Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu

Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu

by June 17, 2013 0 comments

dumitru-dragomir-cc[1]Mircea Sandu, preşedintele FRF, şi Dumitru Dragomir, şeful LPF, au fost trimişi în judecată, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mircea Sandu,  președintele Federației Române de Fotbal (FRF) şi a lui Dumitru Dragomir, președintele LIGII PROFESIONISTE DE FOTBAL (LPF) și vicepreședinte al FRF, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr.78/2000) și infracțiunea de sustragere de sub sechestru precum și a persoanelor juridice fără scop patrimonial, FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE FOTBAL şi LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL.

In sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și infracțiunea de sustragere de sub sechestru În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: La data de 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal s-a hotărât excluderea provizorie a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A.

Excluderea a fost pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpaţii Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.

Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanții ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.

La baza acuzațiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acțiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acțiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federației, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpați drept încălcare gravă a statutului. Deși măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011. Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A., a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp”. Concret, urmare a deciziei de excludere a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. din Federaţia Română de Fotbal, contractele civile dintre S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar jucătorii au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora.

Toate acestea, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului. Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei. Suma respectivă de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaților Sandu Mircea, Dragomir Dumitru și ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 București. Având în vedere că membrii Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (alții decât inculpații Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir) prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011 şi-au exercitat votul referitor la excluderea S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă, față de aceștia (10 persoane fizice) s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.