Victor Ponta: Daca DD nu va plati pentru privatizarea Oltchim, Guvernul va numi un administrator special

Victor Ponta: Daca DD nu va plati pentru privatizarea Oltchim, Guvernul va numi un administrator special

by September 25, 2012 1 comment

Premierul Victor Ponta, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si seful OPSPI, Rems Vulpescu, au incercat, printr-o conferinta de presa, sa ofere explicatii legate de motiele care au dus la situatia ca Dan Diaconescu sa fie numit adjudecatar al licitatiei pentru Oltchim. Toti trei au afirmat ca au  fost respectate toate procedurile legale. In cazul in care Dan Diaconescu nu va plati cele 45 de milioane de euro pana pe 1 octombrie, data limita, Guvernul va numi un administrator special la Oltchim care va opri toate contractele paguboase, a spus Ponta. Acesta a precizat ca banii, “daca vor fi platiti, pot sa fie acordati ca imprumut de salvgardare pentru o perioada de cel mult 6 luni, pentru functionarea combinatului. Despre concernul TISE. Ponta a spus ca acesta si-a manifestat interesul fata de Oltchim inca de anul trecut, insa pe 17 septembrie, chiar data limita initiala pentru depunerea documentatiei de participare la licitiatie, a transmis o scrisoare prin care a anuntat ca renunta la privatizare. “A cumparat caietul de sarcini si a comunicat oficial catre minister pe 17 septembrie: Va informam ca decizia noastra este de a nu participa in procesul de privatizare. Cu toate acestea decizia din acest moment nu exclude interesul de a continua cooperarea cu autoritatile in ceea ce priveste o viitoare privatizare”.

