Un lider de sindicat BNS, colaborator al Securitatii. El isi dadea in gat colegii care vindeau tigari straine

Un lider de sindicat BNS, colaborator al Securitatii. El isi dadea in gat colegii care vindeau tigari straine

by March 28, 2013 0 comments

Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădeanu, a fost colaborator al fostei Securităţi. Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins definitiv recursul formulat de acesta la o sentinţă similară dată în decembrie 2011 de Curtea de Apel Bucureşti.Decizia este definitivă. În 2006 şi 2009, doi gorjeni au cerut Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să li se comunice dacă există note depuse împotriva lor de către Ion Pisc Scrădeanu, care, la acea vreme, era preşedinte al Federaţiei Naţionale Energetica, afiliată la Blocul Naţional Sindical.

CNSAS a comunicat în 2010 solicitanţilor că, în 9 decembrie 1982, Pisc Scrădeanu a fost racolat de fosta Securitate pe probleme de “antiterorism”, la acea vreme liderul sindical fiind lăcătuş mecanic la fosta Întreprindere Energetică Rovinari, care era parte a şantierului 7 Craiova din cadrul GSMC Vulcan Bucureşti, potrivit mediafax.ro.

 ”Numitul I.D. este scandalagiu!

Conform documentelor CNSAS, liderul sindical semna notele informative cu numele “Dragnea”, nume pe care l-a folosit din 1982 până în decembrie 1989. Primele persoane despre care Pisc Scrădeanu a oferit informaţii la Securitate au fost din Târgu Jiu. “Vă informez că pe numitul I.D. l-am cunoscut la Restaurantul Gorjul în urmă cu două săptămâni. Sus-numitul se ocupă de comercializarea de ţigări străine, este o fire violentă, scandalagiu, umblă în majoritatea timpului singur”, scria “Dragnea” într-o notă către Securitate datată 8 martie 1984. Din 1986, acesta a început să dea note informative despre colegii pe care îi avea la locul de muncă, oferind informaţii şi caracterizări despre cei cu care discuta şi care îşi manifestau neîncrederea în regimul comunist.

”Numitul B.C., aventurier și nestatornic”

“Vă informez că în virtutea relaţiilor profesionale am avut posibilitatea să-l cunosc şi să discut cu numitul B.C., subinginer la I.E. Rovinari. Cu aceste ocazii am constatat că acesta era slab pregătit profesional, nu era preocupat de realizarea sarcinilor şi nu arareori în discuţii afirma că singura sa posibilitate de afirmare este şi rămâne Occidentul. Pentru a ajunge acolo va încerca în continuare, folosind toate mijloacele pe care le-ar avea la dispoziţie.

De cele mai multe ori am considerat că făcea aceste afirmaţii şi datorită stilului său aventurier şi nestatornic”, preciza Pisc Scrădeanu într-o notă informativă semnată pe 20 mai 1987. Liderul sindical s-a declarat de fiecare dată nevinovat, menţionând că el a fost o victimă a fostului regim comunist

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.