Seful Vamii, initiatorul si coordonatorul unei grupari infractionale de luare de mita. Faptele, intr-un dosar DNA din 2005

Seful Vamii, initiatorul si coordonatorul unei grupari infractionale de luare de mita. Faptele, intr-un dosar DNA din 2005

by November 14, 2012 1 comment

Nu sistemul  de infrastructura vamala reprezinta o problema in ceea ce priveste refuzul  UE de a ne integra in spatiul Schengen. Poate nu este chiar atat de grava instabilitatea politica si asa zisa lipsa a statului de drept. Necazul  este coruptia la cel mai mare nivel din vama. Actiunile de parade ale  procurorilor in care apar la televizor vamesi si politisti de frontiera  arestati, nu sunt decat  campanii de imagine. Cum putem interpreta altfel faptul ca in fruntea Autoritatii Nationale Vamale se afla un personaj pe nume Dorel Fronea, care a fost urmarit penal in 2005 de DNA, fiind acuzat  ca a coordonat o retea  infractionala de luare de mita pe vremea cand conducea Biroul Vamal Ploiesti.

In final, Fronea a fost disculpat, mutat disciplinar la Constanta, ca apoi sa fie adus in fruntea Vamii Bucuresti, sa faca o mica escala la Bruxelles, ca expert vamal si sa ajunga intr-un final seful pe toata vama romaneasca.

Intr-un dosar penal din 2005 cu numarul 88,  intocmit de  procurorul   Ionita Vasile de la sectia 2 din carul DNA sunt prezentate faptele de coruptie de la Directia Regionala Vamala Bucuresti- Biroul Vamal Ploiesti, condusa la acea vreme de Dorel Fronea, actualul sef al Autoritatii Nationale Vamale. “La Biroul Vamal Ploiesti a fost constituita o grupare compusa din lucratori vamali si declaranti vamali care se ocupa de colectarea ilicita a unor sume de bani provenite din acordarea unor facilitati societatilor comerciale care efectueaza operatiuni de comert exterior ( neefectuarea controlului fizic si documentar, acordarea liberului arbitru de vama in timp foarte scurt).

Pentru acordarea acestor “facilitati”, delegatii societatilor comerciale erau indrumati catre anumiti comisionari vamali “agreati”, unde pentru fiecare operatiune derulata, erau obligati sa achite in plus fata de taxele legale intre 100 000-500 000 lei (in functie de valoarea bunurilor importate /exportate), bani care ulterior erau predati lucratorilor vamali”, se spune in referatul procurorului. In cazul in care societatile comerciale refuzau sa plateasca spaga, “operatiunile de vamuire erau mult intarziate prin solicitarea de date si documente suplimentare, precum si efectuarea de controale fizice”.

Procurorul sustine ca banii din spaga erau impartiti in sistem piramidal, pana la nivelul conducerii centrale: o parte pentru lucratorii vamali, restul  la conducerea Autoritatii Nationale Vamale. El estimeaza faptul ca “lunar, se colectau prin acest procedeu aproximativ 400 milioane de lei, tinand cont de volumul operatiunilor derulate/comisionar vamal agreat, o parte din aceste sume fiind impartite intre lucratorii vamali,iar restul era dat conducerii Autoritatii Nationale Vamale”.

Gruparea infractionala era condusa, potrivit DNA, de Fronea Dorel “coordonatorul si initiatorul gruparii”, sef al Biroului Vamal Ploiesti. La data intocmirii dosarului penal, Fronea era numit cu delegatie valabila pana la 29.11.2005 la conducerea Directiei Regionale Vamale Bucuresti, “calitate in care avand competenta profesionala si asupra Biroului Vamal Ploiesti, conducea, in continuare si supraveghea activitatile derulate de componentii grupului”.

In dosarul penal se spune ca “in cadrul grupului, un rol principal il are Iulius Traian Zarnescu, lucrator vamal in cadrul compertimentului liber vama”( n.r. a fost condamnat, in 2006,  de Curtea de Apel Ploiesti la 4 ani de puscarie). “Acesta este cel care, in conditiile respectarii “procedurilor” aplicate, acorda liberul de vama, iar in situatiile in care reprezentantii societatilor comerciale refuzau sa chite “taxele” suplimentare, dispunea stoparea operatiunii in vederea executarii de controale fizice sau documentare amanuntite.

“In plus, Fronea Dorel si Zarnescu Traian executau personal verificarea declaratiilor privind importurile vamale de autoturisme efectuate de persoane fizice prin Biroul Vamal Ploiesti, solicitand si primind pentru fiecare operatiune intre 50-100 euro, in functie de valoarea in vama a autoturismului”, se mai spune in dosar.

Un rol in aceasta retea il aveau si Braga Dumitru, din compartimentul control fizic si Chiru Silvia, din compartimentul de validare a operatiunilor comerciale. “Cei doi, la indicatia lui Fronea Dorel sau Zarnescu Traian, in functie de interese, tergiverseaza sau executa superficial activitatile de control fizic si documentar”, sustine procurorul DNA.

