Regruparea unor cercuri de interese obscure in Ministerul de Interne

Regruparea unor cercuri de interese obscure in Ministerul de Interne

by November 16, 2012 0 comments
Ministerul Administrației și Internelor este paralizat, la ora actuală, de activitatea grupurilor de interese transpartinice care au fost resuscitate odată cu revenirea chestorului șef Anghel Andreescu, la șefia Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică.Împreună cu Anghel Andreescu, a aterizat la Interne și controversatul comisar de poliție Remus Șpan, finul chestorului Pavel Abraham și, totodată, protejatul patronului firmelor „Romstrade” și „Blue Air”, Nelu Iordache, dar  şi favoritul Noricăi Nicolai.
Aflat în relații foarte apropiate cu Gabriel Oprea, Virgil Ardelean și Ioan Rus, Anghel Andreescu mai este cunoscut ca fiind împlicat în contrabanda cu țigări din nordul țării- se scrie într-un material publicat de ziuanews.ro.
Revenirea chestorului şef Anghel Andreescu în fotoliul de secretar de stat al MAI, ca şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, de săptămâna trecută, reprezintă o regrupare a cercurilor de interese care controlează de foarte mulţi ani acest minister. Debarcarea chestorului Vasile Căbulea, care era susţinut şi recomandat de către liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, şi înscăunarea chestorului pensionar Anghel Andreescu, înclină balanța intereselor către zone liberale mai greu accesibile grupării Antonescu.Omul garantat de PNL și agreat de PDL

Chestorul Anghel Andreescu este perceput că fiind omul „garantat” de liberali, dar şi agreat de PDL. Apropierea acestuia de PDL se datorează relației foarte bune pe care a avut-o şi încă o are cu Vasile Blaga. De fapt, și acum, oamenii devotați lui Blaga, cum ar fi șeful Departamentului pentru Relația cu Parlamentul, Irina Alexe, și cei doi consilieri ai ministrului Mircea Dușa – Matei Stănciuc și Niculae Cheșnoiu, sunt în continuare la butoanele ministerului. Cel care a râvnit la fotoliul lui Andreescu este actualul șef al Departamanetului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaționale, chestorul șef de poliție Marian Tutilescu, însă acesta nu a fost agreat de liberali, pentru că are „afinități băsiste și comportament duplicitar”.

Traseul carierei: de la Ologu, la Andreescu

Cariera chestorului Anghel Andreescu, care înainte s-a numit Anghel Ologu, a atins apogeul în timpul guvernului Tăriceanu, când, pe 20 ianuarie 2005, a fost numit secretar de stat, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, în cadrul Ministerului de Interne, înlocuindu-l pe Toma Zaharia, zis și Generalul „Heroină”. A ocupat acest post până în 2009, când, în urma unor conflicte cu fostul ministru Dan Nica, a trebuit să se pensioneze. Până în 1990, Ologu a fost ofiţer specialist III şi şef de catedră, dar şi şef de stat major la Centrul de Formare și Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Poliţie „Nicolae Golescu” din Slatina (1984-1990). După Revoluție, a fost şef de stat major la Centrul de Studii Postuniversitare al MAI (1990-1997), comandant al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bucureşţi (1997-1998), director al SPP (1998-1999), comandant al Jandarmeriei Române (1999-2001), iar apoi, director la Centrul de Studii Postuniversitare (2001-2005).

Debarcat de SPP, reabilitat de Jandarmerie

Anghel Andreescu a fost schimbat din funcţia de şef al SPP, după scandalul „Ţigareta II”. În perioada în care a fost şeful Jandarmeriei Române, i-a avut printre subordonaţi pe Constantin Lecu şi pe Costică Silion, ambii intrați ulterior în atenţia şefului Direcţiei Generale Anticorupţie, Marian Sântion. Înainte de alegerile din 2000, Anghel Andreescu a fost „sprijinit” de Tudor Cerapin (prim-adjunctul său) şi de alţi „binevoitori”, să se transfere la Centrul de Studii Postuniversitare din Șoseaua Olteniţei. După numirea lui Valentin Fătuloiu în funcţia de şef al IGPR, în 2005, Gelu Drăjneanu, prim-adjunctul, şi-a dat demisia şi a stat o scurtă perioadă la DGCCOA. La scurtă vreme, a fost invitat de Marian Sântion, directorul DGA, să preia funcţia de prim-adjunct al acestei Direcţii. Conform unor informaţii din interiorul MAI, Gelu Drăjneanu a fost determinat să iasă la pensie în urma presiunilor exercitate de Anghel Andreescu şi Dan Valentin Fătuloiu. În locul lui Drăjneanu, la Direcţia Generală Anticorupţie, ca prim-adjunct al lui Marian Sântion, a venit Remus Şpan, care, culmea, fusese acuzat de grave fapte de corupţie. El nu a reuşit să rămână decât câteva luni în acest post şi a fost trecut apoi ca şef de cabinet al lui Anghel Andreescu. Practic, tandemul Andreescu – Fătuloiu a tăiat şi spânzurat în Ministerul de Interne, între 2005 şi 2008, iar toţi cei care nu le-au cântat în strună au fost pensionaţi sau puși pe linie moartă.

