Mona Pivniceru: Schimbarile facute procedurii de numire a sefilor procurorilor au fost agreate de CE

Mona Pivniceru: Schimbarile facute procedurii de numire a sefilor procurorilor au fost agreate de CE

by October 4, 2012 0 comments

Schimbarile facute procedurii de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, in masura in care ele sunt permise de textul de lege, sunt agreate de Comisia Europeana, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul roman al Justitiei Mona Pivniceru, dupa intrevederile cu vicepresedintele CE Viviane Reding (comisarul european pentru justitie), si secretarul general al Comisiei Europene (CE), Catherine Day, relateaza Agerpres.“Am vorbit despre cvasitotalitatea problemelor din sistemul judiciar, cu accent pe procedura pe care am demarat-o de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA si pe modalitatea de implementare a acordurilor printr-un memorandum adoptat deja de Guvernului roman, precum si pe obligatia Parlamentului de a modifica cateva legi necesare pentru degrevarea judecatorilor de dosare”, a declarat Mona Pivniceru.

Ministrul Pivniceru a informat ca CE a agreat schimbarile din procedura de numire a procurorului general si a noului procuror sef al DNA,  precizand ca le-a explicat oficialilor europeni “care este substanta textului, ce nu permite extensii de ordine sau de proceduri care sa ii compromita substanta”.

“Pana la urma alegerea procurorului general si a procurorului sef al DNA ii apartine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusa din procurori de la Parchetul General si procuri de la DNA, cu conditia ca acestia sa fie si formatori la Institutul National al Magistraturii, un specialist in management tot de pe lista formatorilor de la Institutul National al Magistraturii, si un psiholog, toata aceasta comisie de recomandare concurand la ajutarea ministrului in a opera cea mai buna alegere, adica un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat si cu abilitatile necesare de a ocupa aceste functii”, a explicat ministrul, potrivit sursei citate.

Mona Pivniceru a mai afirmat ca trebuit sa explice oficialilor Comisiei ca procedura este la limita intre concurs, examen si promovare: “Textul care s-a aplicat din 2005 fara a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune ca ministrul justitiei propune. Noi, in deschiderea fata de Comisie, am agreat ideea acestei transparente, care nu ramane insa decat o propunere. Indiferent de publicitatea acestei comisii, este competenta exclusiva a ministrului de a opta intre candidaturile propuse de aceasta. Deci nu putem identifica o propunere, o responsabilitate a ministrului cu un examen sau un concurs sau un examen de promovare care se desfasoara in alti parametri.”

Potrivit ministrului Pivniceru, i s-a sugerat “o lista scurta si o lista lunga a candidatilor, pentru ca s-a inteles ca nu pot fi notati, pentru ca nu este concurs, este doar un sprijin pentru ministru de a opta pentru variante corecte”.

“Legea ( de numire a sefilor de la Parchetul General si DNA – n.r.) a fost schimbata in anul 2005, in baza acelei legi s-au operat doua numiri in sistem la varf, ea nu a constituit obiect de contestare publica, nici de disputa. […] Probabil evenimentele din vara au facut ca CE sa fie putin mai atenta asupra tuturor modificarilor din Romania, nu numai din aceasta zona”, a mai declarat Mona Pivniceru.

Pe agenda de discutii a intalnirii de joi s-a aflat si schimbarea viziunii noului Cod de Procedura Penala asupra competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie “prin reducerea ei si lasarea ei ca instanta de control judiciar si de unificare a jurisprudentei”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.