Ion Vărgău, în şedinţa conducerii Senatului.

Aşa se face că Mircea Geoană a ales America. Pentru patru nopţi peste Atlantic, Senatul plăteşte nu mai puţin de 36.500 lei, aproximativ 10.000 de dolari. Fostul lider social-democrat a decolat, însă, înainte ca excursia să-i fie aprobată.

“Cum pleacă oamenii aceştia, totuşi, fără aprobarea Biroului permanent, pe ce bază? (…) Pe noi ne frecaţi pentru 50 de lei la nu ştiu ce decont (…) Să fim foarte atenţi la deplasările acestea extravagante, care nu ne aduc nimic, fiindcă tot nu sunt bani. Sigur, nu e cazul acum, e America, e aproape, aici, la doi paşi, un avion cu 800 de euro ai rezolvat”, s-a enervat Ilie Sârbu.

Pe lista celor care au mai prins deplasări în străinătate se află Laurenţiu Chirvăsuţă, în Laos, Cristian David, în Cipru, sau Şerban Mihăilescu, în Maroc. Gyorgy Frunda merge la Paris şi Helsinki, iar senatorul Liviu Paşca participă la un forum legat de energie, în Republica Kârgâză.

Pentru 2012, senatorilor au avut alocate aproape 375 milioane de lei pentru deplasările internaţionale. Pentru ultimele 4 luni le-au mai rămas 2% din sumă pentru transport şi cazare şi mai puţin de 40% pentru diurnă. Rectificarea bugetară a redus bugetul deplasărilor cu 12 procente.

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<