PDL isi va alege maine o noua conducere. Razboiul “civil” ar putea duce la ruperea partidului
by admin March 22, 2013 0 comments- Mize, negocieri, bursa zvonurilor
Batalia directa se va duce intre Vasile Blaga si Elena Udrea si poate duce la rasturnari de situatie. Desi Vasile Blaga are o sustinere mai larga, Elena Udrea poate castiga teren in ultimele ore dinaintea votului.
Surse din interiorul PDL au declara pentru Hotnews.ro ca sustinatorii Elenei Udrea vor duce negocieri pentru voturile delegatiilor in noaptea de vineri spre sambata. Sursele citate sustin ca Elena Udrea le-a asigurat delegatiilor care doresc cazare la un hotel din Bucuresti si mizeaza pe sprijinul mediatic de promovare al Elenei Udrea ca viitor castigator al sefiei PDL.
De altfel, postul Romania TV a prezentat cu doua zile inainte un sondaj de opinie realizat de IRES la comanda postului de televiziune, care o pozitioneaza pe Elena Udrea drept favorita la sefia PDL. Astfel, la intrebarea “Cine credeti ca este mai potrivit pentru functia de presedinte PDL”, 50% dintre cei chestionati au spus Elena Udrea, iar 42% – Vasile Blaga.
Joi, Elena Udrea a fost prezenta si la Realitatea TV.
Sustinerea Elenei Udrea de catre presedintele Traian Basescu a fost intens discutata in interiorul PDL. La bursa zvonurilor, in interiorul PDL s-a vorbit despre faptul ca pactul de coabitare dintre Traian Basescu si premierul Victor Ponta ar putea duce si la o colaborare intre PSD si PDL in contextul in care USL s-ar rupe.
“Elena Udrea este dispusa sa duca PDL la guvernare cu PSD si asta in contextul in care relatia PSD-PNL este tot mai tensionata, iar presedintele are un pact de cooabitare cu premierul Victor Ponta”, au spus surse PDL-iste.
Implicarea lui Traian Basescu
“Elena Udrea e crescuta ca politician de mine, ea a crescut enorm. Dupa experienta Roman, Udrea va deveni un politician de forta in Romania, e inteligenta, are ambitie (….) Elena Udrea nu poti sa o faci de stanga nici daca o calci in picioare”.(15 februarie B1TV )
Totodata, presedintele l-a atacat dur pe Vasile Blaga, acuzandu-l indirect ca ar fi fost la originea caderii cabinetului Ungureanu, prin prisma prieteniei cu Sorin Frunzaverde. Mai mult, Basescu a sugerat ca Blaga vrea sa predea “la cheie” partidul USL si ca incearca sa “aranjeze” Conventia nationala.
- Traian Basescu: “Sa te bati in interiorul partidului cu echipa care a trecut tara prin criza, in loc sa te bati cu Guvernul, care ti-a marit taxele, impozitele? Ce ai, frate, cu partidul asta? Vrei sa-l predai la cheie? Nu e acceptabil sa faci campanie interna blamand Guvernul care a trecut tara prin criza (Cabinetul Boc – n.red). Nu-i adevarat ca au pierdut din cauza masurilor de austeritate, ci din lasitatea de a explica. Ei s-au ascuns in transee si vedem cum gasim un colegiu” (B1TV)
In replica, Vasile Blaga i-a atras atentia presedintelui ca este pentru a doua oara cand seful statului intervine intr-o competitie interna a unui partid si ca 22 de milioane de romani stiu ca o sustine pe Elena Udrea.
“Traian Basescu intervine pentru a doua oara intr-o competitie interna intr-un partid care nici macar nu e declansata. Ca dl presedinte o sustine pe dna Udrea o stiu 22 de milioane de romani, nu e nicio noutate”, a declarat Blaga, intr-o conferinta de presa sustinuta la Zalau.
