Stenograme in dosarul de coruptie a lui Nelu Iordache: Ministrul Transporturilor este impotent

Stenograme in dosarul de coruptie a lui Nelu Iordache: Ministrul Transporturilor este impotent

by April 30, 2013 0 comments

perchezi-ii-dna-la-companiile-romstrade-i-blue-air-patronate-de-nelu-iordache-omul-de-afaceri-suspectat-de-deturnare-de-fonduri-67403[1]Detalii inedite ies la iveală în dosarul în care omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru deturnarea fondurilor pentru autostrada Nădlac-Arad. Potrivit interceptărilor, afaceristul a fost ajutat de mai mulți funcționari din CNADNR, și s-ar fi întâlnit cu ministrul Tranpsorturilor. În noiembrie 2012, ministru era liberalul Ovidiu Silaghi.

În noiembrie 2012 situația era destul de delicată pentru societatea Romstrade. Lucrările erau blocate, iar banii fuseseră folosiți de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, sau pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care acesta le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”. Pe data de 3 decembrie 2012, Nelu Iorache a fost arestat și este în arest și în prezent.

 

Redăm în continuare discuţiile din stenograme, publicate de EVZ:

Angajat Romstrade: V-am zis mai devreme cum e situaţia, de rahat!

Din convorbirile interceptate de DNA rezultă că reprezentanţii Romstrade au beneficiat atât de susţinerea unor funcţionari din cadrul CNADNR SA cât şi din partea consultantului. Potrivit DNA, relevantă în acest sens ar fi convorbirea dintre Adelina Toculeț şi Nelu Iordache, din data de 14 noimebrie 2012.

Adelina Toculeţ: Deci, v-am zis mai devreme cum e situaţia, de rahat! Deci Dana, Dana da, probabil că i-a zis lui Pop, lui Dumitru să se ducă să retragă adresa că el o semnase şi Luiza era chiar la fax cu ea să ne-o trimită. Pe motiv că nu ştie cum se recuperează materialele. Am vorbit cu Hanganu, i-am zis: Domnul Hanganu, uitaţi şi dvs. care e treaba, zic, ziceţi şi dumneavoastră o vorbă. Zice: N-am cum să mă bag că şi aşa acela mă suspectează că vă ţin partea. Şi acum Florea i-a zis lui Dumitru să facă o adresă către consultanţi prin care să-l întrebe cum se vor deduce alea, adică că se face un certificat final în cazul în care operează rezilierea peste 14 zile.

Nelu Iordache: Da….

Procurorii DNA arată că deși situația contractului era pusă la îndoială, Nelu Iordache a încercat să obţină continuarea derulării contractului ”prin exercitarea de presiuni asupra persoanelor decidente, rezultă cu certitudine din convorbirea purtată în data de 09 noimebrie 2012 ora 20:14:38 cu consultantul Adrian Thiess. Romstrade avea încheiat contract de consultanţă cu firma în care acesta era implicat

Nelu Iordache: Vorbeşte cu ăsta, că expunerea pe Romstrade acum , luată la zero este de vreo 370 milioane de euro! Ăştia mă enervează şi dacă mă enervează le dau pe faţă expunerea şi îi…..

AT: Da.

Nelu Iordache: Înseamnă Credit Suisse, Unicredit…

Nelu Iordache: Vorbeşte cu Horia, ori îl…, ori îl…

Nelu Iordache: Hidro este mic copil pe lângă ce facem noi acum!

AT: Pe cuvântul meu.

Nelu Iordache:Ştiu asta! Îi mănâncă în fund.

AT: Eşti nebun?

Nelu Iordache: Am fost la ministrul transporturilor şi mi-a spus: Nu e problema mea, e problema lui Pop pentru că el a semnat şi oricum, eu nu semnez acea dispoziţie de reziliere pentru că e ilegală ! Dar e treaba lui, răspunde el!

AT: Noi vorbim de 20.000 de oameni pe verticală, în primul rând, vorbim de o expunere de 300 milioane euro, într-o ţară de rahat în perioadă de criză…

AT: Ai vorbit cu ministrul ?

Nelu Iordache: Da, dar ăla e impotent. A spus: Ştiu asta, dar ce să fac eu?

Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta …

DNA: Nelu Iordache acredita ideea rezilierii contractului ca o chestiune impusă politic

”Faţă de cele expuse este cert că inculpatul Iordache Nelu a încercat să acrediteze ideea că rezilierea contractului reprezintă o chestiune impusă politic deşi cunoştea problemele reale ale societăţii, faptul că nu au fost efectuate lucrările în termenul stabilit, faptul că nu au fost plătiţi subcontractorii, prestatorii de servicii şi furnizorii de materiale, faptul că nu au fost achitate sumele cuvenite asociaţilor şi nici măcar proiectantului. Inc. Iordache Nelu avea de asemenea cunoştinţă că avansul încasat de la CNADNR S.A. a fost utilizat contrar dispoziţiilor legale şi celor contractuale pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii, precum şi pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care le controla în mod direct sau prin persoane interpuse,” se arată în rechizitoriul DNA.

Angajat Romstrade: ”Adevărul că noi la ora asta nici nu avem proiectul complet”

De asemenea, în convorbirea din data de 08 noiembrie 2012 ora 17:43:27, Bogdan Piciorea, angajat Romstrade, recunoaşte că rezilierea este întemeiată întrucât nu au fost achitate sumele cuvenite nici către Tractbell şi nici către asociaţi – Monteadriano şi S.C. Donrep Construct:

Liviu: Aha! În loc s-o îmbrace pe ceva frumos, a băgat-o pe 15.2, neîndeplinire, cică…..

Bogdan Piciorea: Bine mă, e şi de la Tractbel şi de la Asociaţi.

Liviu: Păi de la mai multe. E şi de la Monteadriano şi de la Tractbel şi…. îţi dai seama.

Piciorea Bogdan: Adevărul că noi la ora asta nici nu avem proiectul complet…..

Liviu: Dracu, dacă ne-am jucat cu Tractbel acela, ba-l plătim, ba-l facem , ba nu-l facem , ăia au trimis şi ei adresă că nu au fost plătiţi.

Bogdan Piciorea: Şi mai sunt şi din Belgia…. Nu contează de unde sunt.

Liviu: Îţi dai seama că tot ce au făcut ei….

Bogdan Piciorea: … N-am plătit subantreprenorii că nu ne-am ….. Da!

Liviu: Ce să mai ? Unele sunt aiurea. Deci asta cu …… plus că nu l-am plătit pe acela c-a dat-o mai voaloat. Nu l-am plătit pe prietenul cu terenul.

Bogdan Piciorea: Da. Şi cu exproprierile. Da.

Bogdan Piciorea: Băi ştii cu ce te ţine ? Că nu ai cum să faci proiectul acesta…. N-ai proiectul. Ai înţeles ? Te face muci. Bine mă, hai! Fă-l! şi în 3 luni de zile ….. să ai proiectul…

Liviu: Ce dracu că nu aia era problema. Problema sunt plăţile.

Bogdan Piciorea: Păi de aia spun, că n-ai nici proiectul, tu zici că faci contractul şi nici nu ştii ce ai de făcut în el, că n-ai nimic…

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.