In sfarsit, o decizie ANI! Reteaua de incompatibilitate si conflict de interese a deputatului Florin Popescu

In sfarsit, o decizie ANI! Reteaua de incompatibilitate si conflict de interese a deputatului Florin Popescu

by April 29, 2013 0 comments

florin_popescu[1]Agentia Nationala de Integritate a reusit, in sfarsit, sa stabileasca starea de conflict de interese in care s-a aflat deputatul Florin Popescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Dambovita. Ziarul nostru a prezentat, in mai multe articole, reteaua de capusare a bugetului de stat din jurul familiei Popescu,  mai ales din perioada in care  liderul PDL era jupanul judetului Dambovita( 2008-2012). Pentru a da un iz de legalitate, Florin Popescu, fratele si tatal lui  s-au retras din CA al firmei SC Procor SA. In schimb, tatal sau a fost imputernicit sa semneze toate actele acestei societati. Drept urmare, considerand ca totul a fost acoperit, Florin Popescu, in calitate de sef al CJ, a trecut prin SC Procor SA, o multime de  contracte pe banii publici privind refacerea infrastructurii acestui judet. Asa, in buzunarul familiei Popescu, au intrat, timp de 4 ani, mai multe milioane de euro.

Va redam integral articolul  publicat de ziarul nostru in data de 27 februarie 2007:

Familia presedintelui consiliului judetean Dambovita,  face bani frumosi din politica.  Fiecare membru isi are rolul sau in mecanismul capusarii banului public. Fiul, Florin Popescu in calitate de sef al CJ scoate la licitatie lucrari publice, iar tatal, Nicolae Popescu, cel care controleaza firma SC Procor SA le castiga si incheie contracte grase cu statul.   Afacerea a  fost tinuta ascunsa de ochii presei:  oficial, Florin Popescu, fratele lui , Catalin Popescu si tatal, Nicolae Popescu s-au retras in 2008 din SC Procor SA.

Insa, intr-o hotarare AGA, publicata in Monitorul Oficial si descoperita intamplator, capul familiei Popescu este imputernicit cu drepturi depline in societate. Astfel, opinia publica a asistat la situatii ridicule: presedintele CJ a taiat panglica la inaugurarea unor obiective publice din judet ridicate de firma tatalui sau. Este vorba despre un caz flagrant de conflict de interese, care potrivit Codului Penal, la articolul 253,  se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Politica i-a imbogatit

Politica i-a facut bogati pe membrii familiei Popescu. Tatal, Nicolae Popescu  a fost un membru marcant al PSD Dambovita. Fiul, Florin Popescu si-a inceput cariera politica in ApR, ca apoi in zboare in PNL si in cele din urma sa-si gaseasca desavarsirea in PDL, unde indeplineste functia de vicepresedinte la nivel national. In  perioada 2004-2008, Florin Popescu a fost deputat al Romaniei, iar in  2008 a castigat functia de presedinte al consiliului judetean Dambovita. In toata aceasta perioada, afacerile familiei au fost de mare success. Bani castigati nu din mediul privat, ci, in majoritatea lor  din contracte cu statul. Insa, veniturile din buzunarul Popestilor  au explodat odata cu urcarea in fotoliul de sef al CJ Dambovita a lui Florin Popescu. Si nu tocmai pe cai legale. Presedintele de judet a intrat intr-un grav conflict de interese, iar ANI si DNA ar trebui sa se autosesizeze in acest caz. Ce s-a intamplat?

Smecherie damboviteana

In 2008, la putin timp dupa ce a devenit seful consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu, tatal sau, Nicolae Popescu si fratele lui, Catalin Popescu s-au retras din firma SC Procor SA, o societate de constructii si au vandut toate  activele pe care le detineau  ( 66,7% din societate)  unei terte persoane.  Asta se intampla pe data 11.07.2008. Insa, la numai doua saptamani, pe 28.07.2008, o hotarare AGA a societatii il imputerniceste pe tatal presedintelui CJ, Nicolae Popescu cu puteri depline in SC Procor SA. Acest document a fost descoperit intamplator de Jurnalul de Dambovita in Monitorul Oficial, in partea a 4, cu numarul de inregistrare 77/760136.

