Senatul va infiinta o comisie de ancheta privind abuzurile procurorilor in dosarul referendumului

Senatul va infiinta o comisie de ancheta privind abuzurile procurorilor in dosarul referendumului

by October 8, 2012 0 comments

Vicepreședintele Senatului, Petru Filip, a declarat luni că Biroul Permanent a aprobat înființarea unei comisii parlamentare privind ”abuzurile” semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul votului de la referendumul de demitere a președintelui Băsescu.”Un al doilea subiect care interesează este cel pentru aprobarea constituirii Comisiei de anchetă privind modul de desfășurare și modul în care s-au făcut anchetele de la referendumul din 29 iulie”, a sustinut Filip.

În acest context, toate grupurile au convenit ca în cel mai scurt timp, astăzi, să facă nominalizările. Azi, în cadrul ședinței BP s-a stabilit numai ponderea ca membri în Comisia formată din 11 Senatori, în funcție de algoritmul de senatori, astfel: 4 din partea PSD, 3 din partea PDL, 2 din partea PNL, unu de la UNPR și unul de la UDMR”, a spus Petru Filip, după terminarea BP al Senatului.

Întrebat dacă termenul nu este prea scurt, Filip a răspuns: ”Comisia trebuie să se constituie să vadă cum va lucra și după aceea își va stabili termenul. Astăzi nu s-a stabilit niciun termen. Sigur, termenul efectiv este foarte scurt, asta a fost decizia, o să vedem componența și să vedem ce va reuși într-o perioadă foarte scurtă”.

Propunerea de constituire a comisiei va fi supusă votului în plen.

Mai mulți senatori PSD și PNL au cerut Biroului Permanent al Senatului înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul votului de la referendumul de demitere a președintelui Băsescu.

Cei 34 de senatori PSD și 12 al PNL explică în nota de fundamentare că ”există un număr îngrijorător de sesizări din partea cetățenilor referitoare la posibile abuzuri săvârșite de procurori, ulterior desfășurării referendumului”, susținând că ”într-o serie de localități, cetățenii susțin că au fost agresați de către procurori, scoși din biserică, puși să jure cu mâna pe Biblie, etc”.

De asemenea, aceștia mai explică faptul că ”o astfel de conduită din partea autorităților statului este inadmisibilă și, cu atât mai periculoasă, cu cât pune la îndoială însuși statutul de stat de drept al României”, iar ”dacă aceste fapte reprobabile există și sunt veridice, ele nu pot rămâne fără urmări, deoarece precedentul unui comportament în afara legii al organelor statului ar destabiliza instituțiile acestorași ar răsturna firescul ordinii de drept, în care cetățenii trebuie respectați și sunt liberi să își exprime fără frică de constrângere voința și opiniile politice, indiferent de culoarea acestora”.

Potrivit semnatarilor acestei cereri, ”comisia de anchetă ce se propune a fi înființată nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci își propune să verifice sesizările cetățenilor și autenticitatea lor, să ia în considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor și să facă lumină în această chestiune prin audierea a cât mai multor votanți nemulțumiți de modul în care au fost făcute cercetările de către poliție, DNA și Parchetul de pe lângă ÎCCJ”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.