Viata si opera deputatului Ion Stan. Din sef la Alimentara, manipulator de informatii secrete

Viata si opera deputatului Ion Stan. Din sef la Alimentara, manipulator de informatii secrete

by November 22, 2012 0 comments

Ion Stan este  vicepresedinte al comisiei SRI din Parlament , deputat din 1990 si candidat pentru un nou mandat de parlamentar. El  a condus cu mana de fier  organizatia social-democrata din 1990 pana acum cateva luni, cand a fost demis din aceasta functie de catre Victor Ponta, fiind acuzat de tradare pentru ca  avea relatii foarte stranse cu liderii PDL Dambovita. Stan este  un baron local cu foarte mare influenta in structurile de securitate ale tarii si  un apropiat al lui Adrian Nastase. Relatiile sale cu un general  SRI din Prahova i-au adus probleme cu justitia, intr-un dosar de trafic de alcool. Stan a fost intermediarul unor informatii venite din partea unui general SRI, difuzate catre unii traficanti in cazul “Distilaria”. Inainte de 1989, Stan a fost sef la Alimentara, ocupandu-se, in mod special,  potrivit unor surse locale, cu aprovizionarea securistilor si a membrilor PCR.

Ion Stan a fost “lidero maximo” al PSD  Dambovita timp de peste 20 de ani. Prietenia cu Adrian Nastase l-a ajutat sa -si obtina statutul de baron local in acest judet.  In perioada cand partidul sau nu s-a aflat la guvernare, el a colaborat, pe ascuns cu noua putere. Asa s-a intamplat in perioasa 2004-2012, cand Stan, desi era liderul social-democratilor, era foarte apropiat de seful CJ Dambovita, Florin Popescu, presedintele organizatiei PDL. Acest lucru i-a adus decapitarea din fruntea filialei, Victor Ponta acuzandu-l de tradare. In locul sau a fost numit Adrian Tutuianu, care a castigat in aceasta primavara, sefia CJ Dambovita.  Odata cu el au fost maziliti si oamenii lui apropiati, deputatii Ion Dumitru si Gheorghe Ana, precum si Victor Sanda,  care au fost trecuti pe linie moarta.

Inainte de 1989, Ion Stan era sef la Alimentara. Potrivit unor surse locale, el se ocupa de aprovizionarea fostilor securisti si membri PCR. Dupa 1989, a profitat din plin de relatia foarte buna cu Adrian Nastase. Din umbra, el a coordonat, in perioada 2001-2002,  privatizarea structurilor de turism din Dambovita, fosta BTT,  o adevarata mina de aur in acest judet. Omul sau de incredere, Constantin Constantin, un carciumar de pe vremea lui Ceausescu, a cumparat, pe un pret modic ( 6,8 miliarde de lei vechi, adica 250 000 de dolari) activele de la SC Valahia SA: hotelul Valahia, hotel Dambovita, complexul hotelier Moreni, complexul turistic Cota 1000, cabana Padina.  La trei saptamani dupa privatizare, numai  terenul de la cota 1000 a fost vandut Petrom cu suma de 300 000 de dolari.

De asemenea, Ion Stan  a fost fost in atentia procurorilor DNA in dosarul  numit “Distilaria”, fiind acuzat ca a primit informatii secrete din partea generalului SRI, Ovidiu Soare, informatii care au ajuns la traficantii de alcool, care erau anuntati ca sunt urmariti si telefoanele lor sunt ascultate de catre organele de ancheta. Stan a scapat, dar generalul Soare a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.(http://ancheteonline.ro/2012/05/adrian-nastase-era-la-curent-cu-musamalizarea-dosarului-distileria/).

Deputatul social – democrat Ion Stan a fost ridicat joi de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Ion Stan, deputat de Dambovita, vicepresedinte al Comisiei SRI, din Camera Deputatilor, a fost ridicat de procurorii DNA, potrivit corespondentului TVR Alex Costache. Social-democratul este acuzat de trafic de influenta. El ar fi cerut unui om de afaceri, denuntator, suma de 1.300.000 de lei, din care ar fi primit 750.000 de lei pentru a-l ajuta sa obtina contracte pentru lucrari publice, cu primariile din judet.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.