S-a semnat protocolul Aliantei Romania Dreapta. Din coalitie nu face parte Partidul Noua Republica

S-a semnat protocolul Aliantei Romania Dreapta. Din coalitie nu face parte Partidul Noua Republica

by September 16, 2012 0 comments

PDL, Forta Civica si PNTCD au semnat duminica protocolul Alianta Romania Dreapta, a anuntat liderul democrat-liberal Vasile Blaga, alaturi de Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu. Alianta este formata  pe modelul aliantei Dreptate si Adevar si va fi compusa pentru inceput din trei co-presedinti: Vasile Blaga(PDL), Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Aurelian Pavelescu (PNTCD). Initial, in Alianta a fost cuprins si Partidul Noua Republica a lui Mihail Neamtu dar din cauza unei contestatii la tribunal s-a renuntat temporar la cooptarea acestuia.
“Astazi este un moment important pentru cel trei partide, am semnat protocolul Alianta Romania Dreapta, am trecut deci de la vorbe la fapte. In urmatoarele zile vom finaliza si platforma program si progrmaul de guvernare astfel incat la sfarsitul lunii sa ne intalnim sa parafam acest platfroma program (…) Am fost impreuna in toate aceste ultime luni pentru a apara statul de drept. Avem convingerea ca nu vom avea probleme in a stabili candidatii care sa reprezinte cetatenii. Vom veni cu oameni noi care si-au dovedit competenta”, a declarat Blaga, in cadrul conferintei de presa de la final.

“Lansam o constructie politica pentru toti romanii pentru a promova si apara Romania Europeana,” a declarat la randul sau liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu.

“Pornim cu optimism, hotarare si forta. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, a incheiat fostul premier MR Ungureanu, liderul formatiunii Forta Civica.

In protocolul semnat de catre cei trei lideri de partid este prevazuta sigla, componenta si numele acesteia si totdata faptul ca PDL, PNTCD si Forta Civica vor participa impreuna la alegerile parlamentare din decembrie.

De precizat este ca liderul Fortei Civice, MRU apare in protocolul ARD ca reprezentant al formatiunii politice in timp ce in dreptul numelor lui Vasile Blaga si Aurelian Pavelescu se precizeaza ca acestia semneaza in calitate de presedinti ai PDL, respectiv PNTCD.

Ungureanu semneaza ca reprezentant al Fortei Civice in contestul in care dupa ce a fost ales presedinte al partidului era necesara validarea acestuia si la tribunal. Din punct de vedere tehnic pana cand instanta ia act de schimbarea in formatiunea politica, Mihai Razvan Ungureanu nu poate semna un protocol privind infiintarea unei aliante politice.

Alianta va fi inregistrata si la Biroul Electoral Central in cursul zilei. Totodata, PDL a decis sa-si inregistreze separat si sigla sa pentru a preveni o eventuala contestatie in acest sens.

Liderii aliantei de centru-dreapta au stabilit ca numele platformei politice pentru alegerile parlamentare din toamna sa fie Alianta Romania Dreapta, avand ca sigla inima. Candidatii ARD la alegerile parlamentare vor trece prin filtrul unei comisii de integritate condusa de Monica Macovei.

Alianta este formata  pe modelul alinatei Dreptate si Adevar si va fi compusa pentru inceput din trei co-presedinti: Vasile Blaga(PDL), Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Aurelian Pavelescu (PNTCD). Initial in Alianta a fost curpins si Partidul Noua Republica a lui Mihail Neamtu dar din cauza unei contestatii la tribunal s-a renuntat temporar la cooptarea acestuia.

Partidul Noua Republica nu va semna protocolul de infiintare a Aliantei Romania Dreapta, alaturi de PDL, PNTCD si Partidul Forta Civica, din cauza unei contestatii la tribunal priviind infiintarea formatiunii politice. In urma contestatiei inregistrate la adresa Noii Republici, Mihai Neamtu a declarat pentru Hotnews.ro ca partidul sau nu se va regasi in ARD si ca se cauta formula juridica pentru a putea avea candidati la parlamentare pe listele aliante.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca reprezentantii Noii Republici iau in calcul varianta de a candida la alegerile parlamentare sub sigla PNCTD, de altfel partener al aliantei de centru dreapta. “Exista o solutie de compromis ca o parte din membrii PNR sa candideze sub sigla PNTCD iar altii sa candideze ca independenti”, au explicat sursele citate.

La sfarsitul lunii august Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu, Mihail Neamtu si Adrian Papahagi au semnat un manifest politic comun care preceda alianta electorala de centru-dreapta pentru alegerile parlamentare din acest an.

In cadrul negocierilor pentru crearea aliantei politice de centru dreapta din ultimele saptamani au mers destul de greu din cauza divergentelor dintre Mihai Razvan Ungurenu si Mihail Neamtu.

La negocierile privind candidaturile la parlamentare Mihai Razvan Ungureanu, Mihai Neamtu si Adrian Papahagi au cerut colegii eligibile. Astfel, Ungureanu va candida intr-un colegiu din Iasi, Mihail Neamtu este sustinut de catre Gheorghe Falca pentru a candida la Arad iar Adrian Papahagi doreste un colegiu eligibil la Cluj.

Cooptarea deputatiilor fosti membrii PDL Danut Liga si Stefan Pirpiliu in prtidul Forta Civica condus de MihaI Razvan Ungureanu a creat noi tensiuni la negocieri. Sursele Hotnews.ro sustin ca Ungureanu le-ar fi promis celor doi deputati locuri eligibile la parlamentare daca vor candida din partea partidului sau in viitoarea alianta electorala fapt care i-a iritat pe democrat liberali.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.