Marea Britanie pregateste iesirea din Uniunea Europeana

Marea Britanie pregateste iesirea din Uniunea Europeana

by January 23, 2013 0 comments

Premierul britanic David Cameron a avertizat, miercuri, că fără o reformă a Uniunii Europene, britanicii riscă să “devieze către ieşirea” din blocul comunitar, într-un discurs foarte aşteptat privind viitorul legăturilor dintre Londra şi UE, relatează AFP. Cameron a subliniat că susţine organizarea unui referendum privind apartenenţa Marii britanii la UE până în 2017. “Dacă nu vom răspunde provocărilor, pericolul este ca Europa să eşueze, iar britanicii să devieze spre ieşire”, a declarat David Cameron.

El a anunţat că referendumul va fi organizat în condiţiile în care partidul său va obţine un nou mandat pentru guvernarea ţării în alegerile ce vor avea loc în 2014. “Va fi un referendum pe o problemă clară: in/out” (înăuntru/afară) şi va avea loc în prima jumătate a legislaturii care va începe în 2015, a declarat şeful Guvernului britanic.

“După ce vom negocia un nou acord” privind relaţiile Marii Britanii cu UE, “vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simplă: rămânem în cadrul UE pe această nouă bază sau ieşim complet. Va fi un referendum pe tema apartenenţei sau nu la UE”, a declarat Cameron în acest discurs-cheie despre Europa.

Noua relaţie a Marii Britanii cu UE “va fi o relaţie centrată pe piaţa unică”, a declarat el.

“Dacă nu vom răspunde provocărilor, există pericolul ca Europa să eşueze şi ca britanicii să devieze către ieşire”, a avertizat el.

“Eu nu sunt un izolaţionist”, a asigurat liderul conservator. “Nu vreau decât un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa”, a afirmat el.

Acest discurs-cheie, amânat de mai multe ori încă din vară, a fost amânat încă o dată de David Cameron în urma luării de ostatici de către un comando islamist la un complex de exploatare a gazelor din In Amenas, care a determinat intervenţia armatei algeriene.

Mai mulţi oficiali europeni, dar şi americani au avertizat Marea Britanie să nu forţeze o ieşire din UE, care s-ar putea dovedi nocivă atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Europa. David Cameron a fost presat însă încă din campania electorală din 2010, de aripa eurosceptică a partidului său, să ceară un referendum pentru ieşirea ţării din UE.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.