Procurorul general, Laura Codruta Kovesi refuza sa dea socoteala in fata Parlamentului, invocand o decizie a CSM

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi refuza sa dea socoteala in fata Parlamentului, invocand o decizie a CSM

by September 7, 2012 0 comments

Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi afirma, intr-un interviu, ca nu se va prezenta in fata unei comisii parlamentare in eventualitatea unei convocari, precizand ca exista o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, conform careia magistratii nu pot fi cercetati de comisii parlamentare, relateaza Mediafax. USL a anuntat intentia de a constitui o comisie parlamentara care sa ancheteze activitatea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).Procurorul general al Romaniei a declarat, joi seara, la gandul.live, ca nu se va prezenta in fata unei astfel de comisii parlamentare si ca exista si o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit careia procurorii nu pot fi anchetati de Parlament.

“Nu avem nicio problema daca se infiinteaza o comisie parlamentara. Nu o sa merg la o asemenea comisie. De altfel exista decizii ale plenului CSM care spun ca procurorii nu pot fi cercetati de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor exista Inspectia Judiciara care cerceteaza astfel de reclamatii”, a precizat Codruta Kovesi pentru Gandul.

In 24 mai 2007, Consiliul Superior al Magistraturii – cand acest for era condus de judecatorul Anton Pandrea, de la instanta suprema (intre timp pensionat-n.r.) – a hotarat ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

CSM a invocat decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea convocarii judecatorilor in fata comisiilor parlamentare.

In mod exceptional, procurorii pot participa in calitate de invitati la Comisiile parlamentare, atunci cand este necesara lamurirea unor aspecte de natura tehnica sau pentru clarificarea unor informatii de interes public.

Hotararea CSM a fost data dupa ce fusese sesizat, in 10 mai 2007, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la solicitarea pe care i-a adresat-o presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.