George Maior, seful SRI: Nu am lucrat pentru Traian Basescu. Nu ne asumam acest risc

George Maior, seful SRI: Nu am lucrat pentru Traian Basescu. Nu ne asumam acest risc

by October 8, 2012 0 comments

Pentru prima dată, directorul instituţiei a vorbit deschis despre serviciile secrete de informaţie. “Suferim în România de lipsa unor perspective strategice. Felul în care vedem România, care sunt pericolele care ne pasc”, a spus şeful SRI, care totuşi a subliniat că în ultimii ani s-a produs o revoluţie în ceea ce priveşte sursele deschise ale informaţiei. “Există şi situaţii când informaţia secretă este surclasată de informaţia publică. SRI culege informaţii din baze de date deschise, reviste, ziare, cunoaştere în ceea ce priveşte cunoaşterea României, poziţionarea României”, a precizat Maior.

De ce mai avem Guverne, de ce avem nevoie de alegeri, a întrebat Emil Hurezeanu.

Trebuie să existe o separaţie. Sunt două lucruri profund distincte. Informaţiile pe care noi le transmitem trebuie transformate în decizii bune. Uneori suntem şi noi de vină că nu putem transmite informaţii. Este o problemă a SRI faptul că nu întotdeauna informaţiile se transformă în decizii bune. Am avut cu toate guvernele o colaborare bună.

Legat de o posibilă candidatură, Maior a spus că nu este cazul

Întrebat de jurnalistul Emil Hurezeanu dacă va urma modelul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Maior a spus că nu e cazul.

Lumea este liberă să discute. Să facă analize. Preocuparea mea este legată de această misiune. Nu mă gândesc într-o asemenea perspectivă. La un moment dat se va termina şi această misiune. Dar după aceea am alte opţiuni, de exemplu domeniul academic. Nu mă interesează acest lucru. Privesc şi eu cu condescendenţă acest lucru.

Ideea de neutralitate a SRI rămâne un fundament cu care operăm. Un altfel de serviciu ar fi incapabil, va involua profesional şi va deveni un instrument nociv.

Băsescu, favorizat de SRI?

A lucrat SRI pentru preşedintele României. Maior a infirmat orice zvon.

Sunt lucruri absolut false. Am operat în mod normal şi firesc. Ne-am făcut datoria transmiţând informaţia guvernului. Nu a existat o tensiune. Oamenii şi-au făcut meseria, nu s-au uitat spre exterior, s-au uitat la meseria lor.  Unii au încercat să pună presiune pe serviciu. Niciodată nu se vor putea dovedi aceste lucruri pentru că nu au existat. În momentul în care noi operăm şi cu arhive, dumneavoastră credeţi că cineva şi-ar asuma vreun risc când ştim că aceste arhive ar putea fi analizate, consultate.

SRI deţine monopolul ascultării legale a tuturor telefoanelor

Instituţiile au mandatul lor, autorizaţia lor, SRI oferă doar serviciul tehnic. În mod fals a atins acest nivel nevrotic. Realizăm această operaţiune cu un control al Comisiei, nu suntem diferiţi făţă de alte servicii de informaţii. Vreau să asigur populaţia României că tot ce facem este legal şi în beneficiul lor. Tot ce ne intereasează este securitatea populaţiei. Această activitate va continua pentru că ţara trebuie să fie protejată.

Internetul şi aspectele intime, în atenţia SRI

Dezvoltarea extraordinară a internetului este un lucru benefic pentru cetăţean. Domeniul virtual ne interesează mesaje de tip radical, aspecte ce ţin de siguranţa. Nu ne intereseză viaţa privată a oamenilor. Nu sunt transmise beneficiarilor. Foarte mulţi ofiţeri de securitate, care vorbesc de poliţie politică. Aceste lucruri mă dezgustă

SRI, subordonat Parlamentului

Orice dezbatere este bună. Dacă lucrurile au mers bine, nu văd de ce ar trebui să schimbăm ceva dacă merge bine, dar orice dezbatere este bună. Îmi pare foarte rău că la noi, încă suntem marcaţi de talerele trecutului. Rămânem blocaţi la legile din 90. Provocările la adresa securităţii sunt mult mai complexe acum. O dezbatere ar fi utilă pe legi. De exemplu, provocarea cyber, am transmis mesaje însă nu întotdeauna au fost receptate adecvat.

