Lovitura de stat in USL. Premierul Victor Ponta o numeste la sefia DNA pe Laura Kovesi, peste capul PNL. Crin Antonescu: Ma despart fundamental de Ponta

Lovitura de stat in USL. Premierul Victor Ponta o numeste la sefia DNA pe Laura Kovesi, peste capul PNL. Crin Antonescu: Ma despart fundamental de Ponta

by April 3, 2013 0 comments

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineata propunerile pentru procurorii-sef la Consiliul Superior al Magistraturii, anunta Guvernul. Acestea sunt: Tiberiu Nitu pe functia de procuror general, Bogdan Licu in pozitia de prim-adjunct si Codrut Olaru pe functia de adjunct al procurorului general, la DIICOT Alina Bica si Elena Giorgiana Hosu, adjunct al procurorului sef al DIICOT,  iar la DNA – Laura Codruta Kovesi.

“Avand in vedere faptul ca, in data de 3 aprilie 2013, expira mandatul interimar al domnului Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte catre Ministerul Public, (…), in baza mandatului sctict limitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si de a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta justitiei, doresc sa va inaintez urmatoarele propuneri”, scrie premierul.

Propunerile lui Victor Ponta:

  • Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Tiberiu Nitu;
  • Prim adjunct al procorului general: Dimitrie Bogdan Licu;
  • Adjunct al procurorului general: Codrut Olaru;
  • Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie: Laura Codruta Kovesi;
  • Procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism: Alina-Mihaela Bica;
  • Adjunct al procurorului sef al DIICOT: Elena Giorgiana Hosu.

Tiberiu Nitu a fost prim- adjunctul Laurei Codruta Kovesi la Parchetul General. A fost propus si de fostul ministru al justitiei, Mona Pivniceru, insa a primit aviz negativ de la CSM iar presedintele nu l-a numit. Alina Bica, actual consilier al sefului DIICOT, Codrut Olaru, a fost secretar de stat la ministerul justitiei pe vremea lui Catalin Predoiu. Numele ei a fost vehiculat ca posibil procuror general cand la justitie era Tituts Corlatean. Bogdan Licu a fost membru CSM, Laura Codruta Kovesi a condus Parchetul General iar Codrut Olaru este seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Hosu a fost procuror sef al Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare in cadrul DIICOT.

Liderul PNL Crin Antonescu a comentat miercuri, decizia lui Victor Ponta de a o propune pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA. El a subliniat că nu poate fi de acord cu pactul Ponta- Băsescu pe această temă, care nu este în interesul României şi că această propunere îl desparte fundamental de liderul PSD. Pe de altă parte, Antonescu a subliniat că îl susţine în continuare pe Ponta ca premier şi că USL merge mai departe.

Principalele declaratii:

În chestiunea propunerilor pe care ministrul interimat al Justiţiei urma să le facă şi le-a făcut către preşedintele României, conform Constituţiei, noi ne-am precizat punctul de vedere: nu suntem parte şi nu suntem de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu avem cum, cu propunerea lui Kovesi, conducător vreme de 6 ani a parchetului General în ceea ce am numit regimul Băsescu. Această decizie luată de premier este una pe care domnia sa a luat-o, asupra căreia pentru prima dată de la infiinţarea USL nu ne-am consultat ci mi-a adus-o la cunoştinţă, doar am luat act, şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la creea USL ne despărţim fudnamental. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei.

– Monei Pivniceru nu i-am cerut , sugerat altceva niciodată, decât cu procedurile recomandate  de Bruxelels sau fără, indiferent cum, să facă propuneri cu oameni pregătiţi, calificaţi, independenţi politic. Astăzi nu dorim altceva, nu putem accepta, nu putem fi parte a unui troc politic în are procurorii se împart şi preşedintele impune din nou un om al său.

– Sunt două căi: calea unei proceduri transparente: ministrul să propună, CSM să evizeze, preşedintele să numească, de cealaltă parte avem o înţelegere politică între Ponta şi preşedintele Băsescu. Între cele două căi nu avem niciun fel de ezitare, evident că prima, deşi mai complicată e de preferat celei de a doua. Ministrul Justiţiei putea, luând în vedere toate criteriile, putea să facă direct propuneri. Dar în baza acelor criterii, si nu in baza unei intelegeri politice. În niciun caz nu susţinem înţelegerea politică, compromisul politic cu Traian Băsescu, care nu are cum să fie un compromis pentru România, pentru că nu ne-a explicat nimeni, nici premierul care a lansat formula, ce câştigă România, dacă intr-o zi Ponta şi Băsescu se înţeleg pe nişte procurori.

