Consecintele condamnarii lui Becali in dosarul Valiza: Steaua ar putea fi exclusa din UEFA Champions League

Consecintele condamnarii lui Becali in dosarul Valiza: Steaua ar putea fi exclusa din UEFA Champions League

by June 4, 2013 0 comments

GIGI BECALI - CONFERINTAGigi Becali a fost condamnat, marţi, la trei ani de închsioare cu executare în “Cazul Valiza”, în care a fost găsit vinovat pentru infracţiunile de dare de mită şi fals în înscrisuri publice. În urma deciziei ICCJ, Steaua riscă excluderea din UEFA Champions League şi chiar retrogradarea în Liga a II-a! Steaua riscă să fie exclusă din Champions League, după exemplul dat de precedentul Fenerbahce, însă oficialii clubului roş-albastru vor încerca acum să arate că Gigi Becali nu deţine nici o funcţie în cadrul societăţii şi chiar a fost dat în judecată acum un an, când i s-au cerut daune de un leu.

Chiar şi beneficiind de clemenţă din partea comisiilor LPF, steliştii tot ar avea emoţii, fiindcă UEFA a mai exclus o formaţie nesancţionată pe plan intern. Fenerbahce a plătit în 2011, când i s-a refuzat participarea în Ligă în urma intervenţiei forului european la federaţia turcă, scrie GSP.

Roş-albaştrii sunt pregătiţi să se apere în eventualitatea în care ar fi asociaţi cu precedentul creat de campionii galben-albaştri din Istanbul, care au plătit din cauza suspiciunilor legate de implicarea lor în trucarea unor partide.

“La Fenerbahce, oamenii bănuiţi c-ar fi aranjat meciuri făceau parte din staff-ul clubului, în timp ce la noi Gigi Becali nu are nici o funcţie oficială” e argumentul cu care conducerea din Ghencea speră să scape de sancţiuni.

Gigi Becali nu are nici funcţie executivă, nu e nici măcar acţionar. El a renunţat în 2010 la 27 la sută dintre acţiunile societăţii şi s-a retras, teoretic, complet din structura clubului. Pachetul majoritar îl deţin două rude ale sale, Constantin şi Vasile Geambazi. Singurele documente care îl mai leagă pe Becali de Steaua sînt contractele de creditare în baza cărora a finanţat echipa.

Steaua s-a mai aflat în postura de a se dezice de patronul ei real. Anul trecut l-a dat în judecată ca să scape de nişte amenzi! Penalităţile erau generate de diverse declaraţii ale lui Gigi Becali. Preşedintele Valeriu Argăseală a semnat chemarea în judecată a patronului său, căruia i s-au cerut daune de un leu fiindcă “strică imaginea clubului”! Becali a acuzat şi el comisiile LPF atunci cînd l-au mai amendat, convins că oamenii Ligii nu aveau nici un drept s-o facă întrucît el nu exista ca oficial al Stelei.

O eventuală sancţiune aplicată Stelei de către UEFA ar trimite-o în Champions League pe Pandurii Tg. Jiu, vicecampioana României! Gorjenii au încheiat campionatul cu 63 de puncte, cu 16 mai puţine decât Steaua. În 2011, locul lui Fenerbahce a fost luat de către Trabzonspor, care pierduse titlul de campioană din cauza golaverajului, fiindcă terminase sezonul cu acelaşi număr de puncte ca liderul.

Un oficial al UEFA, Thomas Giordano, a comentat scenariul “Steaua în cazul condamnării lui Becali”: “Ar fi un caz pe care l-am lua în considerare, deoarece ar putea fi un exemplu de corupţie în fotbal şi avem precedentul dat de Fenerbahce

Gigi Becali riscă acum să fie sanţionat de Comisia de Disciplină. El poate primi o suspendare de 2 ani şi o amendă de un milion de lei, în jur de 230.000 de euro!

“Fapta unei persoane de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-şi apere corect şansele, se sancţionează cu suspendare de 2 ani şi penalitate sportivă de 1.000.000 de lei”, scrie în Regulamentul Disciplinar aflat în vigoare acum.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.