Securitate Naţională Vs. Internaţională

Cooperăm şi cu serviciul extern. Şi trebuie să fim eficienţi. De exemplu, în ceea ce înseamnă fenomenul terorist.

Posibile atentate? Emil Hurezeanu a ridicat problema atentatelor teroriste spunând că avem un partener NATO, Turcia, care este pe picior de război cu Siria.

România şi Bulgaria, ţinte pentru atentate

Sunt semnale pe care şi noi le receptăm. Suntem pe harta unor organizaţii importante teroriste datorită trupelor din Afganistan, a discuţiilor legate de scutul antirachetă. Bakri este unul la care ne uităm cu atenţie. A vrut să vină în România. Suntem şi noi la fel ca alte state europene. Nu suntem scutiţi. Încercăm să identificăm ce vulnerabilităţi avem. Am discutat acest subiect în prezenţa domnului Ponta şi guvernul s-a angajat să ne ajute.

Cine ar fi putut să decidă numirea în funcţii a lui MRU şi a lui Maior?

Noi am fost propuşi, apoi votaţi în Parlament. A fost o evoluţie normală.

Şase ani, în fruntea SRI

Şase ani marcaţi de două transformări majore, serviciul este mai puternic, oamenii sunt foarte bine pregătiţi.

SRI, cel mai select club

Schimbăm 15.000 de informaţii pe an cu alte serviciii. Suntem o instituţie pivot al statului. După aceşti şase ani de mandat au fost şi multe insuccese. România este sigură. Şi acest lucru se datorează şi acestui serviciu.

Maior, după “vara referendară”

Am cooperat foarte bine cu preşedintele României, Tăriceanu, Boc, Ponta şi acest lucru decât că am fost echilibraţi, imparţiali. Poate că nu întotdeauna informaţiile au fost pe placul decidenţilor.

Aş include competenţe executive pentru serviciu. Capacitatea serviciului pe tărâmul securităţii naţionale. Avem informaţia, dar de ce nu se transformă în decizii.

Maior, coordonator al unor volume biografice la Cluj

Vorbind despre politicieni interesanţi, dar şi despre un volum despre Bismarck, jurnalistul l-a întrebat de ce vom avea nevoie după decembrie 2012.

Avem nevoie de personalităţi puternice. Bismarck este un model în această privinţă. Oameni cu viziune strategică. Mersul înainte este legat de apariţia acestor conducători.

În primul rând dezvoltările recente la Marea Neagră sunt extrem de interesante şi pentru noi. Există rezerve serioase de hidrocarburi. Dacă noi ştim să jucăm inteligent pe termen mediu şi lung vom obţine mai multă securitate energică. Trebuie să ştim să tratăm cu marile companii.

Suntem într-o fază mai avansată. Prospecţiunile au deja rezultate. Lucrurile se vor accelera. Dezvoltări la Marea Neagră un impact pozitiv pe Nabucco. Trebuie să privim cu atenţie.

Securitate economică, în pericol

Vulnerabilităţi interne, politizarea adminitraţiei, evaziune fiscală, lucruri care ne afectează securitatea naţională. Sunt mulţi patriotiţi care fac “spume la gură” vorbind la televizor. Îi privesc cu repulsie pentru strică imaginea României şi capacitatea sa de a se afirma.

Măgureanu, un model

În această funcţie poţi să stai ani buni. Sperăm că nu se va întâmpla o catastrofă. Lumea trebuie să ştie că nu suntem scutiţi de aceste pericole teroriste.

Posibilă funcţie politică

Întrebat dacă va trebui să stea patru ani “în carantină”, după ce va părăsi funcţia, Maior a spus că: Nu este o regulă în democraţiile europene. Chiar şi în Germania. Politica nu este o opţiune pe care să o exlud. La timpul potrivit voi lua decizia potrivită. Directorul este cel care conduce o instituţie. Nu-mi irosesc energia în a gândi lucruri posibile.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.