Principalele declaratii ale premierului

 • Am raspuns invitatiei ministrului Chitoiu de a avea aceasta intalnire cu media, am avut si ieri o discutie cu ministrul si domnnul Vulpescu. Am considerat necesar sa punem la dispozitie cateva date despre evolutia sau involutia situatiei de la Oltchim. A existat un interes major al opiniei publice.
 • Este o procedura pornita de mai mult timp si rezultatul final trebuie sa duca la continuarea existentei Oltchim si pastrarea locurilor de munca si de a aduce combinatul in situatia de a avea profit
 • As vrea sa considerati aceste date care trebuiau puse intr-o ordine cronologica si pentru a cunoaste opinia Guvernlui vis-a-vis de viitorul combinatului de la Oltchim
 • As vrea sa incep cu 2006, anul in care compania PCC devine actionar minoritar si este anul in care Guvernul adopta OUG 45/2006 privind unele masuri pentru privatizare. Ministrul finantelor era Sebastian Vladescu, ministrul economiei era domnul Seres. Fac aceste declaratii pentru ca batalia politica daca nu inceteaza, macar trebuie sa se limiteze.
 • Vreau doar sa cer cu aceasta ocazie mai putina utilizare politica a subiectului.
 • Sitatuatia Oltchim a inceput sa se deterioreze, dar anii 2009-2011 a inceput o cadere mai puternica. Datoriile Oltchim catre furnizor in 2009 erau 11 milioane lei, credite nerambursabile 500 milioane, buget 7 milioane. Daca in 2009 funrizori erau 11 milioane in 2010 erau 70 milioane, daca catre buget erau 7 in 2010 erau 10 milioane lei.  in 2011 au fost si mai mari
 • Vreau sa spun fara nicio conotatie politica in 2009 se putea salva Oltchim-ul mult mai usor. Practic,. timp de 3 ani, Oltchim a devenit dintr-o societate indatorata o societate intr-o situatia fara iesire
 • Datoria a ajuns la 700 milioane de euro
 • In ultima perioada desi exista probleme, atat Ministerul Econmiei cat si ANAF a pornit investigarea cauzelor care au dus la acumularea acestor datorii.
 • Important este ca aceasta situatia sa nu ramana fara niciun fel de vinovat
 • Pe 8 decembrie 2011, Guvernul Romaniei desemneaza compania Pricewaterhousecoopers pe post de consultant, iar termenul agreat cu FMI pentru privatizare a fost luna aprilie 2012. Consultantul a definit caietul de sarcini si procedura pentru privatizare.
 • In aprilie 2012, Guvernul Ungureanu nu a aprobat procedura privatizarii. A adaugat penalitatile la creantele AVAS si a ajuns la 250 milioane de euro.
 • Conform acordurilor cu institutiile financiare, o obligatie neindeplinita la termen devine automat actiune prioritara pentru Guvernul Romaniei pentru urmatorul board din septembrie
 • Vreau saa raspund unei intrebari legitime puse de analisti. De ce consultantul a acceptat participarea fara restrictii la licitatie? Orice restrictie referitoare la experienta si la alte conditionalitati ar fi dus ca la licitatia din 21 sept sa fie doar PCC, ceea ce ar fi transformat procedura intr-o incredintare directa. Din acest motiv, consultantul a propus o licitatie deschisa, urmand ca dupa declararea castigatorului sa urmeze celelalte obligatii pe care si le asuma.
 • Am fost informat de Chitoiu si Vulpescu asupra acestei situatii si am spus ca nu ne putem asuma riscul de a avea un singur participant
 • Dan Diaconescu a venit cu elemente in conformitate cu cele din caietul de sarcini
 • Exista rea credinta in cele spuse de Videanu si de Ungureanu
 • Conversia datoriei AVAS in actiuni. Guvernul a dorit sa faca aceasta conversie. Conform legii aceasta conversie se poate face doar in momentul in care ai 2/3 in AGA. Avem aici adresa celor de la PCC, din 10 august, cei care detin actiunile pana la 33%, ca vor vota impotriva conversiei. Primind aceasta adresa, Ministerul Economiei a venit in guvern cu un memorandum prin care a propus sa vindem actiunile si datoriile separat, deoarece era imposibila realizarea conversiei.
 • Participarea concernului TISE..Si-a manifestat interesul fata de Oltchim inca de anul trecut. A cumparat caietul de sarcini si a comunicat oficial catre minister pe 17 septembrie: Va informam ca decizia noastra este de a nu participa in procesul de privatizare. Cu toate acestea decizia din acest moment nu exclude interesul de a continua cooperarea cu autoritatile in ceea ce priveste o viitoare privatizare. Tinand cont probabil si de turnura mediatica pe care o luase procedura de la Oltchim
 • Inca o problema discutata foarte mult. Arpechim. OMV Petrom in urma discutiilor si-a dat in scris acordul de a negocia tranferul. Cea mai importanta parte, instalatia de piroliza, a fost transferata inca de acum 2 ani. Singurul lucru important ar fi instalatia de nafta, insa aceasta presupune costuri suplimentare,., Este vorba de investitiile de mediu care trebuie facute in Arpechim. Oltchim poate functiona in mare parte si fara Arpechim. Cei de la OMV Petrom au fost exrem,de corect.
 • Oferta lui Dan Diaconescu. Nu este publica, dar ca tot ce nu este public, am citit-o pe HotNews si pe RTV, daca nu ma insel.
 • Vreau sa mai fac o precizare. Ce s-ar intampla cu cei 45 de milioane daca ii va plati pana luni. Cei 45 de milioane de euro, daca vor fi platiti, pot sa fie acordati ca imprumut de salvgardare pentru o perioada de cel mult 6 luni, dar pana la semnarea transferului de actiuni, pentru functionarea combinatului.Exista o conditie prealabila: sa fie platiti. Cand sunt platiti, ii putem acorda pentru functionarea combinatului.
 • Suntem pregatiti pana luni, daca Diaconesc care acum este plecat din tara ca si Videanu, de altfel, pentru a identifica surse de finantare, suntem disponibili sa discutam toate optiunile care se impun.
 • Luam in calcul si faptul ca pana la 1 oct Diaconescu nu va putea sa plateasca pretul. In  aceste conditii, responsabilitatea ramane in sarcina Guvernului si suntem pregatiti sa numim un nou management, un administrator special care sa opreaca contractele paguboase. Sa discute cu creditorii, sa se reia activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul il poate asigura ca si capital de lucru din fondurile de privatizare, urmand ca intr-o perioada de 6 luni, discutand si avand continuu consultare cu FMI si BM, sa reluam procesul de privatizare cu un investitor strategic. Pana in luna iulie, s-au platit salariile angajatilor. Asteptam 1 oct pentru a sti daca ministerul va ramane proprietar al Oltchim
 • Daca nu indeplineam procedura, nu intra scrisoarea noastra in board-ul nostru din 28 sept.
 • In acest moment, daca pe 1 oct nu intra bani avem procedura administrarii speciale.
 • Daca luni nu se semneaza un contract, tot luni il astept pe ministru sa propuna administratorul special.

Declaratii Vulpescu

 • S-au luat toate masurile de precautie cerute de lege. Noi am urmarit ad-literam prevederile legale. Orice masura suplimentara ar fi insemnat o restrictionare si ar fi fost un criteriu abuziv, de natura subiectiva,. Exista deja 3 procese pe rol initiate de actualul adjudecatar si nu am dorit ca aceste actiuni sa se inmulteasca.
 • Nu exista obiectii scrise din partea lui Dan Diaconescu. Am auzit declaratia de ieri, dar cand a parasit sara a spus: Ma voi intoarce, la revedere!
 • Toate discutiile au aparut dupa licitatie, nu inainte.
 • Sa nu uitam ca suntem in cadrul unei proceduri legale.

Declaratii Chitoiu

 • In doua sapatamani, si-ar relua activitatea 3 sectii.
 • Pe 9 august am convocat AGA, pe 10 august au transmis ca nu sunt de acord cu conversia. Inainte de anuntul de privatizare cei de la PCC au fost de acord cu conversia.
 • Cifra de 45 de milioane reprezinta pentru functionarea Oltchim a 65% din capacitate
 • Acest ajutor de salvgardare, pregatim notificarea catre CE. In cazul in care plateste cei 45 mil de euro nu mai este nevoie ca statul sa plateasca acest ajutor de salvgardare.
Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.