Vasile Blaga: “Vreau sa ii atrag atentia dlului presedinte ca, spre deosebire de mine care nu am acceptat nicio functie in partid, conventia din mai 2011, probabil cu domnia sa, oricum cu dl Boc da, a negociat domnul Sorin Frunzaverde de a intra direct prim-vicepresedinte al dlului Boc in Biroul Permanent National. Domnia sa a plecat din partid de pe functia de prim-vicepresedinte, deci de locotenent al lui Boc. Asta nu ma face pe mine sa il acuz pe dl Boc ca a vrut sa cada Guvernul Ungureanu, nici pe departe, dar trebuie sa punem lucrurile in ordinea fireasca”.
“Partidul acesta, cu conducerea aceasta, este cel care a a salvat democratia in vara si inclusiv pe domnia sa. Pentru ca, domnia sa, fara nici un fel de a spune lucrurilor decat pe nume, atunci a fost de partea dreapta a lucrurilor, aparand institutiile statului, iar noi ne-am facut datoria aparandu-l pe domnia sa. Tin minte ca la mitingurile respective nu urca pe scena Elena Udrea, probabil ca nici nu era in orasele respective unde erau mitinguri. Pe scena urcau, in ordine, Blaga – eu urcam primul si incepeam primul discursurile -, dupa care dl Ungureanu, dl Neamtu, dl Papahagi si dl presedinte incheia, sigur, dna Monica Macovei etc.”.
Campania interna pentru sefia PDL a fost una plina de tensiuni si acuzatii de fraudare a Conventiei Nationale. Elena Udrea a fost cea care a dat tonul acuzatiilor, cerand in sedinta Colegiul Director a PDL ca la Conventie sa participe 10.000 de delegati. Propunerea a fost respinsa de catre membrii Colegiul Director.
La sedinta Consiliului National de Coordonare, democrat liberalii s-au certat pe organizarea Conventiei. La o zi dupa ce Colegiul Director al PDL a stabilit in sedinta componenta comisiei de organizare a Convnetiei, sustinatorul Elene Udrea, Gheorghe Stefan a propus o suplimentare a locurilor in comisie, fapt care a starnit protestul lui actualei conduceri. Propunerea a cazut la vot.
La cateva zile diferenta, organizatia PDL Arad, condusa de Gheorghe Falca a reclamat organizarea nestatutara a forului de conducere care a stabilit conditiile de desfasurare ale Conventiei Nationale.
Contestatia PDL Arad a fost analizata si respinsa de Comisia de organizare a Conventiei ca fiind neintemeiata. Dar, a acuzat Elena Udrea, Comisia e formata exclusiv din sustinatorii lui Blaga. Elena Udrea: “S-a incercat, pe alocuri, impunerea pe lista a celor care voteaza cu Blaga. Nimeni nu vrea o conventie care sa suporte acuzatii de frauda. Oricine ar fi ales asa ar fi un presedinte nelegitim. (Mediafax)
Totodata, Udrea a acuzat in campania interna ca la intalnirile cu organizatiile PDL unde si-a prezentat motiunea au fost trimisi membri PDL care nu vor vota la alegerile din 23 martie.
Elena Udrea: “Daca aici vin oameni care nu voteaza e lipsit de logica, am cerut comisiei care-l sustine pe Blaga sa ne prezinte listele, dar au refuzat. E o dovada de neincredere a sustinatorilor lui Blaga ca va castiga alegerile, de asta se merge cu masuri care incalca deciziile luate de forurile statutare ale partidului” (Agerpres)
Si Monica Macovei i-a acuzat pe organizatorii Conventiei ca refuza sa-i puna la dispozitie listele cu numele si datele de contact ale delegatiilor de la congres. Criticile sale nu au ramas fara raspuns, listele au fost transmise candidatilor o zi mai tarziu, de catre Comisia pentru organizarea alegerilor in PDL.
