Cristian Preda(PDL): MInistrul Afacerilor Europene, Leonard Orban nu a fost nici elegant, nici abil la adresa Olandei

Cristian Preda(PDL): MInistrul Afacerilor Europene, Leonard Orban nu a fost nici elegant, nici abil la adresa Olandei

by September 14, 2012 0 comments

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda consideră că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a fost “foarte elegant și nici foarte abil” când a spus că se așteaptă în continuare la dificultăți importante din partea Olandei în dosarul Schengen.“Rezultatele scrutinului din Olanda sunt încurajatoare pentru dosarul Schengen pe care stă scris “România & Bulgaria”. “Într-adevăr, e foarte probabil ca guvernul să fie făcut de liberali şi socialişti, astfel încât şantajul eurofobilor să nu mai conteze. Nu asta crede şi ministrul Leonard Orban, tehnocratul naţional raliat tuturor combinaţiilor politice de la Bucureşti. Într-o declaraţie pentru RFI, L.Orban vesteşte “dificultăţi importante” pe care le va crea Olanda. Nu e foarte elegant şi nici foarte abil să declari public că partenerul de dialog într-un dosar sensibil îţi va face probleme fără să ai niciun indiciu în acest sens. Dimpotrivă, aşa cum spuneam, miza campaniei din Olanda a fost pro sau contra Europa şi au învins cei favorabili spiritului tolerant din UE. Dacă voia neapărat să vorbească despre “dificultăţi importante”, dl. Orban putea să se uite în curtea majorităţii care susţine guvernul din care face parte şi mai ales la evenimentele din iulie şi august. Tehnocratul nostru e însă, ca de obicei, imparţial. El iubeşte guvernul, orice guvern”, a scris Preda pe blog.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat joi, la RFI, că se așteaptă în continuare ca Olanda să aibă ”o rezervă consistentă” față de aderarea României la Schengen. Orban a mai precizat că se aşteaptă la ”dificultăţi importante din partea Olandei”, în ciuda rezultatelor alegerilor parlamentare de miercuri, când partidele proeuropene s-au clasat pe primele locuri. Ministrul MAEur a punctat că ”până să se formeze Guvernul, de obicei durează foarte mult în Olanda şi rămâne de văzut, pentru că am văzut şi dăţile trecute ce s-a întâmplat cu formarea guvernului, cu partidele care au susţinut din Parlament fostul guvern. Deci nu m-aş hazarda acum să fac pronosticuri legate de cum va arăta viitorul guvern”.

Liberalii olandezi (VVD) au câștigat alegerile anticipate desfășurate miercuri, ei fiind urmați de laburiștii (PvdA) și socialiști. Extrema dreaptă condusă de Geert Wilders (PVV) a scăzut în alegeri, astfel că este așteptată o alianță între primii clasați.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.