Mai presus de lege! Bancile vor pastra in contractele clientilor comisioanele abuzive si ilegale

Mai presus de lege! Bancile vor pastra in contractele clientilor comisioanele abuzive si ilegale

by January 30, 2013 0 comments

FMI a convins Guvernul ca legea de aplicare a noului cod de procedură civilă să intre în vigoare de luna viitoare, fără articolul care le dă magistraţilor puterea de a obliga băncile să elimine comisioanele şi clauzele declarate abuzive din toate contractele de credit. Codul de Procedură Civilă va intra în vigoare pe 15 februarie, însă fără articolul care le dă magistraţilor puterea de a obliga băncile să elimine comisioanele şi clauzele declarate abuzive din toate contractele de credit.

Aproape 3.000 de români au dat în judecată băncile în ultimii trei ani.

Potrivit articolului eliminat, odată ce o instanță națională urma să fie sesizată cu o acțiune în constatarea caracterului abuziv al unei clauze dintr-un contract încheiat între un consumator și o bancă, aceasta ar fi putut să pronunțe o hotărâre prin care să dispună băncii respective eliminarea acelei clauze din toate contractele, indiferent de data la care astfel de contracte au fost încheiate și indiferent de conținutul și situația concretă a fiecărui contract în parte.

Asociaţia Română a Băncilor a solicitat printr-o scrisoare trimisă către BNR şi Ministerul Justiţiei pe 13 noiembrie 2012 sprijin pentru modificarea Legii de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, considerând că aplicarea acesteia ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual băncilor.

Codul de procedură civilă, amânat până la 15 februarie

Guvernul a revenit asupra anunţului iniţial privind amânarea Codului de procedură civilă şi a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, şi nu 1 iulie.

După ce a anunţat că Executivul a decis, miercuri, ca prevederile Codului de procedură fiscală să fie amânate până la 1 iulie, Biroul de Presă al Guvernului a revenit cu o “rectificare”, în care precizează că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.

Într-o nouă informare, Guvernul arată că ordonanţa stabileste ca termenele pentru intrarea in vigoare a şedinţelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, cel a şedinţelor de informare despre mediere în cauze penale este data de intrare în vigoare a noului Cod de Procedură Penală,, iar pentru sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.
Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.

Guvernul a anunţat anterior că amânarea este decisă pentru finalizarea procedurii de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanţelor judecatoresti, precum şi pentru pregătirea judecătorilor şi întregului sistem judiciar.
Marţi, premierul Ponta declară că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă în care se va stipula că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va face imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanţelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de aşteptare.

Ponta a spus că discutat cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, despre această soluţie şi că îl va suna şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Luni, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, declarase că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă “în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva”.

În 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.