Judecatorul lui “Felix” Dan Voiculescu nu-i strain de Securitatea comunista

Judecatorul lui “Felix” Dan Voiculescu nu-i strain de Securitatea comunista

by September 7, 2012 2 comments

Magistratul care l-a achitat pe Dinu Patriciu si il judeca pe Dan Voiculescu a avut dosar la Securitate. Potrivit unei adeverinte din iunie 2008 a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Marino Marin Constantin “figureaza cu dosar fond retea (…) distrus in 1982”. Constantin nu a fost declarat lucrator/colaborator al Securitatii deoarece nu s-a descoperit alt material probator impotriva sa. De cele mai multe ori, un dosar de Securitate era distrus in momentul in care titularul se inscria in partidul comunist.

Figureaza cu dosar fond retea…

Cererea de verificare a lui Constantin Marino a fost facuta de Sorin Iliesiu, in februarie 2008. Magistratul este seful Sectiei I Penale a Tribunalului Bucuresti. Punctul 4 din Adeverinta nr 645/05.06. 2008 arata ca “in baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/793 din data de 02.06.2008, intocmita de catre Directia de specialitate, din cadrul CNSAS in care se precizeaza urmatoarele: conform raspunsului SRI, domnul Constantin Marino Marin figureaza cu Dosar Fond Retea nr. 5041/Ialomita, distrus in 1982”, iar in bazele de date ale Directiei nu s-a identificat material probator pe numele domniei sale.

Numai comunistii scapau de Securitate

Potrivit unor surse din CNSAS, dosarele de retea presupuneau, de cele mai multe ori, caracterizari, angajamentul si notele informative ale informatorilor. In momentul in care subiectul dosarului intra in randul Partidului Comunist Roman (PCR), actele erau distruse. “Principalul motiv pentru care un dosar de retea era distrus reprezenta intrarea colaboratorului in partid”, a declarat pentru Ancheteonline.ro o sursa din Consiliu.

L-a achitat pe Dinu Patriciu

Una dintre ultimele decizii ale judecatorului a fost pe data pe 28 august 2012, cand a decis achitarea magnatului Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol. Miliardarul a fost acuzat si judecat sase ani pentru sapte capete de acuzare, inclusiv delapidare si spalare de bani. Alaturi de acesta, alte 12 nume sonore ale grupului au fost achitate, printre acestea numarandu-se fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, fostul ziarist Sorin Rosca Stanescu sau Gabriela Anghelache, fosta presedinta a Agentiei Nationale a Valorilor Imobiliare.

Coincidenta

Dupa ce in iunie 2012 Dan Voiculescu a demisionat din Senat, dosarul privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) in care fostul colaborator al Securitatii era inculpat a fost transferat spre judecare Tribunalului Bucuresti, fiind repartizat, cel mai probabil aleatoriu, judecatorului Marin Constantin Marino. Voiculescu a fost declarat, definitiv, colaborator al Securitatii in urma unei decizii a instantei supreme.

Amanare previzibila

Urmatorul termen in dosarul ICA a fost stabilit pentru data de 12 septembrie. Judecatorul Constantin Marino nu a putut fi contactat, fiind pana pe data de 17 septembrie in concediu de odihna.

In dosarul ICA, 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu, in 2003, la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real, sustine DNA. La licitatie a participat o singura firma, controlata de acelasi Dan Voiculescu. In proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila cu suma de 60,4 milioane de euro, reprezentand prejudiciul efectiv cauzat in suma de 7,7 milioane euro si folosul de care a fost lipsita partea civila in sumă de 52,6 milioane euro, valoare determinata de evolutia pietei imobiliare in perioada 2003-2006.

Citeste AICI adeverinta emisa de CNSAS in cazul judecatorului Marino Marin Constantin.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.