Monica Macovei : “Daca se pune problema ruperii partidului, aceasta se poate intampla daca alegerile nu sunt corecte. Sunt convinsa ca membrii de partid nu vor fi de acord cu acest lucru. Am semne care arata ca alegerile ar putea fi incorecte. Va dau un exemplu. Am fost la prezentarea motiunii la Suceava, unde sunt, in total, 180 de delegati (persoanele desemnate din fiecare judet sa participe la alegerile interne din PDL-nr). Am intrebat in sala cati delegati sunt si circa 15 persoane au ridicat mainile. Ni s-a spus, dupa aceea, ca nici cei 15 din sala s-ar putea sa nu fie delegati, ca listele se pot reface. Ori, scopul prezentarii motiunii era ca eu sa vorbesc cu cei ce vor vota. Acest lucru s-a intamplat si in alte orase“.
Comisia de organizare a alegerilor s-a reunit in sedinta si a decis ca listele cu numele si datele delegatiilor sa fie transmise candidatilor.
Vasile Blaga: “Va garantez ca, in ceea ce ma priveste, va fi o Conventie corecta, in care colegii vor putea sa-si exprime optiunile in cabine de vot care nu vor mai fi supravegheate cu camere de luat vederi, ca acum trei ani, si nimeni nu le va mai cere sa-si fotografieze buletinul de vot ca sa se vada cum au votat! Am fost la Mehedinti, de exemplu, si oamenii spuneau foarte clar ca trebuiau sa fotografieze buletinul de vot cu buletinul personal” (Mediafax)
Unul dintre sustinatorii motiunii Elenei Udrea, liderul PDL Bistrita, Ioan Oltean, a facut apel la calm in PDL, declarand ca acuzatiile de frauda sunt neintemeiate.
Ioan Oltean: “Aceste afirmatii sunt neintemeiate, cred ca nimeni nu este interesat de o frauda electorala in 23 martie. Comisia de organizare a alegerilor cred ca va lua toate masurile care sa asigure o transparenta totala si o corectitudine totala in ce priveste votul exprimat de catre cei cinci mii de electori. Nu cred ca exista posibilitatea unei fraude electorale, nu cred ca exista posibilitatea unei influente masive a delegatilor. Sunt acolo in sala prezenti peste cinci mii de delegati, ceea ce e suficient de mult pentru ca cel care va fi ales sa fie legitimat pe buna dreptate sa conduca PDL. Eu exclud orice fel de afirmatie care conduce spre o asemenea concluzie”.
Si presedintele Traian Basescu a vorbit despre riscul scindarii PDL in cazul unei fraudari a Conventiei. “Daca va fi trucata, stiu sigur ca partdul se va rupe. Nu va rabda nimeni o Conventie trucata”, a atras atentia seful statului.
Presedintele PDL Vasile Blaga a negat ipoteza scindarii partidului . “Partidul nu se va rupe, chiar daca vor exista unele plecari, pe care eu nu mi le doresc. Eu cred, eu va spun, partidul asta e un partid cu structuri foarte puternice, nu are numai sedii in judete, are si oameni care asteapta de la noi clarificari. Ne spun: <Lamuriti-va odata si haideti sa incepem lupta cu USL>”, a declarat presedintele PDL
Vasile Blaga candideaza pentru un nou mandat cu motiunea “Romania Dreapta. PDL, politica dincolo de lozinci“, prin care isi propune reorganizarea partidului de la “firul ierbii” si ramanerea in opozitie pana in 2016.
Actualul presedinte al PDL le propune democrat liberalilor “reconstructia PDL pe principiul meritocratiei si pe baza valorilor de dreapta, consolidarea unui mecanism intern de pregatire a candidatilor partidului pentru functiile de demnitate publica, in 2014 partidul sa dea un candidat cu sanse reala pentru presedintie si ramanerea in opozitie pana in 2016.
In viziunea lui Blaga PDL trebuie sa fie un partid “in care se dezbate, se iau decizii dupa care acestea se respecta prin disciplina”.
- Mesaj Vasile Blaga:“Am fost si voi fi un presedinte care uneste si nu dezbina si garantat voi fi presedintele unui partid unit.Ne propunem sa demonstram ca suntem principala forta a opozitiei Un partid democrat-liberal puternic se bazeaza pe militantii lui, pe militantismul acestora, pe structuri teritoriale foarte puternice. Cred ca principiul celor 3 D, care ne-a adus la guvernare – Discutii, Decizii, Disciplina – trebuie reintarit in partid”
Cu o zi inaintea Conventie Nationale, actualul presedinte al PDL are un ascendent asupra celoralti doi candidati beneficiind de o sustinere mai mare in randul liderilor de organizatii. Pe motiunea lui Blaga au semnat aproximativ 30 de lideri de organizatii, printre care Gheorghe Flutur, Teodor Stolojan, Dorin Florea si Mircea Hava.
