UDMR nu se dezice: vrea oficializarea limbii maghiare in Constitutie

UDMR nu se dezice: vrea oficializarea limbii maghiare in Constitutie

by March 13, 2013 0 comments

Printre propunerile UDMR de modificare a Constituţiei se numără alegerea preşedintelui de către Parlament, decretarea limbii maghiare drept oficială în regiuni şi eliminarea sintagmei de “stat naţional”.Udemeriştii doresc recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului. UDMR mai propune eliminarea instituţiei prefectului, restrângerea atribuţiilor preşedintelui, trecerea ministerului public in subordinea Ministerului Justiţiei, eliminarea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă.

De asemenea, liderii UDMR propun ca, în cadrul Parlamentului, doar Camera Deputaţilor sa fie for decizonal, Senatul să aibă doar rol de reprezentare şi organizare a regiunilor.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat marţi seara, cu privire la propunerile UDMR de revizuire a Constituţiei, că orice grup parlamentar are dreptul să înainteze orice teză, punctând că poziţia USL privind statul naţional unitar rămâne aceeaşi, notează Agerpres.

Antonescu a fost întrebat ce părere are despre propunerile UDMR pentru revizuirea Constituţiei care vizează eliminarea sintagmei de stat naţional, limbă regională pentru zonele cu o minoritate mai ridicată şi proporţionalitate etnică pe funcţii.

“Mâine începând cu orele 13,00 avem şedinţa Comisiei. Acolo vor fi reunite, vor fi primite toate tezele care au fost înaintate din partea tuturor grupurilor parlamentare, ceea ce nu înseamnă că nu se mai primesc până în 15 mai propuneri individuale sau ale grupurilor parlamentare. Nu are niciun rost să discutăm acum. Orice grup parlamentar are dreptul de a înainta orice teză. În momentul în care vor avea loc discuţiile şi în forumul constituţional şi în comisie toate aceste lucruri vor fi luate în discuţie. În legătură cu anumite chestiuni, cum ar fi statul naţional unitar cunoaşteţi poziţia USL, ea nu s-a schimbat, nu se va schimba, dar asta nu înseamnă că nu tratăm cu respect şi cu toată consideraţia necesară absolut toate propunerile care se fac”, a spus preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, după şedinţa USL, care s-a desfăşurat la Parlament.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.