Politica jafului de la ADS. Afacerile de partid raman in picioare, indiferent de guvernare

Politica jafului de la ADS. Afacerile de partid raman in picioare, indiferent de guvernare

by April 16, 2013 0 comments

Corpul de Control al primului-ministru dezvaluia anul trecut mari nereguli la Agentia Domeniilor Statului, reprezentand un prejudiciu adus statului de 120 de milioane de euro. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin anunta atunci faptul ca Guvernul va sesiza DNA in acest caz. Inspectorii de control atrageau atentia ca in 2012, ADS avea de recuperat datorii de 90 de milioane de euro.Interesant este faptul ca aceleasi concluzii erau cuprinse si intr-un raport al corpului de control al  Ministerului Agriculturii din 2010, avand la pupitru, cu mici exceptii aceeasi actori. Si astazi lucrurile stau la fel, schimbandu-se doar presedintele ADS: in locul interlopului Radu Cristescu, ( cu o mica tranzitie asigurata de Bogdan Ilea),  a fost adus liberalul Dan Mogos, cel putin la fel de controversat.

Agentia Domeniilor Statului a ramas vaca de muls a potentatilor vremii: Dan Voiculescu, Culita Tarata, Stefan Poienaru. O retea politico-financiara care rezista de zeci de ani.

Corpul de Control al premierului a constatat ca ADS nu a facut nimic, ani de zile, sa recupereze datoriile unor mari companii care au inchiriat terenurile agricole ale statului. Mai mult, aceste societati, care apartin unor politicieni si oameni de afaceri, au beneficiat de protectie la nivel inalt, indiferent de ce partid s-a aflat la putere. La un an de cand raportul semnala aceste nereguli, nu  s-a facut nimic.  O aceeasi situatie, neschimbata, in ciuda rapoartelor intreprinse de inspectorii Corpului de Control ai Guvernului in 2012 si ai Ministerului Agriculturii din 2010 si 2011 . Aceasta dilema nu are decat un singur raspuns: desi se constata periodic mari deficiente in modul in care este administratia avutia tarii ( in speta mii de ha de teren arabil care apartin statului), nu exista vointa politica pentru a eradica raul de la radacina.

Dar sa prezentam situatia la zi. Anul trecut, odata cu venirea la putere a guvernului Ponta, seful ADS a devenit Dan Mogos, un lider liberal din Dolj, un personaj cu un trecut patat pe plan local, care in calitate de vicepresedinte al CJ si director in prefectura, a fost implicat in afaceri dubioase. Medic de profesie, si-a facut loc in politica doljeana, jongland intre PNL si PSD, protejat politic de vicepresedintele liberal, Mihai Voicu.  Primarul comunei Giurgiuvita, Traian Mitrita l-a dat “in gat” pe Mogos procurorilor DNA in privinta modului in care erau alocate investitiile in localitatea sa. “ Prin 2006 – 2007, le-am cerut, într-o şedinţă, la partid (n.r. PNL Dolj), unde era prezent si domnul Mihai Voicu, bani de investitii. Domnul Mogos, atunci director in prefectura mi-a spus ca daca vreau sa primesc bani, trebuie sa accept anumite conditii, anumite firme, care sa execute aceste lucrari. Mi-a explicat ca trebuie sa li se intoarca ceva, ca sa aprobe fondurile”, declara primarul Mitrita. Atunci au aparut si o serie de firme protejate politic, care au realizat investitiile in aceasta comuna,  cum ar fi SC Alcovit SRL, societate controlata de iubita lui Mogos, Alina Mitrescu si familia ei. Asociat al doamnei Mitrescu era Matei Marius Matei, membru liberal si fost director la Spitalul CFR.

Acesta este trecutul actualului presedinte al ADS, Dan Mogos, care ar trebui sa ia taurul de coarne si sa recupeze datoriile de 120 de milioane de euro ale debitorilor catre Agentie. Dar Mogos a fost numit politic, in alianta PC-PNL, care controleaza Ministerul Agriculturii. Iar cei care trebuie executati silit pentru aceste datorii graviteaza in jurul intereselor politice ale guvernarii Ponta: PC-PNL-PSD.

Este binecunoscut faptul ca unul dintre privilegiatii contractelor incheiate cu ADS este Dan Voiculescu, trimis in judecata de procurorii DNA pentru modul in care acesta a pus mana pe Institutul de Cercetari Alimentare (ICA), al carui teren se afla in proprietatea ADS. De asemenea, Voiculescu este unul dintre beneficiarii de contracte extrem de avantajoase incheiate cu Agentia Domeniilor Statului, platind redevente ridicule pentru exploatarea a mii de ha de teren in judetul Giurgiu. Presedintele ADS, Dan Mogos nu a miscat niciun deget pentru a denunta aceste contracte pabugoase pentru statul roman! Cum altfel, de vreme ce seful sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin este presedintele PC?  Constantin vorbea, in mod ipocrit,  anul trecut de faptul ca redeventele pentru terenurile ADS date in arenda sunt extrem de mici. Nu am vazut pana acum ca Dan Mogos sa fi venit cu un proiect pentru schimbarea situatiei!

Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, intocmit anul trecut, cel mai mare datornic al ADS este firma lui Culita Tarata, SC TCE Trei Brazi, care administreaza Insula Mare a Brailei, cea mai mare afacere din agricultura.  Este vorba despre o creanta de 100 milioane de lei. ADS se afla in process cu societatea lui Tarata pentru a-si recupera banii, dar nu exista nici cea mai mica intentie din partea conducerii ADS pentru a “umbla” la contractul cu TCE Trei Brazi, extrem de pagubos pentru statul roman ( firma lui Culita plateste o redeventa ridicol de mica). Trebuie sa tinem cont de faptul ca Culita Tarata este acum presedintele CJ Neamt, lider UNPR, partid aflat in alianta la guvernare cu PSD.

Un alt musteriu al ADS este bogatasul Stefan Poienaru, care, de curand, a pierdut procesul cu Agentia Domeniului Statului, ceea ce a dus la rezilierea contractului pentru 1000 de ha in judetul Ialomita. Insa, surse din Agricultura, sustin ca Dan Mogos este un bun prieten cu Poienaru, iar relatiile dintre cei doi vor continua, in ciuda diferendumului existent. De altfel, unul dintre autorii contractului ilegal semnat de ADS cu Stefan Poienaru in 2010, ( care face obiectul unui dosar penal la DNA), Danut Driga, lucreaza in continuare la ADS, chiar in cadrul corpului de control al institutiei.

Cu alte cuvinte, “toate-s vechi si noua toate”. Desi mai toate controalele din ultimii ani au atras atentia asupra jafului de la ADS, nimic nu s-a intamplat. S-au schimbat doar sefii, numiti politic, care s-au conformat ordinelor venite de la partid. Capusele ADS sunt in continuare protejate sub conducerea lui Dan Mogos.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.