“Sumele de bani sunt colectate de la delegatii societatilor comerciale, prin intermediul unor declaranti vamali, care au fost “testati” in timp si care nu reclamau aceasta procedura de teama de a nu compromite imaginea societatii de comisionariat vamal, fiind identificati pana in prezent, urmatorii:

 1. Stanica Justina, declarant vamal in cadrul societatii de comisionariat vamal Dijkman Ion Transport. Pentru “serviciile prestate” majoritatea societatilor comerciale sunt dirijate catre acest comisionar vamal care numai in perioada 1.08-19.09.2005 a efectuat 1470 de lucrari pentru care taxa legala este de circa 25 euro/lucrare, in conditiile in care alte societati similare au avut o activitate redusa. Intrucat locatia Biroului Vamal Ploiesti se afla pe terenul detinut de SC Dijkman Ion Transport ( concesionat pe o perioada de 49 de ani de la Consiliul Judetean Prahova), Fronea Dorel sprijina contra unor sume de bani si pe alti comisionari vamali, respectiv Unitehnica SA Ploiesti pentru a I se repartiza o suprafata mai mare de spatiu necesar derularii activitatilor specifice.
 2. Caltanide George Eduard, declarant vamal in cadrul societatii de comisionariat vamal SC Cargo Com –Invest SRL
 3. Lazar Alin George, declarant vamal in cadrul societatii de comisionariat vamal Expeditor Prest SRL
 4. Simionescu Lucia, declarant vamal in cadrul societatii de comisionariat vamal Euro Sped SRL
 5. Trnobranschy Mihaela, declarant vamal in cadrul societatii de comisionariat vamal Spedcom SRL
 6. Balanescu Dan, declarant vamal in cadrul societatii de comisionariat vamal Dacisco Invest SRL”.

DNA sustine ca “acesti declaranti vamali reprezintau interfata prin care se obtineau intre 100 000-500 000 lei/operatiune de la societatile comerciale care efectueaza activitati de comert  exterior pentru a nu avea probleme, sumele colectate fiind puse la dispozitia lui Zarnescu Traian si Fronea Dorel”.

Reprezentantii societatilor comerciale favorizate in efectuarea operatiunilor comerciale si care, in afara taxelor legale, achita si sumele suplimentare, au fost identificati:

 1. Florian Gabriela, reprezentanta SC Permanent Clothing Romania SRL, ce are ca obiect de activitate “fabricarea de articole confectionate din textile”. Societatea beneficiaza de aprobarea Biroului Vamal Ploiesti pentru aplicarea procedurilor simplificate de vamuire la sediu, efectuand numai in acest an( n.r. 2005), 378 de importuri si 423 de exporturi.
 2. Roxana Achim, reprezentanta SC International Clothing Manufactuares ICM SRL, ce are ca obiect de activitate “intermedieri in comertul cu textile , confectii, incaltaminte si articole din piele”. Societatea beneficiaza de aprobare pentru proceduri simplificate de vamuire la sediu, desi in 2004, intr-un autovehicul ce transporta produse, au fost descoperite tigari de contraband, iar in 2005 a efectuat 285 importuri si 281 exporturi.
 3. Ionalda Manea, reprezentanta SC Balkotex SRL ce are ca obiect de activitate “fabricarea altor articole textile”. Societatea beneficiaza de proceduri simplificate de vamuire la sediu, in 2005, efectuand 220 de importuri si 114 exporturi.
 4. Munteanu Remus, reprezentantul SC Recunostinta Filipestii de Padure. Societatea beneficiaza de aprobare de procedura de vamuire simplificata, in conditiile in care in anul 2004, la un import s- constatat ca documentele de insotire a transportului erau falsificate.

“Reprezentantii nominalizati cunosc procedura stabilita, achitand sume in plus, intre 100 000-500 000 lei/operatiune declarantilor vamali, pentru a nu intampina dificultati la realizarea exporturilor/importurilor”, se mai spune in dosarul penal.

DNA mai sustine ca “desi societatilor care au aprobarea pentru aplicarea procedurilor simplificate de vamuire au comunicat prin fax datele pentru fiecare operatiune, din dispozitia lui Fronea Dorel, lucratorii vamali nu se deplaseaza la sediul operatorilor pentru efectuarea controlului fizic si documentar, sigiliul vamal era aplicat de reprezentantii societatilor in cauza, iar documentele vamale intocmite de declarantii vamali “agreati” erau depuse la Biroul Vamal Ploiesti cu intarzieri de 5-10 zile”.

Mai mult, procurorul anticoruptie subliniaza ca Fronea Dorel si Zarnescu Traian erau preocupati de atragerea “la aceste activitati” a unor cadre apartinand Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, cu responsabilitati pe linia fraudelor vamale, in scopul obtinerii de date privind actiunile de control intreprinse de Politie, traseele pe care se efectuau patrulari, filtre si alte actiuni specifice.

In final, DNA precizeaza ca in acest dosar este vorba despre un grup infractional organizat “ce atesta savarsirea unor activitati  infractionale de coruptie”.

Cine este Dorel Fronea?

El este  vicepresedinte  ANAF si sef al Vamilor, numit in luna mai de Guvernul Ponta, a mai lucrat in sistemul vamal in perioada 1998-2007, dupa care s-a mutat in functia de secretar general la Ministerul Justitiei in septembrie 2007 printr-o decizie semnata de fostul premier Tariceanu. In perioada septembrie 2005 – septembrie 2007 a ocupat postul de director executiv al Directiei Regionale Vamale Bucuresti.

Fronea a lucrat in 2011 ca expert in cadrul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere şi Politici Publice in Republica Moldova. Sotia lui lucreaza, potrivit declaratiei de avere, tot in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. POPA
  #1 POPA 5 April, 2013, 10:58

  daca se stie negru pe alb cum au actionat, de ce mai sunt in libertate????????
  erau ca niste zei in vama, sfidau pe toata lumea, iar cand am crezut ca li s-a infundat si lor, ei sunt mai bine ca niciodata…….justitie ca in codru

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.