Inalta Curte a decis rejudecarea procesului lui Andrei Placinta

Inalta Curte a decis rejudecarea procesului lui Andrei Placinta

by November 9, 2012 0 comments

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat rejudecarea dosarului lui Andrei Placinta, fiul parlamentarului Sorina Placinta, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care stabilise o pedeapsa de 6 ani de detentie pentru tentativa de omor comisa asupra fostei iubite, anunta Mediafax. Instanta suprema ramasese in pronuntare, joi, in dosarul in care fiul senatorului Sorina Placinta, Andrei, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare, dupa ce avocatii si procurorul au cerut rejudecarea cazului la Curtea de Apel Bucuresti, din cauza lipsei de aparare de la aceasta instanta.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie joi recursul facut de Andrei Placinta impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare pentru tentativa de omor.

La termenul de joi al procesului, judecatorii ICCJ l-au audiat pe Andrei Placinta, care le-a aratat acestora ca nu a avut niciun moment intentii criminale, ci doar pe aceea de a pleca din locul “famat” in care se afla. Astfel, a aratat Placinta, din cunostintele sale, zona unde s-a petrecut incidentul din urma cu doi ani este populata cu persoane care nu-si castiga existenta in mod licit, “cu femei care practica prostitutia”, iar teama de acest loc l-ar fi impins la acele gesturi. Avocatii lui Placinta au aratat instantei supreme ca decizia CAB a fost luata nedrept in sensul in care clientului lor nu i-a fost asigurat un drept efectiv la aparare.

Unul dintre avocatii lui Placinta a precizat astfel ca, in faza apelului, completul de judecata a decis solutionarea cailor de atac fara prezenta avocatului ales de catre Andrei Placinta – Viorel Ros. Aparatorul lui Placinta a aratat ca in acest fel nu s-a asigurat un drept efectiv la aparare pentru Placinta si ca trebuie reluata judecata in faza apelului, proces la care sa participe si avocatii alesi ai acestuia.

Procurorul de sedinta a fost de acord cu solicitarea aparatorilor inculpatului si a aratat ca dosarul ar trebui trimis, pentru rejudecarea apelurilor, la CAB. “Este adevarat ca motivul (…) de recurs este admisibil, este adevarat ca apelul s-a judecat in lipsa aparatorului ales al inculpatului, iar in acest el nu s-a asigurat dreptul la aparare”, a aratat procurorul judecatorilor.

Senatorul Sorina Placinta a aratat, la finalul procesului, ca are incredere in justitia romana si este convinsa ca se va face dreptate in cazul fiului ei.

Judecatorii ICCJ au admis recursurile si au dispus rejudecarea la Curtea de Apel a dosarului, hotararea lor fiind definitiva.

Pe 6 iulie, Andrei Placinta a fost condamnat de CAB la 6 ani de inchisoare cu executare, in dosarul de talharie, tentativa de omor si ultraj contra bunelor moravuri, decizia instantei nefiind definitiva. Pedeapsa de 6 ani de inchisoare cu executare a fost dictata pentru tentativa de omor. Instanta a mai decis, in cazul lui Andrei Placinta, o pedeapsa de 11 luni de inchisoare cu executare pentru ultraj contra bunelor moravuri si l-a achitat pe acesta pentru fapta de talharie, pe motiv ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Totodata, prin decizia CAB, lui Andrei Placinta i-au fost ridicate o serie de drepturi civile, printre care si acela de a nu da examen pentru obtinerea permisului auto si de a nu conduce vreun vehicul timp de trei ani dupa executarea pedepsei principale.

Decizia CAB a fost atacata cu recurs la ICCJ.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.