Titus Corlatean: Relatia mea cu Traian Basescu este de nota 7

Titus Corlatean: Relatia mea cu Traian Basescu este de nota 7

by October 29, 2012 0 comments

Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca relatia sa de colaborare cu presedintele Traian Basescu in privinta politicii externe este de nota 7, existand o comunicare in subiectele de interes national, insa fara a exista “un entuziasm deosebit”, relateaza Mediafax. “Este o nota de trecere, in orice caz, dar nu o nota exceptionala (…) Daca doriti, undeva spre 7. Nu este 8, nu este 9, nu este 10, nu este 5. Au fost momente importante si aici ma refer foarte sobru la interesul Romaniei, in care a fost nevoie si a fost corect sa comunicam lucruri care nu trebuie neaparat puse in breaking news si puse in toate ziarele, dar asa este corect sa fie”, a declarat Corlatean duminica seara, la Antena 3.
El a mentionat ca e importanta coordonarea cu presedintele in privinta unor subiecte cum ar fi intersele Romaniei in vecinatatea apropiata, in Balcani sau in spatiul estic.

Potrivit acestuia, desi aceastam comunicare exista, ea nu presupune “niciun entuziasm deosebit”, desi din partea sa a evitat sa fie incorect.

“Altfel spus, un minimum de comunicare institutionala a existat si trebuie sa existe. Dar nu exista, pe de alta parte, trebuie sa recunosc, niciun entuziasm deosebit. Din partea mea, nu exista incorectitudine, pentru ca nu-mi place sa ma joc cu interesele statului roman, dar tin foarte mult la ce inseamna expertiza in Ministerul de Externe, la ce inseamna pozitiile pe care noi le definim prin evaluare, nu pe genunchi, si ceea ce inseamna o privire in perspectiva si o evolutie in pozitii care au fost statice ale Romaniei si in care n-am prea progresat”, a afirmat Corlatean.

De asemenea, el a mentionat ca anumite evolutii pe teme importante vor necesita “pozitii complexe ale Romaniei” care trebuie construite interinstitutional, ceea ce “inca este dificil”.

“Vor fi evolutii in anumite pozitii ale Romaniei in teme importante, pozitii, sa spunem, complexe, dar pentru asta este nevoie sa construim impreuna, interinstitutional. Ori, aici, inca este dificil. Trebuie sa recunosc”, a spus ministrul de Externe.

Corlatean s-a referit si la documentul privind strategia pentru refacerea imaginii Romaniei in strainatate care a dus la discutii contradictorii in ultima sedinta CSAT intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.

“O dorinta sau o tentatie de centralizare la nivelul Administratiei Prezidentiale a activitatii mai multor institutii, incepand cu Ministerul de Externe si alte institutii care ar fi trebuit sa se raporteze si sa raporteze ceea ce fac la capitolul imagine a tarii, era o chestiune absolul nefireasca si este bine ca acest document nu a mai ajuns sa fie cu adevarat discutat pe fond”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, o actiune coordonata pentru imaginea Romaniei trebuie dusa in primul rand la nivel guvernamental “pentru ca aici sunt parghiile, aici sunt institutiile, aici sunt si resursele pana la urma”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.