Liderii politici nu mai reprezinta locomotive pentru partidele lor

Liderii politici nu mai reprezinta locomotive pentru partidele lor

by November 5, 2012 0 comments

Liderii principalelor partide politice, preşedintele şi guvernatorul BNR înregistrează scăderi de popularitate în octombrie faţă de luna septembrie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru „Adevărul”. Personalităţile din prim-planul vieţii publice obţin din ce în ce mai greu încrederea românilor, relevă cercetările realizate de IMAS pentru „Adevărul”. Primii şapte clasaţi în sondajul din luna septembrie sunt în scădere în luna octombrie: Mugur Isărescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu, Traian Băsescu şi Vasile Blaga.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, potrivit datelor strânse de IMAS în perioada 10-18 octombrie. Astfel, 33% din cei intervievaţi au răspuns că au încredere în Mugur Isărescu.

Chiar dacă este primul clasat, Isărescu este în scădere faţă de luna septembrie când se bucura de aprecierea a 35,8% din cei intervievaţi. Confruntaţi cu o situaţie economică dificilă, românii sunt mai ponderaţi chiar şi atunci când vine vorba de o personalitate care nu s-a erodat în ultimii 20 de ani. De menţionat că, în luna iulie a acestui an, Isărescu avea 45% cotă de încredere.

Premierul Victor Ponta beneficiază de încrederea a 28,9% dintre români, dar este în scădere faţă de luna septembrie când întrunea aprecierile a 31,7% din cei intervievaţi. Prim-ministrul a atins un vârf de popularitate în iunie, când avea 45,8%, dar a scăzut, în permanenţă, de la momentul declanşării suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Victor Ponta nu a fost deloc avantajat de conflictul cu Dan Diaconescu din scandalul „Oltchim”, care a ţinut prima pagină a ziarelor la începutul lunii octombrie.

De altfel, războiul mediatic nu l-a avantajat nici pe Dan Diaconescu. Patronul OTV a pierdut patru procente faţă de luna septembrie: are 13,5% faţă de 17,5%.

Scăderea celor doi a venit în condiţiile în care nici premierul nici patronul OTV nu au făcut economie de acuzaţii la adresa adversarului. Publicul pare, însă, sceptic faţă de astfel de lupte politicianiste.

Liderul PNL, Crin Antonescu, este pe locul al treilea în topul încrederii ajungând la 25,4% după ce în urmă cu o lună avea 27,1%. Şeful liberalilor nu pare să fi fost avantajat de principalul subiect de pe agenda PNL din perioada efectuării sondajului – negocierile cu Gigi Becali şi candidatura acestuia pe listele liberalilor.

Paradoxal, Antonescu şi Ponta au scăzut în sondaje în condiţiile în care USL este în creştere. Alianţa pe care o conduc cei doi are 57,4% intenţie de vot în octombrie, faţă de 55% în septembrie.

Alegătorii optează, în continuare, masiv, pentru USL, dar au amendat acţiunile concrete ale liderilor alianţei: scandalul Victor Ponta – Dan Diaconescu şi alianţa dintre Crin Antonescu şi Gigi Becali.

Scăderea cea mai serioasă o înregistrează fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. El are, în octombrie, o cotă de 13,6% după ce în septembrie avea 20%. În ultima perioadă, Ungureanu nu a convins prin prestaţia sa, mai ales că a primit în partidul pe care îl conduce, Forţa Civică, o serie de traseişti politici.

Criza de încredere l-a afectat şi pe preşedintele Traian Băsescu, deşi acesta a fost în creştere în ultima perioadă, în special în perioada suspendării. Băsescu are în octombrie 14,4% faţă de 11,5% în septembrie. După revenirea la Cotroceni, Traian Băsescu a avut o strategie diferită faţă de perioada anterioară suspendării. Şeful statului a evitat declaraţiile spectaculose, pline de atacuri la adresa adversarilor săi, care l-au caracterizat în perioada anterioară suspendării. Strategia nu a avut, însă, succes, semn că publicul s-a obişnuit să îl vadă pe Traian Băsescu evoluând într-un anumit stil.

Liderul PDL, Vasile Blaga, are doar 8% cotă de încredere, faţă de 10,1% în septembrie. Liderul PDL pare să fi fost taxat după ce a renunţat la o candidatură riscantă în Bucureşti, oraş pe care îl reprezintă în Senat, alegând un colegiu mai avantajos în Timiş.

Singurul politician aflat în creştere este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. El are o cotă de popularitate de 12,4% în octombrie faţă de 9,5% în septembrie. În perioada efectuării sondajului, liderul PRM a comentat, de pe margine, în stilul său caracteristic, conflictul dintre Victor Ponta şi Dan Diaconescu.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<