“Societatea Comerciala Procor SA, hotararea nr.1 din 28.07.2008. Consiliul de Administratie al SC Procor a adoptat  urmatoarea hotarare: art 1. Se imputerniceste domnul Popescu Nicolae, nascut in comuna Valea Lunga Cricov, judetul Dambovita, domiciliat in municipiul Targoviste, str. Poet Grigore Alexandrescu, sa reprezinte firma, dupa cum urmeaza: va putea hotari actiuni in conformitate cu Actul constitutiv al societatii si cu dispozitiile legale in vigoare pentru desfasurarea oricaror actiuni  producatoare de beneficii, va incheia contracte cu orice persoana fizica sau juridica din Romania si din strainatate, va negocia clauzele acestora si conditiile cele mai avantajoase pentru SC Procor SA, va urmari executarea tuturor contractelor incheiate de societate, va cumpara si va vinde, va putea efectua orice operatiune de import-export in conditiile legii, indeplinind toate formalitatile necesare pentru introducerea sau scoaterea unor produse din Romania, va putea efectua orice operatiune bancara, sa deschida noi conturi si in acest scop va putea face operatiuni in numerar, depuneri, retrageri, transferuri sau lichidari, sa verifice situatii, sa obtina si sa confirme extrasele de cont si in general sa reprezinte SC Procor SA cu puteri depline, in relatiile cu orice banca din Romania, atunci cand trebuinta o cere”, se spune in decizia luata de SC Procor.

Mai mult, desi majoritatea  actiunile la aceasta societatea se aflau in proprietatea unui anume Adrian Florin Dragomir, cumparate de la familia Popescu, iar presedinte al CA era Ion State,  totusi, potrivit imputernicirii primite din partea consiuliului de administratie, “domnul Popescu Nicolae va face tot ce va crede de cuviinta, pentru apararea drepturilor si intereselor SC Procor SA, reprezentand societatea in fata autoritatilor administrative, financiare si bancare sau a instantelor judecatoresti, precum si in fata oricaror persoane fizice sau juridice interesate”.

Venituri marite cu peste 50%

Veniturile SC Procor SA, controlata cu puteri depline de Nicolae Popescu, au explodat in 2009, in al doilea an de mandat al presedintelui Florin Popescu: contracte cu statul in valoare de 78 miliarde de lei, din care un profit net de 16,86 miliarde de lei. In timp ce in anii trecuti, intre 2001-2006, profitul firmei era de 1-2 miliarde de lei, in 2009, an electoral, firma SC Procor a avut o crestere de 50%.Astfel, in 2009, aceasta societate ( reprezentata de Popescu-tatal)  a incheiat cu  consiliul judetean Dambovita, ( condusa de Popescu –fiul), acte aditionale in valoare de 67 miliarde de lei si 11 miliarde de lei –aport. Adica este vorba despre suplimentarea cu bani de la bugetul consiliului judetean a unor  contracte semnate in anii trecuti pentru lucrari de constructii executate in diferite comune din judetul Dambovita( constructia de poduri, podete, infrastructura de drumuri judetene) Aceste suplimente de bani au ajuns chiar si la 50% din valoarea initiala a contractelor.

Mai mult, pe 20.10.2010, fiul Popescu, in calitate de sef al CJ Dambovita a semnat cu tatal Popescu, in calitate de imputernicit al firmei SC Procor SA,un contract in valoare de 2 miliarde de lei vechi pentru  “aparare si pregatire de mal rau Cricov, strada Prahovei la Moreni”, contract atribuit fara licitatie, ci prin negociere pe motiv de “situatie de urgent externa, survenita in urma unor evenimente ce nu puteau fi prevazute”.

Interesant este faptul ca si fratele sefului CJ, Catalin Popescu nu dispare cu totul din firma SC Procor SA. El apare ca persoana de contact al societatii pe site-ul oficial de licitatii publice, www.e-licitatie.ro. Mai mult, Nicolae Popescu, figureaza ca reprezentant legal al SC Procor SA,  ( firma care castiga licitatia), in timp ce anuntul de participare la licitatie este emis de autoritatea contractanta,  adica de consiliul judetean Dambovita, a carui presedinte este Florin Popescu.

Imputernicit la imprumut, imputernicit  la garantii bancare

O alta afacere a familiei Popescu scoate la iveala conflictul de interese in care se afla presedintele consiliului judetean Dambovita. In Monitorul Oficial din luna martie 2009, apare o hotarare a CA a SC Procor privind contractarea unui imprumut de 1 milion de euro de la o banca comerciala. Imputernicit pentru semnarea documentelor este Nicolae Popescu, tatal presedintelui CJ Dambovita. Doua societati, SC Biandra Trading si Sc Laminorul depun garantii bancare pentru acordarea acestui imprumut. Cui apartin aceste firme? Tot familiei Popescu. Cine semneaza pentru aceste garantii? Acelasi Nicolae Popescu. Deci,  in 2008, acelasi scenariu: Nicolae, Florin si Catalin Popescu se retrag din actionariatul acestor firme, dar tatal, Nicolae este imputernicit cu drepturi depline si la aceste doua firme. Astfel, Nicolae Popescu, imputernicitul SC Procor SA, contracteaza un imprumut de 1 milion de euro, cu garantii bancare oferite de alte doua firme, al carui imputernicit este acelasi Nicolae Popescu. Curat murdar!

