Titus Corlatean: A venit momentul sa rupem pisica. Noi pierdem foarte mult din cauza ca luptam sa intram in Schengen

Titus Corlatean: A venit momentul sa rupem pisica. Noi pierdem foarte mult din cauza ca luptam sa intram in Schengen

by March 3, 2013 0 comments

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat sambata seara, la Antena 3, Romania si-a indeplinit toate obligatiile pentru aderarea la spatiul Schengen si trebuie sa-si exprime clar asteptarea legitima de a fi acceptata, punctand ca “a venit un moment in care trebuie sa rupem pisica”, potrivit Agerpres. Corlatean a mai aratat ca Romania inregistreaza pierderi economice din cauza politicii restrictive de acordare a vizelor pentru oameni de afaceri din statele arabe, dar ca aceste sacrificii nu sunt luate in considerare de tarile care se opun aderarii.
Declaratii Titus Corlatean:

  • Cata vreme statul roman, prin institutiile sale, a fost un stat slab si, dupa data aderarii la UE nu a stiut sa-si sustina printr-o politica interna corecta, solida, de respect fata de cetatean, printr-o politica economica corecta si printr-o pozitionare in planul UE cu demnitate, promovand interesele cu demnitate, fara sa-si negocieze mici interese, fara sa se aplece, astfel de chestiuni sa nu ne surprinda. A venit un moment in care – stiti cum spune romanul – trebuie sa rupem pisica. Trebuie sa spunem foarte clar: daca noi, Romania, ne-am facut datoria, ne-am indeplinit obligatiile, atunci avem o asteptare legitima, europeana, sa fim respectati si o decizie pozitiva sa fie adoptata.
  • Daca vrem sa continuam in ritmul in care ni se pun pe masa tot felul de alte motive, unele explicite, altele asa, pe la spate – ca sunt alegeri anul acesta sau anul viitor (in unele state UE – n.red.), nu vrem sa deranjam, imigratia e o tema de campanie – lucrurile acestea nu ma intereseaza pe mine ca ministru de externe al Romaniei si am obligatia, in interesul Romaniei, sa spun public acest lucru si, inainte de a-l spune public, sa spunem partenerilor nostri europeni.
  • Mai avem un lucru de facut si nu intamplator am spus: ne batem si facem demersurile politico-diplomatice pana in ultima zi, in sedinta Consiliului Justitie si Afaceri Interne, dar pentru asta ar fi fost foarte bine acasa sa fi avut o voce unitara si sa nu fi fost jocuri politice pentru niste interese obscure pana la urma.
  • Sunt chiar lucruri suplimentare foarte serioase si va voi da un singur exemplu: datorita faptului ca noi am actionat foarte serios in acesti ani, consecvent, am facut eforturi, am facut tot ce trebuia pentru a ne atinge un obiectiv important pentru Romania si cetatenii sai, dar si pentru companiile romanesti si straine care functioneaza in Romania, am facut o serie de alte sacrificii pe care noi nu le-am evocat pana acum public.
  • Noi pierdem foarte mult, inclusiv economic, dintr-o politica foarte restrictiva in materie de vize, de exemplu. Noi nu ne putem permite sa fim mai lejeri in acordarea unor vize pentru turisti interesati sa vina in Romania din state cu un potential turistic important si am primit astfel de solicitari pe canale diplomatice ani la rand. Nu ne permitem sa ne miscam foarte serios in a acorda niste vize pentru oameni de afaceri din tari precum statele arabe din Golf, avem aceste solicitari de ani de zile sa fim mai flexibili si nu o facem pentru ca trebuie sa aderam la spatiul Schengen. Nu suntem foarte flexibili in a acorda vize oamenilor de afaceri din Turcia sau din alte parti si pierdem.
  • Nu putem sa ne permitem sa fim mai deschisi pe relatia cu fratii nostri din Republica Moldova si libertatea de circulatie a cetatenilor moldoveni, pentru ca trebuie sa intram in spatiul Schengen. Lucrurile astea conteaza, le-am spus partenerilor europeni si trebuie sa fie luate serios in considerare, pentru ca a continua un proces necredibil in care noi nu mai suntem interesati – e o mare diferenta de aderare la Schengen pe baza regulilor – nu ar mai trebui sa fie pe agenda.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.