Un fost director general al Hidroelectrica, condamnat 9 ani de puscarie pentru abuz in serviciu

Un fost director general al Hidroelectrica, condamnat 9 ani de puscarie pentru abuz in serviciu

by June 20, 2013 0 comments

hidroelectrica-a-denuntat-contractul-cu-energy-holding-care-a-generat-pagube-de-1-4-mld-lei-158998[1]Fostul director general al Hidroelectrica Traian Oprea a fost condamnat joi de catre Tribunalul Bucuresti la 9 ani de inchisoare, in dosarul prizelor “Siemens”. Astfel, a fost solutionat un dosar vechi de 7 ani. Traian Oprea a fost condamnat, in prima instanta, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Traian Oprea este cel care a incheiat cele mai multe contracte cu “baietii destepti” din pozitia de director general al companiei, functie pe care a detinut-o in perioada 2003-2009. Acesta nu este singurul dosar penal in care este implicat. Traian Oprea a mai fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, si pentru complot si subminarea economiei nationale.
Sentinta a fost data cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi părţile prezente, respectiv de la comunicare pentru părţile lipsă.

Traian Oprea ar fi fost implicat in achizitia de prize şi întrerupătoare chinezeşti din bazar, inscripţionate în fals cu sigla Siemens, cu un preţ de 38 de ori mai mare decât valoarea reală. Astfel, Oprea, împreună cu alţi patru foşti directori au fost trimişi în judecată în august 2006, după ce în 2004 au cumpărat fără licitaţie de la firma Enol Group SA produse sub sigla Siemens, contrafăcute, la preţuri de 8 până la de 38 mai mari decât preţul pieţii, suma totală plătită fiind de 20.280.398.519 lei vechi.

Societatea nu avea nevoie de respectivele prize, comutatoare sau siguranţe automate, iar calitatea acestora era foarte slabă, de producţie chinezească şi au fost procurate de la tarabe din complexul comercial Dorally din comuna Afumaţi – judeţul Ilfov. Ajutat de câteva firme controlate de interlopi, Oprea a cumpărat prize chinezeşti inscripţionate cu “Siemens” de 1,8 milioane de euro.

In luna ianuarie 2013, actualul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a dorit sa-l angajeze in functia de consilier personal. In urma criticilor din presa, Vosganiai a renuntat.

Oprea a fost director general la Hidroelectrica in perioada 2003-2009. El a fost retras in 2010 de pe pozitia de director general adjunct,presedintele Traian Basescu declarand atunci ca si-a folosit influenta asupra Guvernului pentru inlocuirea lui Oprea.

Cele mai multe contracte cu “baietii destepti” au fost semnate in 2004 deTraian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale. De exemplu, in perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti  ani. Potrivit unor date obtinute de HotNews.ro, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007,  Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8  milioane MWh. Contractul initial, dar si o serie de acte aditionale au fost semnate de Traian Oprea.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.