Neintelegeri intre ministrul Economiei si cel al Energiei. Constantin Nita (PSD) isi muta sediul la Elcen

Neintelegeri intre ministrul Economiei si cel al Energiei. Constantin Nita (PSD) isi muta sediul la Elcen

by March 19, 2013 0 comments

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita (PSD), prefera sa-si desfasoare activitatea departe de Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian (PNL). Potrivit surselor HotNews, Nita si-a mutat deja biroul in sediul central al Electrocentrale Bucuresti (Elcen Bucuresti), chiar daca reprezentantii companiei s-au opus acestei decizii, la inceputul lunii martie, printr-un protest spontan. In birourile Elcen, Nita si-a creat propria structura, un “mini-minister” numit “Departamentul pentru Energie”, fortand mutarea in noul sediu a tuturor persoanelor cu atributii in domeniul energetic. Astfel, in ultimele doua saptamani, oameni si documente din Ministerul Economei au luat locul celor de la Elcen Bucuresti. Angajatii de la Elcen Bucuresti au fost nevoiti sa-si mute birourile intr-o alta cladire a companiei.
Un protest spontand a avut loc pe 3 martie la sediul sucursalei Electrocentrale Bucuresti din subordinea Elcen, zece sefi de centrale si directori de sucursale sustinand ca directorul general al Elcen ar fi incercat sa ocupe abuziv acest sediu. Inginerul sef al CET Grozavesti, Dan Tudora, a declarat atunci pentru Agerpres ca directorul general al Elcen, Dan Stefan Cetacli, ”a incercat sa ocupe abuziv sediul sucursalei Electrocentrale Bucuresti, fara a avea vreun document de transfer de proprietate, trimitand masini cu mobilier si documente care au fost oprite sa intre in curtea sucursalei de mai multi reprezentanti ai conducerii Electrocentrale Bucuresti”.

“Directorul general al Elcen, Dan Stefan Cetacli, a oferit sediul central al societatii ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care ar urma sa isi inceapa activitatea de luni in noul sediu”, a precizat Tudora.

Potrivit inginerului sef Tudora, in urma protestului, masinile au plecat, iar directorul sucursalei Electrocentrale Bucuresti, Constantin Dobre, a inceput sa primeasca amenintari si intimidari ca va fi suspendat. In prezent, protestatarii se afla in curtea sucursalei asteptand sa vada cum va evolua incidentul.

Societatea Elcen are in subordine cinci sucursale, una dintre acestea fiind sucursala Bucuresti.

Ministrul delegat pentru energiei, Constantin Nita, se ocupa, potrivit legii, de coordonarea activitatilor din domeniul energiei in cadrul Ministerului  Economiei, minister condus, tot potrivit legii, de Varujan Vosganian. Problema ministrului delegat este ca, legal, nu are nicio structura in directa sa subordine.  Practic, coordoneaza activitatile unor structuri care nu se afla in subordinea sa. Insa, situatia va fi rezolvata, in curand, prin unele modificari  legislative, aflate pe ultima suta de metri. Un proiect de lege adoptat de Senat, camera decizionala, prevede infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a Departamentului pentru Energie,  ca organ de specialitate, cu personalitate juridica. Proiectul a fost trimis la promulgare.

Proiectul permite ministrului delegat pentru energie sa-si creeze propriul departament pentru energie, o structura cu personalitate juridica pe care sa o conduca.

Departamentul se va infiinta in urma reorganizarii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Astfel, tot ce tine de energie, adica cea mai mare parte din OPSPI, se va transfera la noua entitate juridica, in directa subordine a  ministrului delegat.

Dupa aceste modificari, tot ceea ce tine se petrol, gaze si energie electrica va ajunge in noua structura. Astfel, Nita va putea avea mai multa influenta asupra unor companii precum Romgaz, Hidroelectrica (dupa ce va iesi din insolventa), Nuclearelectrica, Oltenia, Hunedoara, Electrica, Oil Terminal etc. Vor mai fi si companii importante la care statul detine pachete minoritare de actiuni, precum Petrom, Rompetrol, distribuitori de energie electrica si gaze. Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea Ministerului Finantelor, deoarece legislatia europeana nu permite ca transportatorii de energie sa aiba acelasi actionar ca si producatorii. In cadrul OPSPI vor mai ramane cateva companiile din industria de aparare (Romarm) si cateva societati cu probleme, precum Oltchim si Cuprumin.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.