Bogdan Olteanu (BNR): Misiunea noastra este sa aparam sistemul bancar, nu bancile
by admin March 5, 2013 0 comments“Misiunea noastra e sa aparam sistemul bancar, nu bancile. Cand bancile au avut pierderi, ele au fost suportate de actionari. Tinta BNR tine de specificul activitatii bancare. Pentru ca banii pentru creditare vin nu de la actionarii bancilor ci de la deponenti. Pentru BNR e extrem de important ca banii dati prin credite sa fie rambursati bancilor. Ei- acesti bani- nu se duc la actionari ci se reintregesc depozitele. Exista 17,1 milioane de depozite. Obligatia BNR este sa se asigure ca cei care depun banii la banca poate sa si-i recupereze” a declarat Bogdan Olteanu la o conferinta organizata la sediul Bancii Centrale, avand ca tema clauzele abuzive din contractele de credit semnate de banci cu clientii.
Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR:
- Trecem la cel de-al doilea Cod Fundamental, cel de procedura civila. Cele patru Coduri reprezinta piloni de stabilitate ale Statului. Codul Civil si cel de procedura au fost construite pe model napoleonian.
- Am avut parte de dezbateri si de argumente si am sa subliniez doar doua elemente de principiu: modernitatea si masura Noul cod de procedura este un cond al secolului XXI cu o vocatie modernizatoare. Nu doar ca acest cod a fost lucrat de somitati ale Dreptului vreme de mai multi ani.
- O clauza abuziva nu trebuie sa se regaseasca in niciun contract. Orice bancher prefera sa isi faca un plan realist de afaceri decat unul optimist care sa esueze
- Misiunea noastra e sa aparam sistemul bancar, nu bancile. Cand bancile au avut pierderile, ele au fost suportate de actionari. Tinta BNR tine de specificul activitatii bancare.
- Pentru ca banii pentru creditare vin nu de la actionarii bancilor ci de la deponenti. Pentru BNR e extrem de important ca banii dati prin credite sa fie rambursati bancilor. Ei- acesti bani- nu se duc la actionari ci se reintregesc depozitele.
- Exista 17,1 milioane de depozite. Obligatia BNR este sa se asigure ca cei care depun banii la banca poate sa si-i recupereze
Serban Toader, KPMG
- Sistemul bancar nu mai reprezinta un motor de crestere. Bani noi sunt adusi in sistem dar nu pentru credit ci pentru a mari fondurilor proprii sau a acoperi pierderile de peste 2 miliarde de lei
- Bancile au fost afectate si la nivelul imaginii si a reputatiei
- Relatia dintre banca si client parca nu mai e acolo unde ar trebui sa fie
- Exista perceptia ca bancile au urmarit profiturile pe termen scurt si ca si-au pus propriile interese inaintea celor ale clientilor
- Nu mi-as dori sa fiu in pielea unui conducator de banci
- Bancile se confrunta cu costuri tot mai mari legate de litigii
Informatii de background:
- Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor directii din BNR, precum si Ministerului Justitiei, prin care solicita sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila si de care bancherii se temeau ca “ar putea pune in dificultate industria bancara”, noteaza ZF. Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul intregului portofoliu de credite specifice acordate de o banca, ceea ce – sustine ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.
- “Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale. Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 mil. euro anual. ARB recunoaste existenta unor “posibile erori izolate aparute in practica institutiilor de credit in trecut”, dar considera ca instantele nu sunt pregatite sa aprecieze just clauzele din contracte.
- “Cred ca BNR a facut destul de multe lucruri din prisma educatiei financiare. Contractele poarta semnatura nu numai a creditorului, dar si a debitorului. Faptul ca ele sunt modificate in instante este o problema judiciara, o problema a instantelor, nu a BNR. Interventia bancii centrale, cea dincolo de aspectele trecute in legile bancare, problemele prudentiale, alte instrumente pot fi cel mult cele verbale”, spunea Isarescu la un seminar anterior.
- legea 193 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori este un subiect deosebit de serios si este tratat cu seriozitatea necesara, a declarat, marti, la conferinta Anul Financiar Bancar 2013, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). “Este o problema care, in opinia noastra, trebuie sa preocupe si, va asigur, ca preocupa pe toata lumea in acest moment. Poate acea decizie luata ca se amana intrarea in vigoare a fost un semnal ca sunt niste probleme care trebuie rezolvate. Dorinta noastra, si aici vreau sa punctez foarte clar, este de a proteja sistemul bancar, dar in niciun caz nu dorim prin aceasta sa cream impresia ca vreo banca sau vreo asociatie a bancilor are intentia sa mentina clauze abuzive in contracte. Este total eronat sa se interpreteze acest lucru. Daca o instanta superioara din tara considera ca o clauza este abuziva si banca respectiva pierde procesul, dar nu la o instanta superioara, atunci lucrurile trebuie respectate”, a spus Ghetea.
Potrivit acestuia, in lege se vorbeste despre asociatii de clienti.
“Noi avem o autoritate nationala pentru protectia consumatorului. Aceasta autoritate sa-si insuseasca si la simpla sesizare a unui client. Daca isi insuseste ca este o clauza abuziva mergem in instanta, iar daca se ajunge pana la instanta superioara, suprema, care daca spune ca am pierdut schimbam contractul din cap pana in picioare. Asa cum este normal ca un client sa isi apere interesul, cred ca asa este normal ca si o banca sa isi apere interesul”, a mai spus Ghetea
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.