– Constatăm că ceea ce se sugera a fi presiunea europeană nu concordă, CE neschimbându-şi poziţia. Un compromis pentru România nu se poate face decât atunci când aduci la cunoştinţa cetăţenilor, Parlamentului, de ce acel compromis, care sunt rezultatele lui. Un compromis Ponta- Băsescu in această privinţă nu are nimic de-a face cu România.

– Am construit eu cu Ponta USL, pe încredere, pe hotărâre, consecvenţă, loialitate. Puţini oameni, inclusiv din PSD, au făcut mai mult ca Ponta să fie premier. Cred şi acum că am făcut alegerea bună. Sunt şi acum hotărât să-l susţin până la capătul acestui ciclu electoral pe Ponta în această postură pentru ca angajamentele noastre electorale să se implinească.

– Unii cred că poziţia mea sau a PNL în raporturile din interiorul coaliţiei sunt influenţate de faptul că există obiectivul prezidenţialelor, de faptul că avem interesul ca USL să rămână unită, să îşi sprijine candidatul prezidenţial. Fără îndoială avem acest interes. E un angajament luat faţă de cetăţeni.

– Fără îndoială că în calitate de candidat, am nevoie de sprijinul PSD, lui Ponta, preţuiesc cum se cuvine şi sprijinul PSD şi pe al lui Ponta. Dar două lucruri să fie clare: preşedintele României e decis de către cetăţenii acestei ţări, indiferent că sunt în USL sau nu. 2. Candidez la preşedinţie, dar candidez pentru România, nu pentru un partid sau altul, nu pentru o persoană, Dacă voi candida, nu voi candida pentru scopul in sine de a fi preşedinte, ci de a merge intr-o direcţie pe care o vor cetăţenii. Nu sunt nici eu, nici PNL dispuşi la compromisuri care să ne abată de la acest angajament major. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile.

– Există toate şansele ca USL să meargă mai departe, să câştige preşedinţia României la anul.

– La ora 17.00 avem şedinţa BPN al PNL şi avem tema ministerului Justiţiei. PNL este în continuare dispus să-şi asume responsabilitatea ministerului, cu un ministru care să rezolve cele mai presante probleme din acest domeniu, de la propunerea de procurori şefi pana la mecanismele MCV, dar in baza standardelor, criteriilor, pe care corpul magistraţilor din România le solicită şi CE le confirmă şi pe care noi le-am angajat faţă de cetăţeni.

– Văd colaborarea cu Ponta şi PSD in baza documentelor politice ce stau la baza USL, toate acestea consfinţite prin angajamentul public şi votul dat de cetăţeni.

– În cursul zilei de ieri, după ce m-am despărţit, nu am mai comunicat cu dl Victor Ponta.

– Noi am spus cetăţenilor români câţiva ani de zile: iată ce a făcut Băsescu din România cu cutare la Parchet, dacă le-am spus, nu m-am răzgândit, nu am reevaluat. Evident că mi-a spus că e un compromis cu Traian Băsescu.

– Dacă îmi vor cere unii colegi retragerea sprijinului pentru Ponta, vom discuta. Voi pleda impotriva unei asemenea variante, USL înseamnă mult mai mult decât despărţirea pe o chestiune de Ponta, mai mult decât nemulţumiri, frustrări.

– Nu mă simt trădat, trădare e un cuvânt mare. Consultarea e una, comunicarea e alta, am ştiut ce urma să facă, dar pentru prima dată a fost o comunicare, nu o consultare.

– Mai am incredere in Ponta, oamenii mai greşesc, dacă ne-am pierde încrederea de la prima greşeală, nu ar fi bine.

– Voi avea discuţii cu Victor Ponta în toate sensurile.

– Ştiu foarte bine că Ponta nu-l iubeşte pe Traian Băsescu, a fost foarte sincer în lupta impotriva lui Băsescu. Asta mă face să mergem mai departe. De legitimat, l-a legitimat pe Băsescu mai demult, nu că l-a apucat dragul de el, ci pentru că aşa a considerat tactic. Vom vedea cine a avut dreptate.

– Nu cred că trebuie ca premierul să demisioneze, nu cred că premierul a trădat pe cineva. Astfel de solicitări sunt excesive. Categoric nu cred că Ponta a fost şantajat de Traian Băsescu.

Declaraţiile publice ale lui Antonescu vor fi făcute în contextul tensiunilor create după ce Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.