Titus Corlatean: Ambasadorul rus va fi invitat rapid pentru a discuta despre accidentul in care a fost implicat un diplomat rus

Titus Corlatean: Ambasadorul rus va fi invitat rapid pentru a discuta despre accidentul in care a fost implicat un diplomat rus

by October 23, 2012 0 comments

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg S. Malginov, va fi “invitat” “cat mai rapid posibil” la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a discuta despre accidentul produs duminica de un diplomat rus la Bucuresti, a declarat marti ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, care si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca soferul a refuzat testul de alcoolemie. “Suntem intr-un proces de reflectie interna care nu e simplu in raport cu practica internationala in materie de imunitati, cu posibilitatea de a solicita ridicarea imunitatii diplomatului respectiv”, a precizat Titus Corlatean.El a precizat ca partea romana este “preocupata” “foarte serios” de conduita diplomatului rus, care a refuzat alcool-testul. Titus Corlatean a precizat ca “exista situatii cand o persoana avand statut diplomatic se poate prevala pentru a nu da curs acestor proceduri”, dar “era corect ca diplomatul rus sa accepte testul privind alcoolemia mai ales daca nu avea nimic” de ascuns.

“Faptul ca a refuzat genereaza o stare foarte serioasa de preocupare si o nemultumire din partea autoritatilor romane”, a subliniat ministrul de Externe, notand ca testul de alcoolemie “era un lucru necesar si pentru a clarifica un aspect important din punct de vedere juridic si penal”.

Titus Corlatean a spus ca ambasadorul Rusiei va fi invitat la sediul MAE, pentru a i se transmite “asteptarea” partii romane ca “legea sa isi spuna cuvantul si responsabilitatea fata de o curte de justitie sa se materializeze”.

“E o situatie delicata care trebuie tratata foarte serios de MAE”, a recunoscut ministru, adaugand, la intrebarile presei, ca ambasadorul rus va fi invitat “cat mai rapid posibil”.

El a mentionat ca “asteptarea guvernului Romaniei” este “un proces care sa nu intampine obstacole”.

Pe de alta parte, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 3 vor solicita judecatorilor transferul in Federatia Rusa a dosarului accidentului.

Purtatorul de cuvant al Parchetului, Simona Prescornita, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca Ministerul Afacerilor Externe a transmis procurorilor ca persoana implicata in accident are calitatea de diplomat si beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa pe teritoriul Romaniei.

In consecinta, instanta de judecata este cea care trebuie sa decida transferarea procedurii penale in Federatia Rusa, deoarece procurorii romani nu mai au competenta sa il ancheteze pe secretarul Ambasadei Rusiei.

Conditiile de transferare a procedurii penale in alt stat sunt prevazute in art. 125 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala republicata 2011.

Astfel, cererea de transfer este facuta de procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala ori din oficiu, iar instanta de judecata dispune, prin incheiere motivata, transferul procedurii penale.

Decizia instantei poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile.

Un accident in care a fost implicat un autoturism apartinand Ambasadei Federatiei Ruse in Romania si soldat cu ranirea unei tinere s-a produs, duminica dupa-amiaza, pe bd. Camil Ressu din Capitala, la intersectia cu strada Ilioara. Tanara in varsta de 16 – 17 ani a fost transportata la Spitalul Clinic de Urgenta ‘Bagdasar-Arseni’ unde se afla internata.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<