Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva presedintelui CJ Arges, pentru fraudarea fondurilor Phare

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva presedintelui CJ Arges, pentru fraudarea fondurilor Phare

by September 11, 2012 0 comments

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti au început urmărirea penală faţă de Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, şi a altor 11 persoane, pentru fraudarea unui fond PHARE de peste 1,2 milioane de euro, obţinut în 2006. În urma unei solicitări a presei, DNA a informat că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

Constantin Nicolescu – preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, pentru:

– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ambele în formă continuată;

– luare de mită; fals intelectual în formă continuată;

Corneliu Oprescu – primar (la data săvârşirii faptelor) al comunei Căteasca, judeţul Argeş, pentru:

– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave;

– fals intelectual;

Codruţa Lavinia Mercea – funcţionar public în cadrul CJ Argeş, membru al comisiei de evaluare a ofertelor, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

– fals intelectual şi uz de fals;

Mihail Gabriel Nicoară – funcţionar public în cadrul CJ Argeş, membru al comisiei de evaluare, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

– fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată;

Iuliana Mioara Pintilie şi Sabina Elena Bocioacă – funcţionari publici în cadrul CJ Argeş, membri ai comisiei de evaluare, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;

Aurelia Mirela Florescu, Cristina Dobre şi Olga Stancu – funcţionari publici în cadrul CJ Argeş, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

Ecaterina Pletoiu – reprezentantă a SC PROIECT INFRA 2005 SRL Piteşti, pentru:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

Ionel Didea – notar public în cadrul Biroului Notarului Public “Didea Ionel” din municipiul Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut:

– infracţiunea de fals intelectual;

Grigore Dobre – asociat şi administrator la SC ZEUS S.A. Piteşti, pentru:

– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;

– dare de mită, fals intelectual în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale a procurorilor DNA, în cursul lunii martie 2009 Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea unui pod (localitatea Căteasca) afectat de inundaţii.

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie – mai şi iulie – august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi ele fuseseră avariate anterior, aşadar nu erau eligibile pentru proiectul respectiv.

Cererea de finanţare a fost semnată de învinuiţii Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi de primarul comunei Căteasca, Oprescu Corneliu.

În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare, în anul 2006 a fost încheiat respectivul contract de finanţare, existând indicii că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 1.224.083,64 euro cu titlu de finanţare nerambursabilă de tip PHARE.

În cursul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale ZEUS S.A., în condiţiile în care iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu.

Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787,8 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş.

Lucrările de construcţie au fost executate de către SC ZEUS S.A. şi SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Piteşti, cea din urmă având ca asociat un afin al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării era SC SETRO METAL GROUP SA Câmpulung, firmă controlată de asemenea, de o rudă apropiată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş,
Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme, SC ZEUS S.A, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010.

În cursul anului 2009, Nicolescu Constantin ar fi primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acţionar majoritar şi administrator al SC ZEUS S.A., un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare, susţine DNA.

Atât în cursul procedurii de licitaţie publică, dar şi în faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe înscrisuri ( dispoziţii de şantier, referate de necesitate, procese verbale etc).

Marţi, celor 12 învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Faţă de următorii învinuiţi: Mercea Codruţa-Lavinia, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Florescu Aurelia-Mirela, Dobre Cristina, Stancu Olga procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile, iar faţă de Pletoiu Ecaterina şi Dobre Grigore măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<