Cezar Preda (PDL): Partidul nostru va cere o declaratie in Parlament impotriva provocarilor Ungariei

Cezar Preda (PDL): Partidul nostru va cere o declaratie in Parlament impotriva provocarilor Ungariei

by February 17, 2013 0 comments

Partidul Democrat Liberal va cere Parlamentului să adopte o declaraţie pe tema drapelului secuiesc, a anuntat, duminică,prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, arătând că reacţiile autorităţilor statului responsabile cu aplicarea legii au fost, in opinia sa, slabe şi fără conţinut. Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, spune ca în opinia sa Parlamentul României ar trebui să adopte o astfel de declaraţie, care să fie adresată Parlamentului ungar. Si preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, considera ca autoritatile de la Bucureşti trebuie să fie “înţelepte” în gestionarea problemei drapelului secuiesc şi nu ar trebui exclusă posibilitatea ca Parlamentul României să ia atitudine prin adoptarea unei declaraţii pe această temă care să fie transmisă Parlamentului Ungariei.

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune insa ca “Eu cred că ar fi cea mai mare greşeală, ar fi ca în Cascadorii Râsului să aibă Parlamentul României o poziţie oficială faţă de o astfel de acţiune a Parlamentului Republicii Ungare. Steagul secuiesc nu este steagul României, nu este simbolul oficial al statului român şi, din acest punct de vedere, eu nu cred că ar trebui să mergem până acolo încât să trimitem declaraţii oficiale sau mai puţin oficiale, unii altora. Eu nu sunt de acord şi nu voi fi de acord cu o astfel de declaraţie şi nu cred că această problemă (…) trebuie rezolvată prin declaraţii”, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres, subliniind că nicio lege în România şi nicio lege internaţională nu interzice şi nu reglementează ce se arborează pe Parlamentul unui alt stat.

Kelemen Hunor considera ca este vorba despre o problemă artificială, care ar trebuie rezolvată pe căi diplomatice şi nu prin declaraţii publice, care pot creşte inutil acest conflict: “Am mai spus, dacă există o problemă, din punctul meu de vedere problema este artificială, atunci trebuie discutat pe canale diplomatice şi prin dialog politic, nu prin declaraţii publice. Prin declaraţii publice niciodată nu se va rezolva nimic, doar conflictul va creşte absolut inutil şi fără nicio noimă. Prin declaraţii belicoase, deci, nu se poate rezolva aşa ceva şi chiar nu văd sensul unei astfel de declaraţii. În rest, eu repet, trebuie calm, linişte şi discuţii între oficialii români şi cei ai statului ungar, dacă cineva crede că există o problemă. (…) Eu încerc permanent să am un dialog cu premierul Ponta, am spus care este poziţia mea faţă de acest scandal şi intenţia mea este să readucem toată povestea asta în limitele raţionalului şi normalitate. Şi asta este rugămintea mea, ca din partea Guvernului să fie un mesaj, un impuls, către toţi factorii implicaţi, să nu creştem o dispută care a fost artificial creată, la un moment dat, încă de anul trecut, în campania electorală. Sigur, nu vreau să spun ce mi-a spus Victor Ponta, atât pot să spun că poziţia premierului era foarte responsabilă, tot la calm şi raţionament se referea şi la normalitate.”

Cezar Preda a declarat duminica: “Vom cere Parlamentului României să elaboreze o declaraţie de presă ca să aibă o poziţie oficială în opoziţie cu poziţia Parlamentului ungar. Noi, mâine, la Biroul Permanent Naţional vom face un draft de propunere pe care îl vom înainta Parlamentului şi, în consens, toate partidele politice va trebui să ieşim cu o declaraţie de presă, o declaraţie comună adresată Parlamentului ungar. Conţinutul acestei declaraţii nu poate fi în atributul numai al unui partid, noi vom face propunerile noastre, ce va ieşi din consensul partidelor politice în plenurile reunite vom vedea”.

El a adaugat că Parlamentul României, aşa cum este el construit în spirit european, nu a reacţionat până în prezent la ceea ce s-a întâmplat referitor la acest subiect: “A fost, din punctul meu de vedere, picătura care a umplut paharul poziţia Parlamentului ungar şi ca răspuns Parlamentul României trebuie să aibă o dezbatere de urgenţă şi să se poziţioneze cu privire la modul în care România, prin Parlamentul său, vede rezolvarea acestei probleme. Noi credem că nu trebuie escaladată, noi credem că tot ceea ce înseamnă acţiunea guvernamentală şi nu numai guvernamentală, ci şi a tuturor instituţiilor statului, trebuie să se caleze pe o rezolvare corectă şi în spirit european a acestui derapaj. Ponta întâi s-a înfoiat, întâi a vorbit din vârful limbii, a crezut că se adresează activului de partid şi mai rău a inflamat. Bâlbele din zona Ministerului de Externe, reacţiile întârziate ne-au condus la o nouă escaladare a acestui conflict, iar în ceea ce priveşte luările de poziţii ale autorităţilor statului român responsabile cu aplicarea legii fiecare dintre noi a văzut că ele au fost slabe şi fără conţinut.”

Liderul democrat-liberal a mai spus că în România sunt legi şi ele trebuie respectate de toată lumea, iar cine încalcă legea românească plăteşte: “Facem vinovaţi de toată această situaţie pe prim-ministrul României, pe ministrul de Interne şi pe ministrul de Externe care, ocupaţi cu ceea ce înseamnă politica internă a României, au neglijat aspecte care pot să strice la un moment dat şi să afecteze relaţiile foarte bune dintre cele două state vecine.”

Drapelul secuiesc a fost arborat, vineri, 15 februarie, pe clădirea Parlamentului ungar, ca “simbol al solidarităţii naţionale”, a transmis agenţia ungară de presă MTI. Acţiunea a fost iniţiată de preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover, cu prilejul sesiunii plenare a legislatorilor maghiari din Bazinul carpatic desfăşurate la Budapesta.

În cursul aceleaşi seri, ministrul ungar de externe Janos Martonyi a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii publice M1, că retorica folosită de elita politică românească pe tema steagului secuiesc ameninţă serios cooperarea dintre cele două ţări, a relatat, sâmbătă, agenţia MTI.

Ministerul român al Afacerilor Externe şi-a exprimat regretul, vineri, în legătură cu gestul autorităţilor de la Budapesta de a arbora steagul secuiesc pe clădirea Parlamentului ungar, afirmând acesta este de natură “să provoace opinia” publică românească. “Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu profund regret de faptul că autorităţile ungare continuă gesturile simbolice de natură să provoace opinia publică românească”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.