Un flagrant caz de conflict de interese

Ca o concluzie: intreaga masinatiune financiara pe bani publici pusa la cale de presedintele consiliului judetean Dambovita cu aportul neprecupetit al tatalui sau, dar si al fratelui  se numeste conflict de interese. Potrivit articolului 253, indice 1 al Codului Penal, aceste fapte se pedepsesc cu inchisoare de la cinci la 6 ani: “  Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”. Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu ne-a declarat ca presedintele CJ Dambovita se afla “intr-o stare de conflicte de interese de tip penal”, atata timp cat a avut beneficii materiale in urma aranjamentelor din firma SC Procor SA. “DNA poate sa verifice cum s-au facut licitatiile si sa descopere metodele prin care au fost alocate contractele. Se poate face legatura intre institutia statului si firma privata”, a mai spus Georgescu. La randul sau, Laura Stefan, expert SAR,  sustine ca starea de conflict de interese apare din castigul financiar  pe bani publici  obtinut de firma la care a fost actionar presedintele CJ Dambovita, Florin Popescu.

Deputatul OG 7

Firma familiei Popescu s-a umplut de bani si in urma prevederilor celebrei ordonante 7, emise in 2006. Este vorba despre alocarea unor sume foarte mari de bani, prin aceasta ordonanta pentru reabilitarea infrastructurii din domeniul rural. Florin Popescu, pe atunci deputat PNL a facut un adevarat lobby pentru emiterea acestui act normativ, el revendicadu-si dreptul de autor.  Cunoscut ca fiind deputat OG 7, Popescu a adus firmei SC Procor SA, 13 contracte in valoare de 87 de miliarde de lei pentru constructia de poduri, podete, refacerea drumurilor comunale din judetul Dambovita. Adevarat caz de lobby politic ( ca sa nu-i spunem  “trafic” de influenta)! In calitate de deputat a facut toate demersurile pentru promovarea in Guvern a Ordonantei 7, dictand prevederile sale, iar in calitate de actionar, alaturi de tatal si fratelui sau al firmei SC  Procor SA, a obtinut, pe baza prevederilor ordonantei, 13 contracte pe bani guvernamentali pentru modernizarea drumurilor comunale din Dambovita.

Lucrari facute de mantuiala

Desi a primit o gramada de bani de la Guvern, SC Procor SA nici macar nu si-a facut treaba, in complicitate cu autoritatile locale. Un raport al Curtii de Conturi semnealeaza fraude in derularea contractului incheiat intre primaria comunei Glodeni si firma familiei Popescu privind obiectivul de constructia de poduri in mai multe sate. “S-au facut cheltuieli nelegale in suma totala de 271.576 lei( 2,7 miliade lei vechi), prin acceptarea la plata, in cazul obiectivului de investitii “Pod peste paraul Slanic la Fantana Rece, la Ciocanica, la Murga, pod peste Valea Laculete la Madaranesti1 si Madaranesti2”, a unor situatii de lucrari supraeveluate, care cuprind coeficienti de actualizare a preturilor in conditiile in care, autoritatea contractanta nu a precizat in niciun document, modul de ajustare a pretului. In timpul misiunii de audit, entitatea a calculate foloase nerealizare pentru suma de 271.576, in valoare de 15.163 lei”. Mai mult, Curtea de Conturi atrage atentia ca “primaria, in calitate de investitor, a admis in mod nelegal receptia la terminarea lucrarilor, in conditiile in care nu au fost executate toate cantitatile de lucrari admise conform situatiilor din teren si nici nu a prezentat documente din care sa rezulte modificarea acestora.Consecinta a fost darea in exploatare a podului fara respectarea in totalitate a conditiilor de lucrari necesare”.

De asemenea, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca “s-au efectuat plati nelegale in suma de 16.543 lei catre SC Procor SA, reprezentand contravaloare lucrari decontate in plus fata de devizul oferta. Astel, s-au acceptat la plata cantitati de lucari la care se renuntase, iar in alte cazuri, cantitati de lucrari ma mari decat cele din notele de comanda suplimentare”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.