Scandal in Parlament intre PSD si PNL pe statutul alesilor. Liberalii tin cu dintii de privilegiile parlamentarilor

Scandal in Parlament intre PSD si PNL pe statutul alesilor. Liberalii tin cu dintii de privilegiile parlamentarilor

by February 7, 2013 0 comments

Şedinţa Parlamentului în care se discuta statutul senatorilor şi deputaţilor a fost suspendată, miercuri, în urma certurilor dintre PSD şi PNL pe tema modificărilor aduse legii în Comisie, odată cu reexaminarea cerută de preşedintele Traian Băsescu. Documentul a fost retrimis la Comisia de specialitate. Plenul reunit a decis joi, cu 364 de voturi “pentru” și 43 de voturi “contra”, retrimiterea la comisia de statut a Statutului deputaților și senatorilor, cu termen de o săptămână pentru elaborarea raportului.

Discuţiile divergente au fost la articolul introdus potrivit căruia calitatea de deputat sau de senator încetează la data rămânerii definitive prin necontestare în instanţă a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea. Acest text a fost contestat de parlamentarii PNL, prin Tudor Chiuariu. Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), a avut un schimb de replici cu Puiu Haşotti (PNL), Zgonea arătând că Parlamentul a fost călcat în picioare din cauza ambiguităţii, iar Haşotti replicând că scaunul Roberei Anastase lasă ceva molipsitor.

PSD a explicat că e nevoie de retrimiterea la comisii deoarece subiectul a fost tratat “ușor politicianist”, iar liberalul Tudor Chiuariu a precizat că “ne-am grăbit” și a cerut un termen de patru săptămâni pentru raport. Şi senatorul PNL Puiu Hașotti a cerut ca și comisiile juridice să fie co-raportoare, dar Valeriu Zgonea nu a fost de acord și a supus la vot ca parlamentarii juriști să dea un simplu aviz pe Statut, informează NewsIn.

Cei din PDL s-a opus, spunând că le convine textul. “Nu suntem de acord cu retrimiterea, textul acutal e satisfăcător”, a declarat liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu.

Antonescu: Disputa nu e deloc dramatică

Liderul PNL Crin Antonescu spune că disputa cu PSD nu este “deloc dramatică”. “Dacă n-au putut să ajungă la o pozitie comună in cadrul Comisiei, grupurile parlamentare PSD şi PNL s-au exprimat diferit. Noi, in general, căutăm să ajungem la un punct de vedere comun pentru a ne manifesta ca majoritate, sunt însă şi situaţii, deloc dramatice, in care acest punct comun nu se găseşte, sau nu regăseşte încă”, a declarat Crin Antonescu.

Cererea de reexaminare formulată de şeful statului în privinţa Statutului senatorilor şi deputaţilor era programată să intre joi la votul final în plenul reunit al Parlamentului. Comisia de statut a acceptat modificările cerute de preşedinte. În cadrul dezbaterilor de miercuri din Comisie, aleşii au identificat o formulare incorectă în ce priveşte incompatibilitatea aleşilor cu calitatea de avocat, care a fost însă corectată.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.