- Sutinatori: Gheorghe Flutur(Suceava), Catalin Flutur(Botosani), Constantin Ostaficiuc (Timis), Mircea Hava (Alba), Cezar Preda (Buzau), Dorin Florea (Mures), Jean Marian Marinescu (Dolj), Mircea Andrei(Arges), Gigi Chiru(Constanta), Dorel Jurcan (Valcea), Alexandru Nazare (Braila), Doru Nitulescu (Telorman), Mircea Man (Maramures), Teodor Rasmerita (Galati), Ion Cupa (Gorj), Marinica Cazacu (Ialomita), Gavrila Ghilea (Bihor), Bogdan Cantaragiu (Giurgiu), Dan Marin (Vaslui), Mircea Marin (Ilfov), Mircea Raicu (sector 4), Calin Murg (sector 5), Cristian Poteras (sector 6), Riceard Badea (Diaspora), Constantin Neata (Vrancea), Constantin Hogea (Tulcea), Mirea Siminica (Olt).
In textul motiunii Udrea vorbeste despre necesitatea de a uni fortele de centru-dreapta sub umbrela Noului PDL propune un “Proiect pentru o noua Romanie” realizat prin colaborarea cu reprezentantii ai “generatiei 40″ -oameni de afaceri, avocati, manageri”.
Totodata, acesta doreste o structura de conducere mai simpla, fara suprapuneri de functii si cu atributii clare. Mai exact – infiintarea a opt functii vicepresedinti regionali, care pastreze contactul intre centru si organizatii .
- Mesaj Elena Udrea:“PDL se afla in deriva, este prea molesit de ultima infrangere electorala, iar actuala conducere nu are capacitatea de a revigora partidul.Mai mult, actuala conducere sta in birouri si a pierdut pulsul membrilor simpli PDL are nevoie de unitate, dar nu de unitate in letargie si deprofesionalizare, ci unitate pentru a dinamiza si profesionaliza partidul si a asigura o opozitie in forta la guvernarea USL, precum si de o conducere simplificata, de o structura de conducere flexibila, dinamica si adaptata la realitatile Romaniei”.
- Sustinatori: Daniel Buda (Cluj), Lucian Bode (Salaj), Florin Popescu (Dambovita), Gheorghe Stefan (Piatra Neamt), George Scripcaru (Brasov), Mircea Man (Maramures), Roberta Anastase (Prahova), Gheorghe Falca (Arad), Gabriel Berca (Bacau),Ioan Oltean (Bistrita) si organizatiile Tulcea, Caras Severin, Satu Mare, Covasna, Harghita, Covasna.
In viziunea lui Macovei, PDL trebuie sa atraga “membri de valoare, competenti si nu traseisti, clienti politici sau politicieni in cautare de impunitate penala. Macovei doreste ca promovarea in partid trebuie sa se faca pe baza de unor criterii competenta si integritate
- Mesaj Monica Macovei: ”Acum este momentul de lansare a proiectului nostru pentru Romania si de relansare a PDL. Optiunea nu este revenirea la guvernare ca remorca a PNL sau a PSD, ci opozitia curajoasa, bazata pe valorile dreptei(…) La cei 3 D din PDL – Dezbatere, Decizie, Disciplina, noi propunem 4 D – Deschidere, Doctrina, Decenta si Discernamant”
Motiunea lui Macovei este semnata de 400 de membri PDL democrat-liberali, printre acestia numarandu-se Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Adrian Papahagi, Ionut Popescu.
- Sustinatori: Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Alin Seserman, Marius Spanu, Cristian Roman, Mihai Politeanu, Ovidiu Vaida, Vranceanu Ion etc.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.