Tandemul Andreescu – Fătuloiu, deranjat de Sântion

Singurul care a tulburat apele tandemului Andreescu – Fătuloiu a fost şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Marian Sântion. Atunci când acesta a început să deranjeze grupurile de interese din minister, a intrat în scenă ministrul de atunci, Vasile Blaga. Astfel, prins în menghina Blaga – Andreescu – Fătuloiu, Marian Sântion a fost nevoit să plece din fruntea DGA, prin demisie, dar în urma unui scandal de pomină. Un alt motiv pentru care Anghel Andreescu nu vedea cu ochi buni acţiunile DGA, coordonate la acea vreme de Marian Sântion, ţine mai degrabă de sentimente de „paternitate”, decât de profesionalism. Este vorba despre condiţiile în care a fost îndepărtat Remus Şpan, şeful său de cabinet, din fruntea DGA. Punctul culminant al conflictului Sântion – Blaga a fost însă declaraţia lui Sântion, care l-a acuzat deschis pe ministrul Vasile Blaga de imixtiune în anchetele instituţiei. Într-o convorbire telefonică, Blaga i-ar fi spus lui Sântion, în legătură cu ancheta asupra şefului Jandarmeriei, Costică Silion: „Lasă-l în pace! Să te duci dracului, că n-a început lumea asta cu tine!”. După această afirmaţie, MAI a emis un comunicat în care a precizat că „Vasile Blaga îl somează pe fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, Marian Sântion, să probeze acuzaţia adusă astăzi, privind o aşa-zisă intervenţie într-o cercetare derulată de DGA”. În plus, Blaga a anunţat că îl va da în judecată pe Sântion, dacă acesta nu va aduce dovezile solicitate. Trebuie precizat că anchetele DGA coordonate de către Sântion i-au vizat la acea vreme pe secretarul de stat Anghel Andreescu (şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al MAI), chestorul principal Nicolae Berechet (secretar general al MAI), chestorul principal Pavel Abraham (şeful Agenţiei Naţionale Antidrog), chestorul Constantin Manoloiu (şeful Corpului de Control al MAI), generalul Costică Silion (şeful Jandarmeriei Române), precum şi pe chestorul Petrică Vizitiu (directorul Direcţiei Resurse Umane a MAI).

Lista lui Sântion

Înainte de a pleca de la şefia DGA, Marian Sântion a făcut publică o listă a celor care alcătuiesc grupul de interese care gravitează în jurul Ministerului de Interne de la acea vreme:

• Abraham Pavel – chestor-şef, preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidrog

• Alexandru Corneliu – chestor principal, director general al DGAERI, din cadrul MIRA

• Andreescu Anghel (fost Ologu) – chestor general, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică

• Antonescu Olimpiodor – general de brigadă, prim-adjunct al Jandarmeriei Române şi şef de stat major

• Baci Cristian Constantin – chestor, director general al Direcţiei Juridice din cadrul MIRA

• Băcanu Mircea Ion – chestor, director general adjunct al DGAERI din cadrul MIRA

• Berechet Nicolae – chestor general, secretar general în cadrul MIRA

• Bontic Neculai – general de brigadă, Jandarmeria Română

• Crînguş Ion – general de brigadă, Jandarmeria Română, UM 0281 Bucureşţi

• Dan Mihai Marius – chestor principal, director general al Direcţiei Generale Medicale din cadrul MIRA

• Drăgoi Vasile – chestor, director general al Oficiului Român pentru Imigrări din cadrul MIRA

• Dumitrescu Doru – chestor, director general adjunct al Corpului de Control al Ministrului de Interne

• Dîrnă Constantin – chestor principal, prim-adjunct al directorului general al DGIPI

• Dincă Valeriu – comisar-şef, director al Diviziunii Protecţie din cadrul DGIPI

• Dinculescu Nicolae – chestor, secretar general adjunct în cadrul MIRA

• Fătuloiu Dan Valentin – fost şef al IGPR

• Făinişi Cristian – comisar-şef, director general adjunct al Direcţiei Generale Management Resurse Umane

• Fuică Lucian – chestor, director general al Agenţiei Naţionale Antidrog

• Georgescu Ionel – comisar-şef, director general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MIRA

• Grigoroiu Marian Valentin – comisar-şef, director al Centrului de Psihologie MIRA

• Manoloiu Constantin – chestor, director general al Corpului de Control al Ministrului de Interne

• Mircea Alexandru – chestor, secretar general adjunct în cadrul MIRA

• Motoc Vasile – chestor, IGPFR

• Niţă Gabriel – chestor principal, adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică

• Pătraşcu Iliuţă – comisar-şef, director general adjunct al Corpului de Control al Ministrului

• Păun Irinel – director general al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MIRA

• Pop Nelu – chestor principal, IGPFR, inspector general

• Popescu Marcel – chestor, preşedintele Clubului Sportiv Dinamo Bucureşţi

• Tudor Dănuţ – chestor, director general al Secretariatului General al MIRA

• Silion Costică – inspector general, şef al Jandarmeriei Române, UM 0351

• Vizitiu Petrică Constantin – chestor, director general Direcţia Generală Management Resurse Umane

• Voicu Costică – rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.