Proiecte garla, finantare lipsa

Proiecte garla, finantare lipsa

by January 30, 2013 1 comment

Gabriel-Zaharia

Gabriel Zaharia

În calitate de expert accesare fonduri structurale pot afirma că actualul exerciţiu financiar a fost unul de adaptare a societăţii româneşti la rigorile unei economii de piaţă integrate cerinţelor Uniunii Europene.

România a traversat un proces greu de tranziţie de la economia centralizată către economia de piaţă dar mai ales de la cultura colectivistă la cea concentrată pe eficienţă economică şi pe obiective durabile.

Acest lucru a avut un impact şi asupra proiectelor depuse, o mare parte dintre acestea fiind concentrate doar pe achiziţii fără o concentrare pe serviciile efectiv create şi sustenabilitate.

În prima perioadă a ciclului financiar datorită unei slabe informări depunerea de proiecte a fost foarte limitată pentru ca ulterior, din cauza crizei financiare şi a lipsei de lichidităţi să se constate o suprasubscriere, ambele având ca efect o slabă încredere în mecanismul de gestionare a fondurilor structurale.

Situaţia la zi în domeniul absobţiei fondurilor structurale este prezentată în Raportul Strategic publicat spre consultare în 9 ianuarie 2013. Conform acestui raport, au fost depuse un număr de 33.453 proiecte în valoare de 57.8 miliarde euro din care 36.3 miliarde euro finantare nerambursabila, depasind cu 89%  alocarea financiară pentru perioada 2007-2013. Deşi au fost aprobate un număr mare de proiecte – 10.765, pentru care contribuţia nerambursabilă a fost de 16 aproximativ mld. euro, reprezentând 83% din întreaga sumă disponibilă pentru perioada 2007 – 2013, şi au fost semnate un număr mare de contracte, respectiv 8.608 reprezentând 74% din alocarea perioadei de programare 2007 – 2013, rata globală de absorbţie este încă foarte slabă, respectiv  9.17% corespunzătoare unei sume de 1,76 mld euro.

Aceste întârzieri s-au datorat dificultăţilor de creare a unui cadru instituţional de implementare dar şi întârzierilor în sistemul de evaluare a cererilor de finanţare.

În calitate de evaluator cereri de finanţare am subscris la iniţiativa de creare a Societăţii Române a Evaluatorilor de Proiecte, Programe şi Politici Publice din dorinţa de a asigura un cadru coerent dar mai ales corect în selecţia cererilor de finanţare.

Acest demers a fost foarte anevoios şi a reflectat problemele de asociere ale mediului economic românesc dar mai ales lipsa de coerenţă în înţelegerea rolului evalutorilor în contextual actual.

Deşi evaluatorii au fost supuşi mereu presiunilor din partea tuturor factorilor interesaţi, coagularea unei asocieri a fost foarte anevoioasă, rolul unei asocieri fiind perceput la început sub forma unui sindicat pentru ca ulterior să se constate o lipsă de încredere în ceea ce priveşte acest demers.

În luna decembrie 2012 Asociaţia a reuşit să acrediteze standardul ocupaţional “Evaluator proiecte” fapt care va crea condiţiile pentru profesionalizarea dar mai ales cadrul pentru recunoaşterea ocupaţiei de evaluator proiecte.

Pentru mai multe informaţii puteţi consulta site-ul www.evaluatoriasociati.ro.

 

P.S.    Gabriel Zaharia este Expert in Fonduri Structurale, avand o experienta de 13 ani in calitate de consultant in proiecte de Asistenta Tehnica pentru Guvernul Romaniei fiind implicat in management de proiect, achizitii publice, monitorizare si implementare proiecte pentru administratia publica, asistenta sociala si protectia copilului, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea regionala si cooperarea transfrontaliera.

Experienta sa include coordonarea si supervizarea proiectelor finantate de Uniunea Europeana, atat pentru autoritati publice, cat si pentru operatori economici, fiind implicat in calitate de Team Leader in proiectul “Intarirea Capacitatii Institutionale a Sistemului de Control Ex-Ante in Domeniul Achizitilor Publice”, proiect finantat prin Facilitatea de Tranzitie 2007, Beneficiar: Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice, Ministerul Finantelor Publice.

Gabriel Zaharia este evaluator de proiecte cu finantare europeana de 10 ani, perioada in care a evaluat peste 500 de cereri de finantare in cadrul programelor cu finantare PHARE (Asistenta Sociala si Resurse Umane) precum si în cadrul Programelor Operationale finantate prin Instrumentele de Structurale, respectiv Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii economice (4.2 Energie Regenerabila), Programul Operational Regional, respectiv in cadrul Programelor de Cooperare Teritoriala: Programul Operational Comun Romania – Ucraina – Moldova, Cross Border Cooperation Romania – Bulgaria, Bazinul Marii Negre 2007-2013.

REDACTIA

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. admin
    #1 admin 31 January, 2013, 10:50

    Salutam colaborarea cu Gabriel Zaharia! Asteptam cat mai multe informatii la zi despre situatia accesarii de fonduri europene

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.